Autor Política
30 abril 2015 a 10:00

El sobiranisme entra en campanya amb Súmate

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

L’associació de castellanoparlants presenta llibre i promou el primer debat de precampanya

Eduardo Reyes, de peu, els alcaldablesde les candidatures sobiranistes i un dels candidat del Bloc, ahir a l'Ateneu, en el primer debat de precampanya

Eduardo Reyes, de peu, els alcaldablesde les candidatures sobiranistes i un dels candidat del Bloc, ahir a l’Ateneu, en el primer debat de precampanya // Foto: Judit Josa

Doble acte ahir el de l’associació sobiranista Súmate a l’Ateneu que, per una banda, va presentar el llibre Súmate. Cuando todos contamos (La Campana), de Núria Clotet i Jordi Fexas, i per l’altra, va promoure el primer debat electoral de la precampanya entre les candidatures sobiranistes.

Els alcaldables Helena Solà (ERC), Carles Escolà (CxC), Jordi Miró (ICV-EUiA + MES), Josep Grau (CiU), asseguts per ordre alfabètic, i com a convidat improvisat el candidat número 15 del Bloc Municipal (SI + Som Cerdanyola i independents), Robert Alvarez, van respondre en el debat qüestions relatives a les finances municipals en un estat propi, la relació de l’Ajuntament amb l’Associació de Municipis per la Independència (AMIC) o les mesures anticorrupció.

Fer net

La indignació pels casos de corrupció i les ganes de fer net expliquen en part, el viatge dels castellanoparlants catalans cap al sobiranisme, malgrat que per orígens o ideologia segueixen sentint-se espanyols i catalans, van explicar ahir alguns dels protagonistes del llibre de Súmate.

No és que a Catalunya no hi hagi casos de corrupció”, va apuntar Eduardo Reyes, president de Súmate, després de donar Espanya per perduda i va continuar: “pensem que Catalunya és com una catifa, i que nosaltres la podem espolsar”. A Espanya en canvi, caldria una regeneració sobrehumana, segons l’anàlisi de Reyes.

Els candidats tenen receptes per impedir la corrupció que passen per un major control del deute, auditories de les finances municipals, control de les concessions i gestió transparent. CiU proposa crear un consell ciutadà rotatori que exerceixi de Síndic de Comptes, el Bloc, publicar contractes i sotmetre a consulta les inversions. “Els casos de corrupció que afloren estan relacionats amb les concessions” va apuntar l’alcaldable de CxC, que defensa la gestió pública dels serveis.

Per la coalició ecosocialista, la lluita anticorrupció comença en els partits, va assegurar Miró, que encapçala una llista on tots els membres han signat un codi ètic. “Ser corrupte surt barat” va replicar Solà, segons la qual caldria modificar la legislació. La líder republicana, que va explicar que la seva formació nacional havia expulsat a l’únic imputat, va demanar que el funcionament de l’administració local fos exemplar, i va recordar els contenciosos que han presentat aquesta legislatura tant CxC com els mateixos republicans per expedients incomplerts.

ERC no pactarà amb PSC

El sobiranisme serà una de les línies vermelles per establir futurs pactes?”, els van preguntar des del públic. L’ambient va caldejar-se, perquè tothom dona per fet que el 24 M no deixarà cap guanyador absolut i que, probablement, serà imprescindible que més de dues forces polítiques arribin a acords per configurar govern. Solà va anunciar que ERC no pactaria en cap circumstància amb el PSC, tant per motius nacionals com de ciutat; El Bloc, gairebé igual de taxatiu, només ho farà si és imprescindible per barrar el pas a l’entrada al govern del PP.

Miró i Escolà van coincidir en senyalar altres eixos sobre el que pivotaria la negociació, a més a més del nacional: el model de ciutat i l’ideològic per la coalició d’ICV-EUiA i MES, i el de radicalitat democràtica per CxC, candidatura que aspira a la ruptura.

Grau, malgrat reivindicar el pedigrí sobiranista de CiU, va situar les necessitats de Cerdanyola com a prioritat de la seva candidatura, motiu pel qual els nacionalistes no tracen cap línia vermella. “El procés no pot ser un xec blanc”, va dir.

Des del Bloc, tanmateix, havien advertit que el futur del poble no podia deslligar-se de l’eix nacional, perquè després del 27 S, data de les eleccions autonòmiques, els “ajuntaments hauran d’empènyer des de baix”. Algú va recordar durant la presentació que la república espanyola s’havia proclamat a partir d’unes eleccions municipals.

Passa’l, un llibre per convèncer

El llibre que ahir va presentar Súmate relata el perquè i el com d’aquesta entitat, en el primer any de funcionament. I ho fa a través de la història dels testimonis. Ahir estaven asseguts a la taula quatre d’ells; Manuel Ortega, el cerdanyolanc Paco Martínez i el president de Súmate, Eduardo Reyes, junt amb un dels autors del llibre, Jordi Feixes.

El relat dels testimonis posava a voltes la pell de gallina, perquè el procés cap a l’independentisme s’havia fet per “clics emocionals” —“desgarros”, va ser la paraula utilitzada per Ortega— en persones que se senten espanyoles. A aquests arguments, s’hi afegia la voluntat de ser present i tenir veu amb la seva singularitat en un procés “revolucionari”, segons va definir-lo Martínez, que “sorgeix de baix a dalt i que pot canviar-ho tot”.

L’Assemblea Nacional de Catalunya, que el dia 7 convida a tots els alcaldables nacionalistes a signar un compromís, va sortejar cinc exemplars del llibre. “Compreu-lo, llegiu-lo i després passeu-lo”, va recomanar l’escriptor Jordi Feixes. En la capacitat de convèncer als qui no estan rau el gran valor de Súmate, van venir a dir des de l’entitat i el missatge es va comprendre, sense que ningú ho fes explícit.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×