Autor Sanitat
13 febrer 2015 a 10:15

Millora l’accés a les llistes d’espera en les operacions quirúrgiques

0 Flares 0 Flares ×

S’amplia el nombre d’operacions garantides de 14 a 27 vers l’any passat

Intervenció quirúrgica

Intervenció quirúrgica // Imatge extreta del web Observatoriodelasalud.blogspot.com.es

El Departament de Salut ha ampliat de cara a aquest any el número d’intervencions quirúrgiques garantides. Si l’any passat estava xifrada en 14 intervencions garantides. Enguany s’ha ampliat a 27 aquest tipus d’operacions. Amb aquesta nova regulació, el Govern ha millorat l’accés a les proves diagnòstiques, les intervencions i les consultes especialitzades. També s’han establert nous temps de garantia. En el cas de 22 tipus d’intervencions oncològiques s’estableix en 45 dies, les operacions cardíaques a 3 mesos, i les operacions amb risc de discapacitat a 6 mesos com a màxim.

S’ha marcat uns nous temps de referència. D’aquesta manera, tota la resta d’operacions és, de màxim, un any; les proves diagnòstiques, entre 1 i 3 mesos; i la visita a l’especialista, també entre 1 i 3 mesos. Igualment, es fixa en 48 hores, com a màxim, perquè el metge o metgessa de capçalera doni visita. Així ho han explicat aquesta setmana el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Padrosa; el subdirector del CatSalut, Francesc Brosa; el director de l’Àrea d’Atenció Sanitària del CatSalut, Àlex Guarga; i el gerent d’Atenció Ciutadana, Joan Lluís Piqué, durant una roda de premsa per presentar les dades de les llistes d’espera d’intervencions quirúrgiques i proves diagnòstiques.

En xifres, durant l’any passat, es van realitzar més de 166.000 intervencions quirúrgiques garantides, 15.000 més que les realitzades el 2013 i gairebé 5.000 més que el 2010. Dels 23.800 pacients que al final de 2013 portaven més de 6 mesos d’espera, s’ha passat a poc més de 3.600 i, respecte el 2010, la reducció d’aquest tipus de pacients ha estat de més del 69%. Ara, el 93% ja espera menys de 6 mesos.

En cirurgia oncològica, tots els temps mitjos de les intervencions es troben per sota dels 45 dies. Així mateix, en cirurgia cardíaca (valvular o coronària), en un any, s’ha reduït un 58% els pacients pendents d’intervenció, amb temps d’espera inferiors als 3 mesos, disminuint aquest període en un 70%.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email 0 0 Flares ×