Autor Ensenyament
26 Febrer 2015 a 12:00

La CGT de la UAB dóna suport a la vaga dels estudiants convocada avui

Esperen que el dia d’avui sigui l’inici de més mobilitzacions

Imatge del piquet central a la UAB

Imatge del piquet central a la UAB

La secció sindical de la CGT de la UAB ha manifestat el suport a la vaga convocada per l’alumnat avui, 26 de febrer, contra el model de 3+2 que es vol implantar als estudis universitaris i contra l’Estratègia Universitat 2015, que és una estratègia d’elitització i mercantilització de les universitats.

La nova reforma universitària es va aprovar el passat 30 de gener, i permet a les universitats reduir a 3 anys (180 crèdits) els actuals estudis de grau, per ser completats per màsters que durarien dos anys (120 crèdits). Amb la reforma, es devalua el contingut del grau – que passaria a ser molt generalista – i trasllada l’especialització al màster de dos anys. Com a conseqüència, molts dels actuals estudis de grau poden desaparèixer.

Des de la CGT de la UAB, a més, es denuncia el fort augment de la despesa que suposarà aquest canvi de model per als i les estudiants: amb un grau generalista, serà imprescindible cursar el màster de dos anys si es volen adquirir competències professionals. Al preu actual dels màsters, l’augment de la despesa per poder acabar el cicle és molt important, i dificultarà encara més l’accés a la universitat dels sectors socials amb rendes baixes.

La reforma no només afecta als estudiants sinó als treballadors i treballadores: una reducció de l’oferta formativa amb graus més generalistes comoportarà una retallada de la plantilla del professorat, atès que es reduiran les hores docent. I per això, tot i que és només l’estudiantat qui ha convocat la vaga, des de la CGT es demana la solidaritat activa de tota la comunitat universitària.

Des de CGT UAB es denuncien també les maniobres demagògiques de l’equip de rectorat, que és incapaç de posicionar-se clarament contra l’EU 2015 i el model de estudis de 3+2. No es refien de les declaracions de disconformitat de l’equip de govern amb l’aplicació concreta de l’EU 2015 que ha aprovat el Consell de Ministres: cal recordar que la demanda d’aquesta reforma va sortir dels rectors i rectores de les universitats catalanes, ve impulsada pel Govern de la Generalitat i el Decret Ministerial proposa el model 3+2 com a opcional, sense fer-ne obligatòria la implantació.

La CGT de la UAB espera que aquesta jornada del 26 de febrer sigui l’inici d’un procés de mobilitzacions per aturar l’Estratègia Universitat 2015, així com el model 3+2. El sindicat reafirma el seu compromís d’impulsar aquestes mobilitzacions juntament amb tots els sectors de la universitat, tant treballadores com estudiants; i animen a tots els treballadors i treballadores a participar en les manifestacions que es realitzaran al llarg del dia en suport a la universitat.

Switch to mobile version