Autor Cultura
9 Abril 2015 a 17:30

El Roser potencia la fira modernista

 

L’Ajuntament adoptarà mesures per limitar el so

Leandre Pons, de l’Agrupació Cultural Sardanista, l’alcaldessa Carme Carmona i la regidora Montse Montiel, en la presentació, aquest matí de les Festes a la Biblioteca

Leandre Pons, de l’Agrupació Cultural Sardanista, l’alcaldessa Carme Carmona i la regidora Montse Montiel, en la presentació, aquest matí de les Festes a la Biblioteca // Foto: Judit Josa

 

La consolidació del mercat modernista i la instal·lació d’equips per limitar el so seran les principals novetats del Roser de Maig 2015. La festa major de primavera se celebrarà del dia 1 al 4 de maig i tindrà un dia més de l’habitual al caure en divendres el dia festiu de l’1 de maig. L’alcaldessa Carme Carmona, la regidora de Cultura, Montse Montiel i, en representació de la cinquantena d’entitats que elabora el programa, el president de l’Agrupació Cultural Sardanista, Leandre Pons, han presentat les festes aquest matí, setmanes abans del que s’acostuma, perquè la informació circuli amb temps suficient en previsió del pont de maig. En la roda de premsa també hi ha participat l’autora de la imatge de les festes, Patricia Pérez.

La festa del Roser posa l’accent aquest any en el mercat modernista, que consolida les seves característiques d’eix vertebrador entre els escenaris d’Abat Oliba i el Turonet, i ambiciona arribar a veïns de totes les edats, inclosos els joves, en línia amb la celebració de l’any passat. “Aquest any tornarà a ser la festa dels joves” ha dit l’alcaldessa Carme Carmona, després de recordar que entre la vuitantena d’activitats del programa, hi ha propostes per a “famílies, grans, petits i joves”.

80 activitats per a totes les edats

Entre els actes per al públic jove, destaca el Tour 40 de los 40 Principales, diumenge, 3, per obrir la festa a l’aire lliure de la Nit de la Mostra, que reuneix, al Parc del Turonet, les principals sales d’oci nocturn. Pel que fa als infants, els organitzadors han previst potenciar la festa infantil de dilluns. “Molts pares comencen a treballar, però els nens continuen la festa” ha dit Montiel. La regidora ha explicat que l’espai lúdic per a infants s’instal·larà al Parc del Turonet, perquè Abat Oliba s’havia quedat petit. Entre les novetats de la festa major infantil del dilluns, s’ha convocat un torneig d’avis i nets. A més, l’espai de l’Ateneu, l’exterior del qual s’ha remodelat recentment, acollirà alguns dels actes per a infants. En l’apartat musical, oferiran concerts la Fundación Toni Manero i Son Manou-Che, entre altres,  a més de l’Orquestra Plateria, que acomiada a Cerdanyola una trajectòria de 40 anys en escena.

 

Atracció a la comarca

La festa és una “oportunitat per sortir al carrer, gaudir de la ciutat i dels teatres i nous equipaments” ha apuntat l’alcaldessa. Amb un programa que “combina la tradició i la innovació”, en paraules de la regidora Montse Montiel, el Roser espera també atreure públic de municipis veïns. Els turistes, alumnes de l’aula de teatre de l’Ateneu, tornaran a exercir de guies i a informar dels actes festius i indrets singulars abans i durant la celebració, en els mercats municipals i altres punts d’afluència de públic. Pel que fa a la comunicació, s’han editat 21.000 programes de mà que a partir d’avui es distribueixen en les escoles i està previst publicar 5.000 programes ampliat. El cartell, obra de la ripolletenca Patricia Pérez, lluirà en banderoles als fanals i en quatre marquesines.

Als actes tradicionals amb capacitat d’atracció de públic, com la Mostra de Cuina Mediterrània, s’hi suma aquesta edició, la primera trobada de col·leccionistes de plaques de cava, dissabte al Parc del Turonet. L’ajuntament posarà a la venda 150 plaques numerades amb la imatge del Roser del 2015 i editarà 2.000 pirules (plaques sense numerar) que es repartiran com a obsequi.

Es potencia també el mercat modernista, que enguany arrencarà al museu d’Art de Cerdanyola, amb la major part del seu fons centrat en l’època, i acollirà estands o informació d’altres festes modernistes en què participa el centre d’art local. Montiel ha recordat la difusió que han obtingut els vitralls modernistes de Cerdanyola en pocs anys, tant dins l’àmbit de l’art com en altres camps, i ha explicat que es vol potenciar el mercat de Cerdanyola i posar-lo al nivell de fires de gènere com les de Terrassa. El mercat reforçarà la seva obertura amb una festa inaugural, inspirada en les dames dels vitralls, les Dames de Cerdanyola.

1.000 euros menys

La festa té un pressupost total de 95.580 euros, 1.000 menys que al 2014 i molt allunyat dels 300.000 euros que, segons Montiel, costava l’any 2007. La rebaixa es deu segons la regidora a la licitació de l’organització i apartats tècnics, iniciada fa un parell d’anys. La participació d’empreses permet introduir millores en cada nova edició com la limitació de so, que es provarà aquest any al Parc del Turonet, escenari de la majoria de concerts a l’aire lliure. Amb tot, qui marca les directrius de la festa, són, ha explicat Montiel, les entitats de la Comissió de Festes del Roser, que vetllen en especial pels actes tradicionals com la trobada de puntaires, la diada dels castellers, el ball de la polca i de sardanes, els gegants, els diables o l’exhibició de l’Esbart, entre altres. No en falta cap al programa, amb una proposta que organitza els horaris de forma que tothom pugui anar a tots. Leandre Pons, en nom de tots els organitzadors, ha recomanat aquest matí gaudir dels “espais de festa i convivència” del Roser.

Switch to mobile version