Autor Articles i estudis
27 gener 2018 a 18:00

No hi ha proves científiques que justifiquin que els adults sans segueixin una dieta sense gluten

3 Flares 3 Flares ×
Etiqueta nutricional d'un aliment envasat

Imatge del web Wikimedia Commons.

Una anàlisi realitzada en el marc del projecte Nutrimedia de la Universitat Pompeu Fabra ha conclòs que és dubtós que els adults sans que segueixen una dieta sense gluten obtinguin algun benefici per a la salut. L’avaluació de l’evidència científica disponible per a respondre a la pregunta del públic “Una dieta sense gluten és beneficiosa per a la salut en adults sans?”, Rebuda a l’apartat Pregunta als Nutrimedia del web, ha portat a la conclusió que les proves científiques disponibles són molt escasses i no donen suport al consum d’aliments sense gluten per motius de salut en adults sense malaltia celíaca ni al·lèrgies al gluten. El motiu és que amb prou feines hi ha dos estudis que analitzin aquesta qüestió; a més, aquests estudis són de tipus observacional, tenen una qualitat global molt baixa i en cap cas poden establir una relació causa-efecte entre el consum d’aliments sense gluten i beneficis per a la salut.

El que suggereixen els estudis disponibles és més aviat el contrari, és a dir, que la dieta amb gluten en persones sense malaltia celíaca o al·lèrgia al gluten podria, en el millor dels casos, tenir algun benefici mínim per a la salut. En concret, l’escassa evidència disponible es limita als efectes d’aquest tipus de dietes sobre la malaltia coronària, arribant a la conclusió que el consum de gluten podria reduir lleument el risc d’infart o no modificar-lo. Una possible explicació la trobaríem en el fet que eliminar el gluten de la dieta pot implicar una reducció del consum de grans sencers i, en conseqüència, de fibra i altres components integrats en la matriu estructural del cereal, que en el seu conjunt semblen exercir un efecte protector de la salut cardiovascular.

El gluten es troba en cereals com l’ordi, el blat i derivats (espelta i kamut), el sègol, el triticale (encreuament entre sègol i blat) i la civada, si es recol·lecta amb el blat; també pot estar present en aliments processats, fàrmacs i suplements alimentaris. La malaltia celíaca és una malaltia crònica de tipus autoimmune que es produeix com a reacció a la ingesta de gluten, afectant a la mucosa intestinal; el tractament es basa principalment en el seguiment d’una dieta estricta i totalment exempta de gluten. Encara que la major oferta de productes sense gluten ha fet la vida més fàcil a l’1% de la població europea afectada de celiaquia o al·lèrgia al gluten, l’increment de les vendes d’aquest tipus de productes sembla tenir més relació amb les potents campanyes de màrqueting que s’han dut a terme en els últims anys, tot i ser productes molt més cars que els anàlegs amb gluten. Aquestes campanyes han tingut una gran influència en la percepció del possible risc derivat del consum de gluten en la població general, fent creure que els productes sense gluten són una alternativa més saludable que els que el contenen.

Per accedir a l’informe tècnic:
https://www.upf.edu/web/nutrimedia/-/-la-dieta-sin-gluten-es-beneficiosa-para-las-personas-sanas-#.WmXJB1UiE_M

Sobre Nutrimedia
Nutrimedia és un projecte de l’Observatori de la Comunicació Científica de la Universitat Pompeu Fabra (OCC-UPF), amb la col·laboració del Centre Cochrane Iberoamèrica i amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia. Té com a objectiu principal avaluar el grau de confiança científica que mereixen determinats missatges sobre alimentació i nutrició (en forma de notícies, anuncis, mites i preguntes del públic). Els resultats de les avaluacions, que es publiquen al web del projecte, pretenen oferir dades i criteris científics per ajudar que els ciutadans prenguin decisions informades sobre l’alimentació i la salut, així com a promoure la divulgació de la nutrició basada en l’evidència científica.

3 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 3 Pin It Share 0 Email -- 3 Flares ×