Autor Sanitat
28 febrer 2015 a 14:00

Sanitat recomana la protecció dels menors davant del tabac

2 Flares 2 Flares ×
Escoltar

Es publiquen els resultats de l’estudi BIBE

Tabaquisme passiu en els infants

Tabaquisme passiu en els infants // Imatge extreta del web Bebesymas.com

El consell dels professionals sanitaris aconsegueix que els progenitors millorin la protecció dels seus nadons davant del fum del tabac. L’estudi BIBE, pioner a l’Estat i realitzat a 83 centres d’atenció primària de tot Catalunya, explica que 8 de cada 10 infants fills de progenitors fumadors han mostrat nivells de nicotina als cabells que indicaven que estaven exposats al fum del tabac.

Això comporta l’anomenat tabaquisme passiu, que té efectes perjudicials importants sobre la salut dels infants, especialment dels nadons. Entre altres factors, cal tenir en compte que la freqüència respiratòria dels infants és més alta que la dels adults, i inhalen més tòxics en relació amb el pes i l’alçada. El tabaquisme passiu en nadons es relaciona amb l’augment del risc de la síndrome de la mort sobtada, les infeccions respiratòries agudes, la infecció meningocòccica, l’agreujament de l’asma, el deteriorament moderat de la funció pulmonar, l’otitis mitjana, la irritació dels ulls i vies respiratòries altes i la bronquiolitis.

L’estudi BIBE ha avaluat l’efectivitat d’una intervenció breu per reduir el tabaquisme passiu en els nadons. S’han estudiat 1.101 nadons fills de progenitors fumadors, atesos per 261 professionals de pediatria, que s’han assignat o bé a un grup d’intervenció o a un grup de control. La mostra, de 253 infants, ha permés valorar que el 79% dels nens estaven exposats a nivells perjudicials de nicotina i el 25%, estaven molt exposats, amb nivells que equivalen a un fumador actiu. Els nadons que tenien més exposició eren fills de pares i mares de pitjor nivell socioeconòmic, dels que fumaven més i tenien més dependència a la nicotina, dels que utilitzaven mesures incorrectes per protegir del fum els nadons, i dels que dormien a l’habitació dels progenitors.

L’estudi s’ha centrat en el consell dels professionals cap als progenitors perquè aprenguin a evitar l’exposició dels seus nadons, ja que la majoria dels pares declaraven prendre mesures, però ho feien de forma errònia. Més del 50% dels participants del grup d’intervenció han millorat les mesures que prenien per evitar l’exposició dels nadons tant a casa (54%) com al cotxe (51%). Per estendre aquest programa s’ha desenvolupat un innovador sistema de formació en línia basat en casos clínics, que ha estat reconegut entre els projectes premiats a la passada Jornada del Pla de Salut 2014. També s’han elaborat fullets per als pares i mares, una Guia d’intervenció per a professionals i una videocàpsula per als centres de salut.

2 Flares Twitter 1 Facebook 1 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 2 Flares ×