Autor Societat
8 Març 2015 a 17:00

Agricultura renova amb Endesa el conveni d’actuacions per a la prevenció d’incendis

La companyia anul·larà les reconnexions automàtiques de la xarxa

Agricultura renova amb Endesa els conveni d’actuacions per a la prevenció d’incendis

Un Agent Rural revisant la xarxa // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

Davant de l’apropament del període de més risc d’incendis forestals, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i Endesa han renovat el conveni que fixa els protocols de coordinació i col·laboració en matèria de prevenció i actuació davant d’incendis forestals. Aquest acord té vigència fins el 31 de desembre de 2015, encara que es podrà renovar tàcitament. Un cop finalitzi la temporada d’estiu, el conveni es revisarà anualment.

Aquest conveni acorda que la companyia elèctrica posi fora de servei les reconnexions automàtiques de totes aquelles línies elèctriques ubicades en les zones afectades pel Pla Alfa, en els nivells Alfa2 i /o Alfa3, una actuació que serveix per facilitar les tasques d’extinció i la seguretat dels cossos que les estan duent a terme.

Serà el cos d’Agents Rurals qui informi a Endesa sobre les activacions d’aquests plans d’emergència, amb el mapa de comarques on s’activa, o bé avisarà d’incendis on hi hagi instal·lacions elèctriques pròximes i en facilitarà les coordenades.

Un cop rebut l’avís, la companyia procedirà a descarregar trams de la línia i anul·larà els seus reenganxaments autòmatics mentre duri actiu l’episodi. Passat el temps preceptiu i sempre sota indicació del cos d’Agents Rurals, la companyia elèctrica podrà procedir a reconnectar la xarxa i recuperar-hi la normalitat del servei.

La tasca de prevenció d’incendis és fruit de la coordinació de diferents cossos i departaments. La Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat té encomanada la prevenció dels incendis forestals i la responsabilitat d’avaluació de l’evolució del perill d’incendi forestal. El Servei de Prevenció d’Incendis analitza diàriament i al llarg de l’any diferents  eines per valorar el perill d’incendi de manera ininterrompuda. Totes es valoren individualment i en conjunt, i a partir d’aquí s’elabora el mapa de perill diari que és l’eina per donar suport a les decisions que dia a dia es prenen, com ara l’activació del Pla Alfa, el moviment d’efectius, la coordinació amb bombers i Protecció Civil, l’avís a les entitats territorials, les autoritzacions per fer foc o l’avís de perill a la població.

Switch to mobile version