Autor Societat
28 febrer 2015 a 18:00

El CAC considera que el gag de Polònia sobre Hitler està emparat per la llibertat d’expressió

2 Flares 2 Flares ×
Escoltar

El PP denuncia que l’esquetx banalitza el nazisme

Fragment de l'esquetx de progrma Polònia, de TV3 // Imatge de Youtube

Fragment de l’esquetx de progrma Polònia, de TV3 // Imatge de Youtube

El Ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), en sessió tinguda el 4 de febrer, va aprovar un acord segons el qual es constata que el gag del programa Polònia en què es feia una paròdia del president del Govern central en el búnquer de Hitler està emparat per la llibertat d’expressió.

En concret, el CAC constata que l’esquetx, emès per TV3 el 13 de novembre de 2014, es va realitzar en el context d’un programa d’humor, identificat clarament com de sàtira política i que, independentment del grau d’oportunitat que se li pugui atribuir en el context del debat polític actual, queda plenament emparat per la llibertat d’expressió, sense que en el cas analitzat s’hagués produït un incompliment de la legislació audiovisual vigent.

L’actuació del CAC es va iniciar arran d’una queixa del portaveu adjunt del Grup Parlamentari del Partit Popular de Catalunya, Santi Rodríguez. El diputat popular va assenyalar que l’esquetx assimilava d’una manera clara una reunió del president del Govern central amb membres del seu govern amb una escena de la pel·lícula Der Untergang (L’enfonsament), en què apareixia Adolf Hitler reunit amb dirigents nazis.

Segons afegeix Rodríguez, es tracta d’una comparació inacceptable, perquè banalitza el nazisme i difama un dirigent democràtic en comparar-lo amb un dictador.

El CAC considera que la sàtira, i especialment la sàtira política, és expressió de les manifestacions creatives de l’ésser humà, que la utilitza com un instrument de denúncia i de crítica social, i, com a tal, és una manifestació més de la llibertat d’expressió i de creació artística.

L’Acord afegeix que perquè es produeixi una vulneració del dret a l’honor no és suficient la mera crítica o burla, sinó que és necessari que es produeixi una desqualificació injuriosa.

El Consell afirma que l’esquetx utilitza el llenguatge de la sàtira política per mostrar, en forma de paròdia, una situació en què un governant es veu superat per determinats esdeveniments contraris als seus interessos, sense incloure cap al·lusió verbal ni cap símbol propi d’aquella època històrica ni del règim nacionalsocialista alemany.

En aquest sentit, conclou el CAC, les crítiques que s’hi produeixen, tot i que sarcàstiques, no es poden reputar com a ofensives, un cop valorades en el context del programa i atesa la rellevància pública que va suscitar el procés de participació ciutadana del 9 de novembre. L’Acord del CAC es va aprovar amb un vot particular.

2 Flares Twitter 1 Facebook 1 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 2 Flares ×