Autor Societat
4 desembre 2018 a 16:30

Moure’s entre Cerdanyola i la Metròpolis Barcelona en transport públic costarà fins a un 50% menys

0 Flares 0 Flares ×

Els estudiants de la metrópolis podrán anar a la UAB amb la T-10 d’una zona

FGC // Imatge del web de FGC

FGC // Imatge del web de FGC

L’1 de gener de 2019 entra en vigor la tarifa plana metropolitana de transport públic, que permetrà viatjar entre Cerdanyola i la resta de municipis de la metròpolis comprant un títol d’una zona tarifària. La mesura reduirà el cost dels trajectes i facilitarà el canvi d’hàbits de la ciutadania cap a una mobilitat més sostenible.

Per moure’s entre els municipis de l’àrea metropolitana que formen part de la primera i de la segona corona tarifària del sistema de transport públic ja no serà necessari comprar un títol de dues zones. A partir de l’any vinent els ciutadans podran adquirir una T-10 d’una zona per 10,20 euros en comptes dels 20,10 que costa la de dues zones (segons tarifes 2018). L’estalvi serà del 49%. I si compraven la T-Trimestre o la T-Jove, l’estalvi serà d’un 26%.

Mapa AMB Cerdanyola//AMB

Mapa AMB Cerdanyola//AMB

A més de Cerdanyola, els municipis del Vallès Occidental que es veuran beneficiats per aquesta iniciativa són Sant Cugat, Ripollet, Badia del Vallès, Barberà del Vallès i Castellbisbal. També se’n beneficiaran 12 municipis del Baix Llobregat. Tots ells, tot i estar dins l’àrea metropolitana, formen part de la segona corona tarifària.

El nou sistema de tarifa plana impulsat per l’AMB, i aprovat per l’ATM, cobrirà així tota la Metròpolis Barcelonai farà efectiva una reivindicació històrica dels veïns i alcaldes de les localitats de la metròpolis que pertanyen a la segona corona tarifària.

Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat i Transport de l’AMB, explica que la voluntat de l’ens en aquest sentit és que “els 36 municipis que formen la Metròpolis Barcelona funcionin amb una única zona tarifària, amb les condicions de zona 1, amb el corresponent estalvi econòmic que això tindrà en el preu dels bitllets i dels títols de transport públic”.

Així doncs, el proper gener, els gairebé 400.000 habitants d’aquests 18 municipis metropolitans de la segona corona i els 2,8 milions d’habitants de la primera podran viatjar pertota l’àrea metropolitana de Barcelona amb el títol d’una zona a un preu que pot arribar a ser la meitat de l’actual. Així, si utilitzaven la T-10 de dues zones, que val 20,10 euros, ara els costarà pràcticament la meitat, 10,20 euros. I si compraven la T- Trimestre o la T-Jove, l’estalvi serà d’un 26%.

La mesura “soluciona una situació anòmala”, ha explicat el director de Mobilitat de l’AMB, Joan Maria Bigas, perquè hi havia 18 municipis de l’àrea metropolitana que tenien una tarifa diferent, “quan és incongruent perquè estan dins el continu de la metròpolis i tenen un transport de caràcter urbà”.

Finançament

La implantació de la tarifa plana costarà uns 23 milions d’euros, que finançarà majoritàriament l’AMB a través de l’ampliació del tribut metropolità als 18 municipis de la segona corona que com Cerdanyola, encara no el tenien.

Aquest tribut, que es paga a través de l’IBI, finança actuacions de l’AMB que tenen per objectiu aconseguir un territori metropolità més ordenat i vertebrat.

Des de l’AMB consideren que la tarifa plana afavorirà l’ús del transport públic. En aquest sentit, Poveda assegura que “la millora dels preus i dels serveis en els municipis metropolitans de la segona corona és imprescindible per facilitar un veritable canvi d’hàbits entre la ciutadania cap a una mobilitat més sostenible i neta. Per reduir la contaminació atmosfèrica i millorar la qualitat de l’aire, cal fer un pas més perquè els ciutadans d’aquests municipis apostin pel transport públic”.

Menys vehicles i, per tant, menys contaminació

Aconseguir el canvi d’hàbits dels ciutadans per tal de reduir l’ús del vehicle privat i, sobretot, lluitar contra la contaminació atmosfèrica és el principal objectiu de l’AMB amb aquesta nova mesura. Bigas, exposa que “es calcula que es reduiran 2,8 milions de viatges en vehicle particular”. S’aconseguirà un estalvi d’emissions de 9.500 tones de CO2, 30 tones de NOx i 1 tona de partícules fines.

Títols amb tarifa plana

La tarifa plana afectarà el bitllet senzill, la T-10 (inclosa la dels treballadors de l’aeroport), la T-50/30, la T-70/30, la T-Mes (inclosa la de les persones en atur), la T-Trimestre, la T-Jove, els títols per a famílies monoparentals i nombroses, la T-Dia, la T-aire i la T-esdeveniment.

Estalvi en el preu dels abonaments

Usos Preu 2azona Preu 1azona Estalvi en euros Estalvi percentual
Bitllet senzill 3,10 € 2,20 € 0,90 € 29%
T-10 20,10 € 10,20 € 9,90 € 49%
T-70/30 88,05 € 60,90 € 27,15 € 31%
T-Mes 72,70 € 54 € 18,70 € 26%
T-Trimestre 196,50 € 145,30 € 51,20 € 26%
T-Jove 142 € 105 € 37,00 € 26%
T-Dia 13,10 € 8,60 € 4,5 € 34%
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×