Autor Cultura
1 Abril 2015 a 17:00

El Sincrotró Alba acull el concert de la JOC

La Jove Orquestra interpretarà un repertori romàntic

Al centre, la concertino Mariona Casanoves, la regidora Montse Montiel i el director de la JOC, Walter Peterson, avui, al Sincrotró, l’anella del qual es veu al fons

Al centre, la concertino Mariona Casanoves, la regidora Montse Montiel i el director de la JOC, Walter Peterson, avui, al Sincrotró, l’anella del qual es veu al fons // Foto: Judit Josa

Música i ciència, dos mons que aparentment estan a les antípodes, quedaran units el proper diumenge 19 d’abril en el concert de la Jove Orquestra de Cerdanyola (JOC). La formació interpretarà un repertori romàntic ple de modulacions, harmonies i cromatismes de tres compositors del segle XIX i principi del segle XX. El que proposa es viure una “experiència” musical, en un indret diferent a l’habitual, i emblemàtic per Cerdanyola.

Nou director i nova concertino

El repte que afronta la jove orquestra és doble, ja que a més de la complexitat del programa que ha presentat aquest matí el nou director de la formació, Walter Petersen, actuarà al costat dels cors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de la facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona (UB).

La secció de corda de la JOC s’ha reforçat en aquesta ocasió amb una secció de vent, integrada en gran part per músics de la banda de Cerdanyola. A més, el diumenge 19 serà el debut del director i la nova concertino, Mariona Casanoves, que aquest matí ha ofert un tast del seu art a l’espai del Sincrotró. En la presentació a la premsa hi ha participat com a convidats la regidora de Cultura, Montse Montiel i el representant del Sincrotró, Joan Cases., així com el secretari i músic de la JOC, Pablo Ferrando.

Record d’Aiscondel

150 músics a l’escenari i un indret emblemàtic —el Sincrotró de Cerdanyola és la única infraestructura científica d’aquestes característiques del Sud d’Europa— esperen atreure un públic d’entre 600 i 800 persones. El concert al Sincrotró dona continuïtat enguany al projecte iniciat l’any 2013 a la fàbrica d’Aiscondel; segons el qual un dels concerts estables de l’orquestra s’organitzava fora dels espais habituals, en zones industrials i en principi no ideats per la música. L’orquestra actuarà en l’edifici annex a l’anella de partícules. Es tracta d’una enorme nau, que fa 16 metres d’ample i que es veu des de la carretera. En aquesta zona es va construir peça a peça l’accelerador de partícules, abans de finalitzar l’edifici principal, va explicar ahir el representant del Sincrotró Alba, Joan Cases. La regidora de Cultura, Montse Montiel ha qualificat la proposta de la JOC “d’experiència”.

A l’abril, la bandera de Sant Jordi

El repertori del concert al Sincrotró està format per la Suite de Holberg, que el compositor noruec Edvarg Gruieg va escriure en homenatge al dramaturg Ludvig Holberg; a més de peces dels compositors Jean Sibelius i Edward Elgar. La interpretació de les dues darreres, La reina captiva i La bandera de Sant Jordi, es farà conjuntament amb els cors universitaris. Aquests cantaran la peça de Sibelius en l’idioma original, el finlandès, cosa que suposa també un “repte” pels cantaires, ha dit el director. El concert vol ser també un homenatge a la festa de Sant Jordi, motiu pel qual es tancarà amb la interpretació del compositor britànic.

Malgrat l’insòlit de la proposta, que ha obligat a condicionar i sonoritzar la nau annexa, la regidora de cultura ha recordat les col·laboracions entre el Sincrotró i entitats culturals, com ara la participació en jornades científiques al Museu d’Art (MAC), o la dedicatòria d’una sardana a l’accelerador de partícules, en el darrer Aplec de Cerdanyola. Cases ha dit que pel Sincrotró la participació en activitats culturals era una mostra de “bon veïnatge”, i ha explicat que els seus responsables estan interessats en integrar el Sincrotró al seu entorn urbà més proper.

El concert està obert a tothom; les entrades es poden comprar a l’Ateneu de Cerdanyola, al Bar Grau i a la Floristeria Casamitjana, entre altres comerços. El preu mig és de 10 euros per entrada, tot i que hi ha entrades bonificades per 8 euros i entrades per a primeres files, a 15 euros.

Switch to mobile version