Autor Política
6 Març 2015 a 16:30

Montiel no anirà a la llista del PSC a les municipals

“Deixar 4 anys la universitat és arriscat, 8 és un abisme” diu la regidora

Montse Montiel cultural Carme Carmona alcaldessa

La regidora Montse Montiel i l’alcaldessa Carme Carmona, posen al finalitzar el balanç // Foto: Judit Josa

Arropada per l’alcaldessa Carme Carmona, la regidora socialista Montse Montiel ha anunciat aquest matí que no es presentarà en les properes eleccions municipals de maig. L’anunci l’ha fet durant un balanç de 4 anys de la regidoria de Cultura i en especial, del “sentit polític, la ideologia” amb la que s’han impulsat nous programes.

Montiel ha explicat que els últims tres anys —el primer va ser per situar-se (la regidor ha tingut paraules d’agraïment per la seva predecessora en el càrrec, la convergent Consol Pla)— ha batallat per introduir la concepció que “cultura no és despesa, sinó inversió” i que els diners gastats en “cultura produeixen riquesa i oportunitats de promoció econòmica“. Un altra de les idees claus, tot i no haver aconseguit que penetrés, segons ha reconegut la pròpia Montiel, és que les entitats —“un teixit social que cal salvaguardar”— no són ni “subsidiàries” ni cauen en “clientelismes“, sinó “corresponsables” de la gestió en polítiques culturals. La regidora ha lligat a més “cultura i municipalisme” com dos elements indestriables —“els grans esdeveniments culturals tenen lloc en ciutats i pobles”, ha dit— malgrat els cops que ha patit la cultura en aquesta legislatura com va ser el pas de l’IVA protegit al 21% o l’abandonament de les grans institucions supramunicipals, que han suprimit o retallat les ajudes a les ciutats. “Ens hem quedat sols tirant del carro, intentant que no morin coses” ha afegit en aquest sentit Montiel, la punxa més gran de la qual és haver hagut de relegar a cada dos anys la celebració del Festival Internacional de Blues de Cerdanyola i del Festival Internacional de Teatre Infantil i Juvenil, FIT.

Balanç de quatre anys

A l’altra banda de la balança, la regidora situa la participació en fires, com la del Modernisme, que ha fet que les Dames de Cerdanyola es reprodueixin “mil i un un cops”, o la posada en marxa del passaport de museus, que ha despertat l’interès del CCBB. Positiu ha estat també, segons Montiel, encetar cicles musicals a museus fóra del calendari estiuenc com ara el Cicle de Música de Cambra i l’Artpegi, que aquesta primavera portarà a Cerdanyola Las Migas, així com els dos concerts a la fàbrica d’Aiscondel, abans que aquesta fos enderrocada, i que Montiel va citar com a exemple de coresponsabilitat entre l’Ajuntament i l’entitat organitzadora (Jove Orquestra de Cerdanyola).

Pel que fa a la lectura, la regidora s’ha mostrat orgullosa d’haver recuperat el premi Caterina Albert —per a escriptors novells—, quan “d’altres tanquen guardons” i ha lamentat no deixar més encarrilat, “que ho està“, el pla director de la lectura. “Som el primer municipi català en desenvolupar un pla propi, després que la Generalitat presentés el seu” ha assenyalat. Cites com el Cerdanyola Folch, i , en especial, els programes culturals adreçats als adolescents —“tenim moltes activitats per a infants, però no per a joves”— com ara les excavacions a Ca n’Oliver amb estudiants, la Nit LAB o els tallers de Can Domènech han merescut l’atenció de Montiel en l’anunci del seu comiat. En l’apartat d’infraestructures, la regidora de Cultura ha volgut destacar la recuperació com a espais escènics o museístics de l’amfiteatre de Can Serraparera i de l’església vella de Sant Martí o les millores al Teatre de l’Ateneu. “Aquí queda molt per modernitzar!” ha apuntant, sense estar-se de marcar deures. No en va Montiel és professora de la facultat de Ciències de la Salut i de la Vida de la Pompeu Fabra, on retorna després de 4 anys. Al maig, no anirà a la llista perquè “deixar la universitat 4 anys és arriscat, 8 és un abisme”, ha explicat aquest matí. Si bé continuarà, ha prosseguit, en la política; manté els càrrecs orgànics al PSC i segueix implicada en el projecte socialista i en la campanya electoral “en suport a la Carme”.

L’alcaldessa Carme Carmona ha lloat per la seva banda, “l’entusiasme” de l’edil al capdavant de regidories com les relacions amb la UAB —ha tancat un acord “històric que tanca dificultats d’anys i panys” i en Recursos Humans.

Switch to mobile version