Autor Política
27 Març 2015 a 15:30

ERC enterra els programes que “són carta als Reis”

La formació presenta els compromisos per a les municipals

Helena Solà i Daniel Mallén, aquest migdia a l’Ajuntament, minuts després de presentar el programa electoral

Helena Solà i Daniel Mallén, aquest migdia a l’Ajuntament, minuts després de presentar el programa electoral // Foto: Judit Josa

Els republicans Helena Solà i Daniel Mallén han presentat aquest matí les línies mestres del programa electoral. Les persones, la ciutat i l’economia són els tres eixos bàsics sobre el que pivota el document — que supera la cinquantena de pàgines— i amb les que la formació concorrerà a les eleccions municipals del 24 de maig. “No és el programa que ens agradaria haver fet” ha reconegut Solà, perquè per definir les propostes, ERC ha tingut en compte la situació financera real de l’Ajuntament, els problemes que arrossega la ciutat així com les possibilitats de complir cada una de les promeses, ha explicat. “Els temps dels programes amb format de Carta als Reis s’han acabat” ha afegit el regidor Daniel Mallén.

Només propostes viables

ERC, que afronta les eleccions amb expectatives favorables, s’ha sentit amb el deure moral de cenyir els seus desitjos i incloure només accions viables en el programa. La diagnosi que han dibuixat aquest migdia de Cerdanyola i sobre la que s’ha sustentat la redacció del programa dista molt de ser afalagadora i no dóna per “equipaments impossibles“.

L’Ajuntament arrossega segons els republicans un deute real de 30 M d’euros — xifra que han extret de les comunicacions del govern, han dit— i a més, creuen que al 2016 el deute de 90 M del Consorci del Centre Direccional repercutirà proporcionalment en les finances municipals. 45 M d’euros a pagar que se sumarien als 30 M de deute, més els interessos generats durant el període. Quatre anys d’estalvi, quatre anys d’accions assumibles i amb les que es proposen reconduir la ciutat. Per Solàés inconcebible que Cerdanyola, tot i el volum del deute, ofereixi pitjors serveis a la ciutadania que Ripollet o Barberà i  sigui alhora la segona ciutat del Vallès Occidental amb l’IBI més car”.

Els republicans plantegen millorar l’atenció a les persones (en educació, sanitat, gent gran, joventut, cultura i transparència i participació), donant prioritat als serveis fonamentals com són l’educació i els aspectes sanitaris que depenen del municipi. L’apartat posa especial èmfasi en accions i respostes a situacions d’emergència social. Un dels exemples citats per Mallén ha estat l’assignació suficient de recursos per a les escoles, en especial pel seu manteniment. ERC proposa també en aquest eix, destinar l’antiga seu de la biblioteca, la torre de Ca n’Altimira, a un centre de dia per a la gent gran i es compromet a garantir l’accessibilitat. “Aquesta és una inversió que es pot fer amb recursos propis, assumible i que té un gran retorn a la ciutadania” ha insistit Mallén, que ha indicat que es vetllarà perquè totes les inversions repercuteixin en la millora efectiva de la ciutat.

Així, part de les inversions previstes en el programa, estan destinades a reduir el cost de l’estructura municipal. En aquest camp, inclòs en l’eix de la gestió de l’espai públic, plantegen accions com la renovació de la totalitat de l’enllumenat per models més sostenibles i la implantació de calderes de biomassa en equipaments municipals. “Invertirem en estalvi”, ha assegurat Mallén que és, en paraules de Solà, un dels pares del programa. La redacció s’ha fet en col·laboració amb ciutadans i entitats. Tant aviat com finalitzi la correcció, el programa, que “està viu” i on encara s’afegeixen accions, es podrà consultar complert a les xarxes.

Destaca entre altres punts, l’aposta per intervenir en la promoció econòmica i la reindustrialització de Cerdanyola. “L’economia del coneixement té un creixement limitat”, ha recordat Mallén, posant com a exemple el propi desenvolupament del Parc de l’Alba, molt més lent que el previst inicialment, i ha advocat per generar llocs de treball amb un paper actiu del municipi. En aquest sentit, defensen impulsar, si cal, des de la iniciativa pública, la urbanització del polígon industrial als terrenys d’Aiscondel. La fórmula, diuen perquè molts aturats cerdanyolencs tornin a estar en actiu.

Switch to mobile version