Autor Cultura
16 juliol 2015 a 11:30

Fantosfreak descobreix el poder de l’espectador

0 Flares 0 Flares ×

El públic escull els curts que més li han agradat i l’off festival presenta una plataforma web perquè qualsevol sigui programador

Actuació del grup The Lost Links, en un dels concerts previs a les sessions de Fantosfreak

Actuació del grup The Lost Links, en un dels concerts previs a les sessions de Fantosfreak // Foto: Judit Josa

Als 16 anys d’edat el festival de curts fantàstics i freaks Fantosfreak gaudeix d’una excel·lent salut. Des de dilluns, cada vespre es projecten al Parc del Turonet 12 dels 48 curtmetratges a concurs i les localitats s’omplen abans de l’inici de la sessió, mentre actuen grups de música local.

El Parc del Turonet va omplir-se, com en anteriors edicions, en la inauguració de la setmana de cine aquest dilluns i l’endemà, quan la segona projecció va superar contra el que es habitual el nombre d’espectadors del primer dia.

Ja no s’ocupen només les grades del Parc i les cadires que disposa l’organització, l’associació homònima al festival i l’Ajuntament de Cerdanyola. Els espectadors s’escampen també per la gespa del parc i tot i que molts films estan subtitulats — no en va la del 2015 és l’edició del Fantosfreak més internacional: 1.130 curtmetratges rebuts, xifra que quasi triplica la d’edició anterior, amb 82 països representats davant dels 38 de l’edició de 2014—, bona part dels assistents veuen els films al revés, des de darrera la pantalla perquè davant no s’hi cap.

La Cerdanyola Freak

A l’equador de l’edició de 2015, Fantosfreak va reprendre ahir la seva col·laboració amb el Museu d’Art de Cerdanyola (MAC). La torre modernista va acollir la xerrada-col·loqui: El curtmetratge, les noves experiències de cine i dissabte (22h) s’hi projecta en un primerenc off festival Fantosfreak el film de terror-destape Devil’s kiss (La perversa caricia de Satan) rodat a finals de la dècada dels 70 sota pseudònim al Castell de Sant Marçal.

Més insòlit impossible, si bé altres indrets, com la masia de Can Catà o la gàbia del passeig del Pont han estat escenari de freakisme rodat. “Crec que l’energia dels llocs no es perd mai, que es va transformant”, sosté el director del festival, Rafa Dengrà.

El cineasta i els seus han fet realitat enguany un vella visió: convertir la gàbia del passeig del Pont, un mini camp enreixat per a la pràctica esportiva, en la “Cúpula del Trueno”. A dins hi han col·locat, és clar, la versió freaky de Tina Turner i amenacen cada nit de la setmana de cine a qui no es porti bé a tenir-les amb Chuck-lee-bronson. El públic l’ha fet ja el nou heroi del festival.

La nit més esbojarrada

Aquest nou personatge, mutant de Chuck Norris, Charles Bronson i Bruce Lee, protagonitza la presentació del festival que enguany es un homenatge al cinema d’acció dels anys 80. Des de dilluns, es passa una versió reduïda en cada sessió de Fantosfreak i divendres, nit de palmarès, s’estrena complerta.

En la Cerdanyola del futur, l’any 1988 (sic), bandes violentes de punks assoten la república independent de Cerdanyola Ripollet. Chuck-lee-bronson els ha de parar i recuperar el control. La pel·lícula, de vuit minuts, “flipa” amb els anys 80 i cita de forma textual èxits de l’època com la saga de Mad Max.

Divendres promet ser la nit més esbojarrada: No només es projecten tots els curts guanyadors de la 16 a edició en les diferents categories sinó que, junt amb l’estrena de Mad Menox (la versió complerta i sense censura de la presentació) es passaran creacions locals com un teaser (avançament d’un llargmetratge amb fragments inèdits) d’una webserie apocalíptica que s’està gestant a Ripollet, un videoclip dels fans de la sala de concerts Circus  o un curtmetratge rodat per cerdanyolencs de més de 50 anys.

Al Fantosfreak el públic hi participa des de la primera edició, cada nit tenen la possibilitat d’escollir el millor curt visionat i les votacions determinen el premi del públic. Amb tot, el festival registra en les seves darreres edicions més demanda de participació del públic. “De ser part del festival”, explica Dengrà. Fantosfreak obre al talent del seu públic la darrera nit

Xerrada col·loquí 'Noves experiències del cine', ahir al MAC

Xerrada col·loquí ‘Noves experiències del cine’, ahir al MAC // Foto: Judit Josa

Espectadors actius, la xerrada col·loquí

L’activisme de l’espectador va ser ahir un dels temes abordats en la xerrada col·loquí de Fantosfreak al MAC , un punt de trobada del festival iniciat al 2014 per discutir temes relacionats amb la indústria del curtmetratge.

Durant el col·loqui Les noves experiències del cine es va presentar una nova plataforma web que ofereix a qualsevol la possibilitat de convertir-se en programador de cinema. Definida com “un Verkami de la distribució”, la coneguda plataforma de micromecenatge, els impulsors d’Screenly, Marc Prades i Alberto Tognazzi han aconseguit crear una xarxa de cinemes disposats a programar sota demanda.

La xarxa s’ampliarà a la tardor i està previst que s’hi incorporin els cinemes El punt de Cerdanyola , segons van explicar Prades i Tonazzi

El debat, en el que també van participar-hi les blogaires Nuria Franco i Esther Oliva del potcast Atmosfera Cero  i el blog Fantascine , va abordar punts com l’aportació dels curts al cinema com a camp d’experimentació, la relació entre curts i llargmetratges o la democratització de la creativitat a partir del desenvolupament tecnològic.

Es va parlar a més de la distribució dels curtmetratges en canals oficials i la seva falta de projecció més enllà de festivals especialitzats. Conclusió: noves eines tecnològiques com les presentades ahir i els blogs especialitzats podrien contribuir a minimitzar aquesta mancança. El poder està en mans ara de l’espectador.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×