Autor Cultura
10 setembre 2015 a 17:00

El MAC inicia la temporada amb l’objectiu d’atreure nou públic

1 Flares 1 Flares ×

Cedirà un dels vitralls, joia del museu, per exposar-lo a Barcelona

El director del Museu, Txema Romero i organitzadores del MAC&XIC amb la regidora de Cultura, Elvi Vila i la tècnica Jordina Puntí. Al fons, el vitrall de les Dames del Gronxador

El director del Museu, Txema Romero i organitzadores del MAC&XIC amb la regidora de Cultura, Elvi Vila i la tècnica Jordina Puntí. Al fons, el vitrall de les Dames del Gronxador // Foto; Judit Josa

L’oasi de pau que ofereix el Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) aquests dies està a punt de trencar-se a jutjar pel programa d’activitats per al proper semestre que ha presentat aquesta setmana la regidoria de Cultura.

Fins a cinc exposicions passaran per la torre modernista de Can Domènech, seu del museu, entre setembre i febrer de 2016; només aquest mes, el centre cultural acollirà la II Jornada d’Art i Joves, la Nit Europea de la Recerca i el cap de setmana teatral MAC&XIC, a més de programes habituals com una visita de les Guies d’altres mons.

El MAC arrenca la temporada amb l’objectiu d’arribar a diferents grups d’edat i d’incrementar el nombre de visitants forans. Així, manté durant tot el període la implicació activa en esdeveniments de ciutat com ara el Festival Internacional de Blues, la Festa Major de Sant Martí, el Dia de les Persones amb Discapacitat o el Nadal, amb la programació d’activitats específiques i la inclusió en el programa cultural i formatiu propi de propostes per al públic familiar, els joves i altres col·lectius.

Per complir amb el segon dels objectius, Cultura cedirà a l’octubre un dels vitralls modernistes de les Dames de Cerdanyola, ha anunciat la regidora Elvi Vila, a l’inici de la presentació del programa.

Cerdanyola exposarà a la Pedrera el vitrall de les Dames del Gronxador

La direcció del MAC espera que l’exhibició a la Pedrera de Barcelona d’aquesta joia del modernisme catalogada atregui turistes a Cerdanyola, tal com està passant ja cada cop que el museu participa en fires modernistes. “Per a un turista, traslladar-se a mitja hora de Barcelona per veure grans obres que no surten a les guies, no li suposa res” opina el director del Museu, Txema Romero.

El trasllat de les Dames del Gronxador ha estat planejat juntament amb el Servei de Restauració de Bens i Mobles de la Generalitat i ha estat condicionat a fortes garanties de seguretat, segons ha explicat la tècnica de Cultura, Jordina Puntí. Durant aquesta temporada, està previst a més restaurar el vitrall de la porta de les Fúcsies, un motiu floral, conegut també com les arracades de la reina, que es repeteix en diferents ornaments de la casa i en els terres de ciment hidràulic.

Mirada arquitectònica

Les noves propostes expositives se centren aquests mesos en l’arquitectura amb la inauguració el 6 de novembre de Catifes de Ciment, una mostra sobre les rajoles hidràuliques, que són la imatge central del programa, i de l’exposició de producció pròpia La Dissort del Racionalisme, a partir del 18 de desembre.

L’exposició posa en relleu la destrucció sistemàtica de les obres racionalistes durant el franquisme a partir de l’exposició de 6 cases de Cerdanyola, que van ser destruïdes o reformades per amagar els postulats de modernitat que aportava aquest moviment arquitectònic vinculat amb la república.

Només la casa Bruguera, ubicada a Bellaterra, s’ha conservat, lamenta Romero. Amb tot, l’exposició, que el museu espera exportar, documenta amb la col·laboració de l’arxiu municipal projectes de reforma i s’interroga pels motius veritables de la destrucció de les sis cases.

En l’apartat d’artistes contemporanis, Jaume Maymó (Cerdanyola, 1948) exposarà a partir del 18 de setembre fotografies, tractades amb tècnica de collages, que són un homenatge a l’arquitecte Josep Lluís Sert.

El projecte Vint caixes i una pedra, de Lujan, alter ego de l’artista contemporani Xavier Roca, completa la mirada. Aquesta mostra, que convida al visitant a descobrir les imatges amagades en caixes, es podrà visitar a partir de l’1 d’octubre i fins el 31 de desembre.

Els cerdanyolencs tenen oportunitat de visitar encara l’exposició, inaugurada la temporada passada, Baldomer Gili Roig i la Fotografia fins el 18 d’octubre perquè el museu ha decidit allargar l’estada per l’expectació que està aconseguint.

Joves talents emergents

Especial atenció reben els joves. El dia 19 entre 15 i 20 joves artistes emergents, algunes procedents de l’Stage jove realitzat a l’estiu o de la Nit Lab, la tancada creativa al museu la nit de Tot Sants, exposaran la seva obra en la II Jornada d’Art i Joves.

Amb aquesta acció, el museu pretén tan vincular nous talents a la ciutat com oferir-los una primera sortida per exposar fotografies, pintures o il·lustracions. Durant la jornada es crearà un graffiti gegant i, com l’any passat, actuaran diferents grups musicals, ha explicat el seu responsable, Orlando Barrial.

Altres projectes destacats són l’inici d’una col·laboració permanent amb l’associació local d’Artistes Plàstics, que s’està gestant, i l’obertura del museu a la ciència, amb la celebració el dia 25 de setembre d’una nova jornada de la Nit de la Recerca. L’acte de divulgació científica, que organitza el Sincrotró Alba, tindrà un apartat específic per als infants.

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 1 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 1 Flares ×