Autor Cultura
4 Febrer 2015 a 12:00

S’inicia una campanya per recuperar la figura del maqui Antoni Franquesa Funoll

L’han organitzat els col·lectius Mai Més! i Mala Herba

Cartell del "Memorial Cerdanyola del Vallès a Antoni Franquesa"

Cartell del “Memorial Cerdanyola del Vallès a Antoni Franquesa”

Els col·lectius Mai Més! i Mala Herba han decidit indagar en la història Antoni Franquesa Funoll, conegut com Toni o Ton, i engegar una campanya per recuperar i dignificar la seva figura amb un memorial popular.

Des de fa alguns anys, a la ciutat de Cerdanyola del Vallès s’està duent a terme una tasca de recuperació de la memòria històrica de la ciutat amb bons resultats.

Però encara queda molt per fer, ja que els investigadors troben que una part de la història local està poc treballada, o directament amagada.

Un clar exemple d’això és el cas del Maqui Antoni Franquesa Funoll que va ser assassinat per la policia franquista el 1950 a Cerdanyola, un personatge clau de bona part del Vallès Occidental. Va formar part dels maquis llibertaris, la resistència antifranquista durant la dictadura. Va ser reclòs a la Model de Barcelona fins el 1944. Els cossos de seguretat franquistes el van assassinar en una acció a Cerdanyola del Vallès el 1950.

En acabar la Guerra Civil espanyola, tot i la victòria feixista, el moviment de resistència antifeixista dels Maquis va continuar oposant-se als vencedors. La memòria d’aquests lluitadors per la llibertat, en bona part, ha estat obviada  per diferents motius al llarg de la història.

Per això, amb aquest memorial es pretén conscienciar a la gent de l’important paper que van tenir els Maquis en la lluita per a recuperar les llibertats democràtiques. Un dels objectius dels col·lectius organitzadors, és aconseguir no fer caure en l’oblit la lluita i l’esforç de tots aquests homes i dones que van donar la seva vida per la llibertat

Es pot consultar més informació o adherir-se a la campanya al web de l’Homenatge popular als Maquis de Cerdanyola.

Switch to mobile version