Autor Cultura
27 Febrer 2015 a 15:30

L’Aplec de la Sardana dedica una composició al Sincrotró

L’agrupació Cultural Sardanista espera rebre més de 500 aficionats, atrets per l’estrena de dues peces

Leandre Pont, la regidora de Cultura, Montse Montiel, i Núria Pérez, de l’Agrupació Sardanista, en la presentació aquest matí del programa de l’Aplec // Foto: Judith Josa

Leandre Pont, la regidora de Cultura, Montse Montiel, i Núria Pérez, de l’Agrupació Sardanista, en la presentació aquest matí del programa de l’Aplec // Foto: Judith Josa

El tradicional Aplec de la Sardana de Cerdanyola, que celebrarà la 41 edició del 7 al 8 de març amb actuacions a l’Ateneu de Cerdanyola i al Pavelló de Can Xarau, estrenarà el diumenge 8 la primera sardana dedicada a un accelerador de partícules.  Anella de Sincrotró es obra del compositor Joan Lazaro i ha estat creada per encàrrec de l’Agrupació Cultural Sardanista de Cerdanyola després de visitar l’equipament científic del Parc de l’Alba. L’entitat, organitzadora de l’Aplec, espera superar amb aquest al·licient els 500 participants. “Les estrenes desperten molt d’interès entre els sardanistes, que es mouen per enregistrar les noves peces i catalogar-les” ha explicat aquest matí el president de l’Agrupació, Leandre Pont, en la presentació a l’Ateneu de Cerdanyola d’un programa carregat de novetats.

 

Les propostes del tercer Aplec català

L’Orquestra Montgrins i les cobles Montgrins, Jovenívola de Sabadell i Sant Jordi, Ciutat de Barcelona amenitzaran la 41a edició de l’Aplec, el principal atractiu del qual radica en l’estrena de dues composicions: Anella de Sincrotró, de Joan Lazaro, i Som-hi, que s’acaba!, d’Enric Orpí. L’Aplec cerdanyolenc inaugura a més la temporada sardanista a Catalunya després de les convocatòries de Castellar i Navarclès.

El primer escenari de la festa de la sardana serà l’Ateneu de Cerdanyola, el dissabte 7 de març,  a partir de les 10 del vespre, amb la inauguració de la temporada musical de l’Orquestra Montgrins. El concert inclou des de clàssics com el Carmina Burana a música popular catalana, passant per peces de Joan Manuel Serrat o Leonard Cohen i es tancarà amb la interpretació d’una jota catalana. Un fet “gens habitual” i novetat d’enguany, ha remarcat la monitora i sòcia de l’Agrupació, Nuria Pérez, en la presentació.  Pel que fa a la ballada, diumenge 8 al Pavelló de Can Xarau, a partir de les 4.30 h, destaca el popular concurs de colles improvisades. L’organització de l’Aplec espera mobilitzar 150 concursants, entre aquests, una colla infantil del Col·legi Montserrat, i superar l’èxit de convocatòria d’altres anys. Les entrades pel concert estan a la venda a l’Ateneu a 12 euros.

 

Espantats i en alerta per l’impost de Societats

Muntar ballades, aplecs i fer que la gent els gaudeixi és la nostra tasca. Ara estem una mica espantats amb el que ens ve a sobre” ha confessat avui Pérez, al referir-se a l’obligació de presentar  a partir de gener l’impost de Societats. La regidora de Cultura, Montse Montiel, que ha intervingut en la presentació amb una crítica a la nova Llei d’Impost de Societats, ha volgut posar en valor la tasca d’entitats com l’Agrupació. “El teixit associatiu de Cerdanyola no seria res sense aquestes persones i grups” ha dit, i ha afegit “amb aquesta norma i amb l’anterior increment del 21% d’IVA es demostra que no tots apostem per la cultura”.

Judit Josa

Switch to mobile version