Autor Economia
13 Febrer 2015 a 17:30

L’IPC es desploma al gener tant a Catalunya com a Espanya

Els preus al mercat català baixen un 1’4%

Els descomptes de les rebaixes també expliquen la caiguda dels preus

Els descomptes de les rebaixes també expliquen la caiguda dels preus

Els preus no remunten. L’economia espanyola fa set mesos consecutius que no aconsegueix que la inflació augmenti i, malgrat els esforços del govern central per assegurar que no s’ha entrat en una situació de deflació, les dades segueixen entestades a demostrar el contrari. Segons les xifres fetes públiques avui per l’Institut Nacional d’Estadística, l’IPC va baixar un 1’4% aquest gener respecte al desembre del 2014 a tot l’Estat. Una dada que, a Catalunya, és una mica inferior (-0’9%). L’economia espanyola no afrontava un període tan llarg de deflació des del 2009.

El baix cost del petroli i el procés de devaluació interna que s’està produint a Espanya des del 2012 han arrossegat els preus a la baixa. L’abaratiment de la benzina ha fet caure un 7’7% la dada de l’IPC al sector dels transports, una davallada molt pronunciada que dissimula la baixada dels preus de l’habitatge (-0’4%) i els vestits i calçats (-0’1%). Malgrat tot, la caiguda de la inflació és una dècima més baixa del que s’esperava el 30 de gener, quan l’Institut Nacional d’Estadística va avançar les xifres que havia calculat.

Aquest gener ha estat un mes estrany pels preus. Per una banda, les rebaixes els han fet baixar, però, per l’altra, la posada en marxa de les noves tarifes pels serveis bàsics els ha encarit lleugerament. Respecte el mateix mes de l’any passat, la caiguda ha estat més pronunciada en el cas espanyol, però una mica menys a Catalunya. A tot l’Estat, l’índex interanual se situa a l’1’5%, mentre que al Principat ha baixat només un 0’6%.

Switch to mobile version