Autor Societat
6 Març 2015 a 15:00

Montcada ret homenatge a les víctimes de la línia de tren de Portbou

Reclama el soterrament de les vies pel seu pas per la ciutat

Montacada vies

Ofrena foral que es va fer en homenatge a les víctimes // Imatge cedida per l’Ajuntament de Montcada i Reixac

Montcada i Reixac té una petició històrica que encara no s’ha atès. El soterrament de les vies del tren de la línia de Portbou, que al llarg dels anys han causat 160 víctimes. Per aquest motiu, ahir es va fer un acte a la Cruïlla del Soterrament, espai que des de l’any passat porta aquest nom, no només per recordar a les víctimes sinó també per reivindicar la lluita de la ciutat per aconseguir el soterrament de la línia.

De fet, el soterrament de la línia de Portbou estava vinculada a la construcció de la Línia d’Alta Velocitat per Montcada i Reixac, un treballs que són a punt d’acabar amb l’enllestiment de les obres del pou de ventilació del carrer Jaume I.

L’acte, al que van assistir Carlos Corcuera, diputat del PSC al Congrés de Madrid i Lourdes Ciuró, de CiU, va comptar amb els parlaments a càrrec de l’alcaldessa accidental, M. Carmen Porro, i el portaveu del col·lectiu ciutadà, Ramon Bueno; la interpretació de l’Ave Maria de Schubert a càrrec de Xus Asenjo i Mariona Grau; un pilar de dol, de la Colla Castellera de Montcada i Reixac; una ofrena floral durant la qual la ciutadania ha dipositat flors a l’escultura; tres salves d’honor, amb tres coets que ha llençat la colla de Dracs i Diables de Can Sant Joan, l’enlairada de 160 globus i la interpretació d’una peça musical amb gralla a càrrec dels castellers.

L’alcaldessa accidental de Montcada, M. Carmen Porro, va aprofitar l’assistència d’un centenar de persones per declarar que “Montcada i Reixac està farta de falses promeses i de ser un nus d’infraestructures d’autopistes, carreteres i vies de tren i de no rebre res a canvi; volem dignificar la nostra ciutat, que els passos a nivell deixin d’existir, de ser punts d’inseguretat per a la ciutadania, que no provoquin col·lapses en el trànsit, que no esdevinguin un punt de contaminació atmosfèrica, sonora i visual”.

Porro també va denunciar l’Estat i l’Adif “per l’incompliment dels acords i dels compromisos existents amb Montcada i Reixac” i va explicar als assistents que el consistori ha iniciat les vies legals per donar solució a aquesta temàtica.

Per la seva part, el portaveu de la Plataforma Tracte Just-Soterrament Total, Ramon Bueno, va expressar que “el soterrament no és una ocurrència gratuïta sinó una necessitat per tal que Montcada i Reixac vulgui decidir el seu futur”. També va dir que “Montcada i Reixac és la primera víctimes de les vies per la servitud envers Barcelona, el país i l’Estat”. Per últim, Bueno va mostrar “la frustació i ràbia pel descarat incompliment del Ministeri i de l’Adif dels compromisos respecte el soterrament”.

Switch to mobile version