Autor Política
5 Març 2015 a 14:00

Helena Solà presenta el recurs contra el conveni econòmic amb l’Autònoma

ERC es defensa de l’acusació de “judicialitzar” la política

 

ERC, Helena Sola, Iñigo Enterria, UAB, Ajuntament

Els republicans, Iñigo Enterria i Helena Solà, en la roda de premsa d’aquest matí // Foto: Judit Josa

De la mateixa manera que Al Capone va acabar entre reixes per evasió d’impostos i no per mafiós, el grup municipal d’ERC confia poder aturar el conveni econòmic entre l’Ajuntament de Cerdanyola i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) pels defectes de forma que va incórrer l’equip de Govern (PSC/ ICV-EUIA) en la presentació de l’expedient al ple municipal de desembre de 2014.

Segons el relat d’ERC, l’Autònoma arrossega des de fa com a mínim 6 anys un deute amb l’Ajuntament de 3 milions d’euros pel servei de recollida d’escombraries i altres impostos. Una part del deute, 700.000 euros, ja ha prescrit i pràcticament tota la resta quedaria saldat amb el conveni econòmic aprovat al desembre de l’any passat, mitjançant el qual l’Ajuntament compra els terrenys de l’Escola de Bellaterra, l’Escoleta, ubicada al campus universitari. “No entenem que la UAB reclami ara aquests terrenys, que ja va cedir a la Generalitat fa 30 anys per construir l’escola” ha dit avui la portaveu del grup municipal d’ERC, Helena Solà, i ha prosseguit: “Si la universitat” — que està exempta d’IBI, com la resta de centres docents superiors ha recordat la republicana— “té dificultats, l’Ajuntament hauria de facilitar els pagaments via conveni”, però no “comprar uns terrenys a preu de mercat i on no s’hi pot fer res, perquè ja estan edificats”. La posició d’ERC no va aconseguir majoria al plenari, i el 12 de febrer d’enguany el grup va presentar als jutjats un recurs d’empara de drets fonamentals, que ha estat admès a tràmit a finals de febrer.

Els fets denunciats

Dos dies abans del plenari de desembre, l’expedient del conveni estava incomplert. Segons ERC, els documents perceptius legalment del Secretari i la Interventora van incorporar-se a l’expedient el mateix dia del ple, el 17 de desembre al matí. “Ni el dia 15, ni el 16 hi eren”, sostenen des d’ERC, “i el dia 17“, quan , segons els republicans, van incorporar-se “ningú ens va avisar”. Els regidors de l’oposició van haver de votar al desembre un punt crucial, sense poder accedir a tota la informació, que va ser llegida parcialment en el mateix plenari. En aquest fet es fonamenta la denúncia d’ERC, els líders de la qual han volgut aquest matí defensar-se de les acusacions de “judicialitzar la política” que han rebut des de cercles propers al Govern.

Quan ens retreuen que estem judicialitzant la política, ens estan dient que els deixem fer malament les coses, però la funció d’ERC ha de ser fiscalitzar i controlar”, ha valorat el col·laborador d’Helena Solà, l’advocat Iñigo Enterria. Igualment dolguda, Solà ha considerat que el Govern “vulnera de forma reiterada el dret fonamental a la informació” i ha sentenciat: “judicialitza la política qui actua al marge de la llei per desídia i no qui denuncia que s’està fent malament les coses”. La portaveu ha estat crítica també amb altres grups de l’oposició, que no denuncien la “manca de rigor”. Amb el recurs, ERC, que també manté un contenciós per la forma en que es va adjudicar la gestió i construcció del tanatori, vol forçar una praxis administrativa ajustada a la legalitat — les formes són importants, han defensat en més d’una ocasió— i confia, alhora, en què es declari nul el conveni aprovat, del que tampoc comparteix el fons. El jutjat podria dictar sentencia en uns dos mesos, ha indicat Enterria, ja que el recurs d’empara és un procés d’urgència.

Switch to mobile version