Autor Economia
4 Març 2015 a 16:00

El Govern pretén impulsar el lideratge econòmic

La Generalitat aposta per promoure polítiques d’innovació industrial

Catalunya impulsarà el lideratge economic // Imatge del Wikimedia Commons

Catalunya impulsarà el lideratge econòmic // Imatge de Wikimedia Commons

El Govern de la Generalitat aposta per l’impuls de les polítiques d’innovació industrial, amb l’objectiu que el país recuperi la posició de lideratge en dinàmiques d’innovació. En els últims anys, la inversió empresarial en innovació ha disminuït a causa de la crisi econòmica. Les dades del 2013 mostren un canvi de tendència, ja que les empreses catalanes van invertir 1.676 milions d’euros en R+D, un augment del 0,2% respecte a l’any anterior.

Els 44.506 professionals que es dediquen a l’R+D representen l’1,5% de persones ocupades a Catalunya, una dada superior a la mitjana de la Unió Europea, l’1,25%, i representa el 21,9% del personal dedicat a l’R+D de l’Estat espanyol. Tenint-ho en compte, Catalunya ocupa la 8a posició del rànquing de la UE el 2013 en personal d’R+D, respecte al total d’ocupats. Catalunya està per sobre de països de referència com AlemanyaPaïsos Baixos o el Regne Unit.

Per impulsar la innovació, la Generalitat actuarà en diversos àmbits, per exemple, posarà en marxa una estratègia d’especialització intel·ligent RIS3CAT, donarà suport a la innovació de les companyies catalanes, a través de la xarxa de Centres de Promoció de Negocis d’ACCIÓ, es comprometrà amb les pimes, potenciant els Bons d’Innovació Tecnològica, o realitzarà diversos programes europeus, com els projectes d’R+D i innovació de l’Horizon 2020.

A més, el Departament d’Empresa i Ocupació ha impulsat la integració de sis centres tecnològics avançats de la xarxa TECNIO per formar el gran centre proveïdor de tecnologia industrial a Catalunya, sota el nom Eurecat. La Generalitat finançarà aquest procés amb 45 milions d’euros fins al 2016. Es pretén que per aquest any el centre estigui totalment construït. És una aposta a llarg termini que permetrà augmentar la capacitat en recerca industrial i de serveis tecnològics a Catalunya. D’aquesta manera, s’espera que el país recuperi el lideratge en dinàmiques d’innovació industrial.

Switch to mobile version