Autor Política
29 abril 2015 a 12:00

Fem quilòmetres per l’esclerosi múltiple

0 Flares 0 Flares ×

El repte solidari per difondre la malaltia, a punt de marxa

Néstor Yuguero, Xavi Cases i Núria Fusté, en la presentació ahir del repte solidari per la FEM //

Néstor Yuguero, Xavi Cases i Núria Fusté, en la presentació ahir del repte solidari per la FEM // Foto: Judit Josa

Vestit amb el mallot blau que li ha regalat el restaurant Cal Pintxo, el pintor Néstor Yuguero va explicar ahir el repte solidari que està a punt d’iniciar. Aquest cap de setmana comença el seu viatge en bicicleta de Cerdanyola a Amsterdam, amb l’objectiu de recaptar fons per la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM). En la presentació, l’acompanyava el voluntari de la FEM, Xavi Cases i la cap de comunicació de l’entitat, Núria Fusté.

Gràcies a campanyes com el Mulla’t, a reptes com el de Néstor Yuguero i a la col·laboració de milers de ciutadans hem aconseguit que es conegui la malaltia de l’esclerosi múltiple” va agrair Fusté. I això és “vital”, va afegir, perquè “com més visible és la malaltia, més recursos s’aconsegueixen per investigar”.

A Catalunya hi ha unes 7.000 persones diagnosticades —prop de 300 són cerdanyolencs, segons va apuntar des del públic un membre de l’Associació Vallès Esclerosi Múltiple, i cada cop és detecta en persones més joves, va explicar Fusté. L’esclerosi és una malaltia degenerativa crònica, que afecta el cervell i la medul·la espinal i provoca discapacitat.

Malgrat que la difusió i el grau de coneixement del mal és força més elevat a Catalunya que a la resta de l’Estat i que d’altres malalties considerades estranyes, encara se’n desconeix la causa i una petita part dels malalts no responen a cap dels tractaments per millorar la qualitat de vida.

Tanmateix, Fusté va voler transmetre ahir un missatge d’optimisme, tant per les línies d’investigació obertes com per la diversitat de tractaments disponibles en el cas d’afectats d’esclerosi per brots, la majoria dels malalts. Amb tot cal “seguir investigant”, va apuntar, i des de la FEM fan pressió als laboratoris junt amb altres associacions.

La Fundació, entitat que impulsa a les piscines la campanya del Mulla’t, ofereix la primera atenció i acompanya la persona des del moment que se li diagnostica esclerosi. A més han creat una plataforma a internet i un observatori de l’esclerosi múltiple per generar informació de la malaltia validada pel Col·legi de Metges. “Quan algú és diagnosticat, el primer que fa és mirar a internet, però el que hi troba no sempre és veraç ni està contrastat”, diu Fusté. Altres projectes són la rehabilitació en hospitals de dia i, entre els darrers que han iniciat, està el de reinserció social. Al diagnosticar-se de forma més precoç, hi ha més joves afectats i sovint “el diagnosi suposa un trencament amb la formació o l’àmbit laboral”, cosa que vol evitar la FEM que manté en funcionament un centre de treball especial.

El viatge de Yuguero, que es desplaça a Amsterdam seguint les passes del pintor Vincent Van Gogh, de qui es celebra el 125è aniversari de naixement, servirà per difondre la malaltia; també per recaptar fons. Es poden fer aportacions a partir de 5 euros, que van directes a la Fundació, a través d’internet a la pàgina de micromecenatge Migranodearena.com. “Col·laborar és més fàcil que comprar al super”, va bromejar ahir Yuguero. I també compartir les entrades de facebook i del blog gransdeshazañas.com, on el pintor descriurà tots els punts d’interès artístic i cultural que es trobi pel camí.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×