Autor Societat
8 Febrer 2015 a 09:00

Gener sec i càlid a gran part de Catalunya

L’anticicló atlàntic ha provocat diverses anomalies meteorològiques

Mapa on es mostra la precipitació acumulada a Catalunya aquest mes de gener

Mapa on es mostra la precipitació acumulada a Catalunya aquest mes de gener // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

El primer mes de l’any 2015 ha estat caracteritzat per la presència, igual que al desembre, de l’anticicló atlàntic, que ha provocat diverses anomalies en les temperatures i en les precipitacions a Catalunya.

En línies generals, el gener ha estat càlid a gran part del territori català, exceptuant punts del Prelitoral, la Vall d’Aran i el Delta de l’Ebre, entre d’altres. Pel que fa a les pluges, ha estat sec o molt sec a la major part del país i plujós al vessant nord del Pirineu i al massís dels Ports.

Durant la primera quinzena van tenir lloc dos tipus de temps radicalment diferents provocats per les altes pressions: a les planes i depressions de l’interior, la boira va ser protagonista mantenint les temperatures baixes durant tot el dia i, a la resta del territori, les temperatures van ser suaus. D’altra banda, la inversió tèrmica va ser evident en molts indrets de Catalunya.

Un dels fenòmens més destacats d’aquest mes de gener va ser el vent, que va bufar amb extremada força, superant el llindar de Situació Meteorològica de Perill – més de 90 km/h de ratxa màxima – a molts sectors del nord del país, on es va arrabassar puntualment el llindar de 125 km/h. En alguns sectors del Prepirineu, cal retrocedir més de 10 anys, a finals de gener del 2003, per trobar ratxes de vent més fortes. Al sud de Catalunya va ser més suau.

El mes va acabar amb un nou episodi de precipitació i vent. A la matinada del 29 es va tornar a superar el llindar de perill als dos extrems del país, a la serralada prelitoral i a cotes altes del Pirineu.

Les masses fredes que van afectar Catalunya durant la segona meitat del mes no van poder contrarestar les anomalies provocades pel potent anticicló dels primers quinze dies.

Switch to mobile version