Autor Societat
11 Abril 2015 a 18:00

173 casos de persones desaparegudes a l’Oficina d’Atenció a les Famílies de Persones Desaparegudes

Es mantenen 299 investigacions obertes

Mossos d'Esquadra

Mossos d’Esquadra // Foto: Joan Murcia

A principis d’abril de 2014 el Departament d’Interior va posar en funcionament l’Oficina d’Atenció a les famílies de persones desaparegudes del cos de Mossos d’Esquadra. Durant el seu primer any s’han atès 173 casos de manera personalitzada.

L’objectiu de l’Oficina és oferir una atenció qualificada a aquests familiars establint un canal d’informació directe. L’Oficina posa a la disposició dels afectats un telèfon directe (937 137 137), i una adreça de correu electrònic (persones.desaparegudes@gencat.cat).

Durant el primer any s’han realitzat prop de 900 actuacions amb familiars de persones desaparegudes. Aquestes actuacions han consistit  en entrevistes presencials i trucades telefòniques.

Els mossos que hi treballen són professionals qualificats per realitzar acompanyaments a les famílies per mantenir-les informades sobre la investigació i per donar assistència i suport emocional.

També s’ofereixen altres serveis com assessorament jurídic i derivació a entitats per a una atenció més especialitzada i orientar a la família en la presa de decisions.

L’Oficina col·labora en l’elaboració de documents divulgatius per explicar el fet de la desaparició i com actuar en cas de produir-se, és a dir, denunciar la desaparició immediatament.

Al llarg d’aquest any en funcionament han rebut 3.720 denúncies de desaparició, de les quals el 49% d’adults, 42% de menors d’entre 13 i 17 anys, 6% de majors de 65 anys i 2% d’infants fins a 12 anys. Del total de desapareguts 1.977 eren homes i 1.743 dones. S’ha constatat que a l’adolescència les desaparicions són majoritàriament de noies i a l’edat adulta d’homes.

L’índex de resolució dels casos es manté similar al 2013, es varen resoldre el 97,75% de les denúncies.

Es mantenen obertes 299 investigacions de casos les quals es varen produir anys anterior però que encara no s’han resolt.

Switch to mobile version