Autor Societat
7 Abril 2015 a 17:00

El Van Gogh més solidari: fins a Amsterdam en bici

Un pintor de Cerdanyola pedalejarà 1.500 km per veure un quadre i recaptar fons pels malalts d’esclerosi múltiple

El pintor d’origen uruguaià, Néstor Yuguero i el responsable de la FEM Cerdanyola, Xavi Cases

El pintor d’origen uruguaià, Néstor Yuguero i el responsable de la FEM Cerdanyola, Xavi Cases // Foto: Judit Josa

Campo de trigo con cuervos és una de les últimes obres que van pintar l’holandés Vincent Van Gogh abans de morir. Quan l’any 2009 el pintor local Néstor Yuguero va descobrir la pintura a la pel·lícula Los Sueños de Akira Kurosawa va pensar que viatjaria on fos per veure en viu el quadre que l’havia impactat a la pantalla. L’oli de Van Gogh està exposat al museu d’Àmsterdam i Yuguero farà realitat aquesta primavera el seu somni de visitar el museu d’una manera menys habitual que agafar l’avió i amb el plus d’ajudar als altres. El pintor cerdanyolenc protagonitzarà a partir del proper mes de maig i durant dos mesos el repte solidari Fem kilòmetres per l’Esclerosis Múltiple.

Yuguero, que ha après a muntar en bicicleta només fa dos anys, pedalejarà els 1.500 kilòmetres que separen Cerdanyola d’Amsterdam seguint les passes del pintor holandès. L’objectiu final, a banda de veure el quadre de Van Gogh, els colors del qual van impressionar-lo, és el de reunir fons durant el trajecte per la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM), segons han explicat aquest matí el propi pintor i el coordinador de la delegació de la FEM a Cerdanyola, Xavi Cases.

El viatge, a mesura que es planificava, ha anat “creixent i sumant branques”, explica el pintor. A l’objectiu personal s’hi va sumar el solidari i a aquest, s’hi ha acabat afegint l’educatiu, amb una campanya prevista a les escoles i amb actes previs a la ciutat per difondre que és la malaltia de l’esclerosi múltiple així com els valors de la solidaritat, i el d’intercanvi i difusió cultural .

El projecte es presentarà aquest cap de setmana amb la instal·lació d’una carpa en la celebració de la Setmana de l’Esport de Cerdanyola del Vallès, el divendres a la tarda, dissabte i diumenge, a la plaça d’Abat Oliba. El dissabte, 25 d’abril s’organitza una rua pel casc antic i el dimarts, 28 tindrà lloc una conferència sobre el projecte i la Fem al MAC. Durant la Festa Major, el pintor participarà en la bicicletada popular junt amb Pablo Calvo Truñon, un ciclista especialitzat en reptes esportius solidaris.

Yuguero parteix sense una data fixa de retorn i sense una ruta determinada més enllà de la voluntat de seguir les passes de Van Gogh, de qui, enguany se celebra el 125 aniversari del seu naixement, si bé, té el compromís d’escriure cada dia a la pàgina de Facebook i al blog www.gandeshazana.com. Hi descriurà tots els punts d’interès artístic i arqueològic del camí, en col·laboració amb els museus d’Art de Cerdanyola i el de Ca n’Oliver. Un cop arribat a la destinació, el pintor lliurarà als responsables del museu d’Àmsterdam un gravat d’Ismael Smith, que ha cedit el MAC per representar Cerdanyola. Les proeses del ciclista es podran seguir per les xarxes i al mateix temps es podran fer aportacions per la fundació FEM en la pàgina de micromecenatge per a ONG’s migranodearena.org.

Switch to mobile version