Autor Política
27 Febrer 2015 a 13:00

L’Ajuntament de Badia compareix davant la Comissió d’Afers Institucionals

Esperen tramitar la modificació de la Llei de creació del municipi

Imatges de la compareixença del passat dimecres 25 de febrer davant la Comissió d’Afers Institucionals

Imatges de la compareixença del passat dimecres 25 de febrer davant la Comissió d’Afers Institucionals // Imatge del web de l’Ajuntament de Badia

El passat dimecres 25 de febrer, l’alcaldessa de Badia del Vallès, Eva Menor; l’interventor municipal, Raúl López; i el regidor de l’AEB, Quim Duran; juntament amb d’altres càrrecs tècnics, van comparèixer davant la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya en un nou tràmit per la modificació de la Llei de creació de Badia del Vallès que ha de garantir la suficiència financera del municipi.

Eva Menor, va recordar que amb l’aprovació d’aquesta llei es reconeixia l’existència d’un dèficit de capacitat fiscal i que, per aquest motiu, es va incloure en la llei un finançament transitori especial. L’alcaldessa va defensar la necessitat d’incloure una fórmula de càlcul que determini l’aportació econòmica necessària per a compensar aquest dèficit.

Menor també va voler deixar clar que el municipi ha fet tots els possibles per tal de potenciar la seva capacitat fiscal, amb la revisió cadastral, la pujada progressiva de taxes i preus públics, per exemple. De la mateixa manera, va explicar que s’ha dut a terme una anàlisi de l’estructura financera de l’Ajuntament per tal d’esbrinar on rau la causa de la insuficiència financera de la ciutat, i poder-hi així posar remei, a més d’oferir al Parlament de Catalunya un nou marc de relacions i finançament, tal i com es va comprometre al conveni de finançament.

L’alcaldessa va sol·licitar que, a l’hora de calcular les necessitats financeres da Badia, es tingués en compta la capacitat d’ingressos del municipi i no les despeses, fet aquest últim que segons Menor condemnaria Badia ser un municipi “no de segona, sinó de tercera regional”.

Raúl López, per la seva banda, va subscriure les paraules de l’alcaldessa i va subratllar les dificultats econòmiques que impedeixen assumir tasques d’inversió i manteniment urbà, així com la mancança de tresoreria en els dos últims anys provocada per la irregularitat de les transferències corresponents al conveni vigent que ha acabat provocant l’incompliment del pagament als diversos proveïdors de l’Ajuntament. De la mateixa manera, López va comentar l’incompliment per part de la Generalitat en la cessió de parcel·les al municipi – inclosa en el conveni – els rendiments de les quals contribuirien a la suficiència econòmica de Badia.

L’interventor municipal va insistir també en l’augment progressiu de l’IBI al municipi, tot i que també va recordar les possibilitats limitades en aquest aspecte a causa de catalogació de tot el parc d’habitatges de Badia com a habitatge de protecció oficial.

En la seva intervenció, el regidor de l’AEB, Quim Duran, va denunciar la manca de “voluntat política d’algun grup d’aquesta cambra” i va recordar que és el Parlament a qui li correspon donar una resposta. Duran va concloure demanant als diputats que estiguessin a l’alçada.

Tots els grups presents a la comissió – PSC, PP, ICV-EUiA, CUP i CiU – van reconèixer un dèficit estructural difícil de combatre, però van diferir en la solució que s’ha de prendre. Els representants de PSC, ICV, CUP i PP defensaven una proposta que havia estat acordada i consensuada entre tots els grups municipals de Badia; ERC va mostrar el suport a una sortida que no suposi un “greuge comparatiu” amb altres municipis. CiU va reconèixer que no farà “cap contracte d’adhesió com pretén l’Ajuntament de Badia” però va finalitzar declarant la seva intenció de solucionar l’afer en aquest legislatura.

La representant del PSC, Montserrat Capdevila, va defensar la proposta, i va reclamar que si s’havia pogut fer amb la Vall d’Aran, no entenia per què no es podia fer amb Badia. Eva García, diputada del PP, va qualificar la proposta del municipi com a “justa, solidària i necessària”; i Marta Ribas, diputada d’ICV-EUiA va acusar la Generalitat d’electoralisme, ja que fins ara havia donat suport al projecte i va demanar, com a conseqüència, “claredat” als grups polítics. Finalment, el diputat de la CUP, Quim Arrufat, va reconèixer que el seu grup no veia cap altra solució que la reforma de la llei de finançament, que no es tancaven a la proposta presentada per l’Ajuntament de Badia, i que de no acceptar-se entenien que n’hi hauria d’haver una d’alternativa en breu.

Switch to mobile version