Autor Societat
25 abril 2015 a 11:30

El conflicte per l’antena de telefonia arriba al ple

2 Flares 2 Flares ×

Els veïns presenten 1.600 instàncies i fan una crida a sumar-se

 

Presentació divendres d'una moció al ple. Els veïns de Serraparera es reuneixen cada dimecres al centre cívic del barri

Presentació divendres d’una moció al ple. Els veïns de Serraparera es reuneixen cada dimecres al centre cívic del barri // Foto: Judit Josa

La lluita contra la instal·lació d’una antena de telefonia mòbil al barri de Serraparera continua més viva que mai. Els veïns, que es reuneixen cada dimecres al centre cívic del barri, han aconseguit presentar fins ahir 1.600 instàncies que reclamen el desmantellament del repetidor del carrer Renaixement. Juan Rodríguez, portaveu de la plataforma veïnal, explica que s’estan trobant a moltes persones sensibilitzades amb la contaminació atmosfèrica pel record de la Uralita.

Conscients d’enfrontar-se en una lluita contra Goliat, demanen a la resta de cerdanyolencs que se sumin al moviment veïnal. “Si no aconseguim que es desmantelli l’antena de Vodafone, al darrera vindran la resta de companyies de telefonia a instal·lar-ne moltes més” adverteixen els veïns de Serraparera, constituïts en plataforma la setmana passada, i què ahir van presentar una moció pel plenari.

Amb la consigna “cap antena al casc urbà”, els objectius de la nova plataforma van més enllà del desmantellament de l’antena de Vodafona, la instal·lació de la qual està de moment paralitzada per l’Ajuntament perquè l’operador no havia comunicat ni presentat l’informe tècnic. Així, els veïns reclamen l’elaboració d’una ordenança municipal que reguli les instal·lacions i en fixi les ubicacions possibles, respectant la prevalença de la salut i en funció de criteris tècnics.

Reclamen veu pels ajuntaments i veïns

El darrer ple municipal del mandat, en la sessió de dijous vinent, debatrà una moció en contra de la llei de Telecomunicacions inspirada en la resolució que va votar per unanimitat a principis de mes el ple municipal de Sant Boi. El text proposa que l’emplaçament de les antenes no es deixi en mans de les operadores, com preveu la nova llei, que va entrar en vigor aquest mateix mes d’abril, sinó que es tingui en compte les opinions dels Ajuntaments i els veïns.

Un dels punts de l’acord compromet al consistori cerdanyolenc a negociar amb Vodafone la retirada de la instal·lació de Renaixement i un altre dels punts, a redactar una ordenança municipal i estudiar en paral·lel el mapa d’implantació d’aquestes infraestructures a la ciutat. “S’ha de vetllar perquè tinguin la mínima afectació possible”, intervé un dels veïns reunits, ahir, a Serraparera, en fer pública les demandes.

Primer la salut

Els opositors a l’antena es remeten a la resolució 1815 de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, en què es recomana als estats que es redueixi l’exposició als camps electromagnètics, sobretot dels nens i els joves. Entre els arguments que esgrimeixen els veïns contra la primera antena que planeja posar en marxa Vodafone al barri de Serraparera està la proximitat, en un radi d’uns 80 metres, de l’escola Saltells i la bressol Disney a més de trobar-se en el camí de pas dels estudiants de l’IEs Jaume Mimó, situat al mateix carrer, i del campus universitari de Bellaterra. També s’oposen per la proximitat amb habitatges i la poca alçada de l’edifici: tot i ser un dels més alts del tram de carrer, l’antena està a menys de 9 metres de terra.

Els veïns expliquen que a principi de març uns tècnics sense distintius identificadors van començar a instal·lar l’antena al número 76 del carrer Renaixement. La ràpida reacció d’una de les veïnes, tot i que l’acció es va fer en cap de setmana, i l’agilitat de l’Ajuntament en paralitzar les obres, de les quals no en tenia constància, han impedit que la instal·lació entres de moment en funcionament. Els veïns van reunir-se fa dos dies amb les regidores d’urbanisme i relacions als barris. “Les paraules de suport i ànim estan molt bé, però amb la moció volem compromisos concrets, fets”, diu Juan Rodríguez i afegeix: “hem iniciat un camí i el que ens agradaria es fer-lo junts”; per això “fem una crida perquè se sumi el màxim de gent”.

2 Flares Twitter 0 Facebook 2 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 2 Flares ×