Autor Societat
30 abril 2015 a 16:00

L’1 de maig quasi 495.000 vehicles sortiran de l’àrea metropolitana de Barcelona

2 Flares 2 Flares ×
Escoltar

1.673 Mossos vetllaran per garantir la seguretat viària

L'SCT també posa a disposició dels usuaris una sèrie de consells per a mantenir la seguretat viària

L’SCT també posa a disposició dels usuaris una sèrie de consells per a mantenir la seguretat viària // Imatge del web de la Generalitat

El Servei Català de Trànsit (SCT), en col·laboració amb la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, engegarà un dispositiu especial de circulació amb motiu de la festivitat de l’1 de maig a partir de les 15.00h d’avui dijous 30 d’abril, i fins les 21.00h de diumenge 3 de maig.

Després de les vacances de Setmana Santa, aquest és el primer cap de setmana prolongat per un dia festiu, i marca la transició entre la mobilitat hivernal i la pròpia d’estiu: la temporada d’esquí ha finalitzat i les temperatures, cada cop més elevades, afavoreixen els desplaçaments cap a destins costaners respecte dels d’interior. Malgrat això, cal tenir en compte que la mobilitat es pot veure condicionada per les incidències meteorològiques.

De moment, l’SCT preveu que en total 495.000 vehicles sortiran de l’àrea metropolitana de Barcelona durant l’operació de sortida d’avui a la tarda i al llarg de divendres al matí. Gairebé un 4% més que en el mateix període festiu de l’any passat. La tornada es concentrarà sobretot durant la tarda de diumenge i s’espera una afluència de 230.000 vehicles.

Per tal de tenir una bona gestió i control de la mobilitat d’aquesta festivitat, els efectius tècnics i humans que l’SCT desplegarà són:

  • Aproximadament 120 Km de mesures de circulació instal·lades
  • 3 mitjans aeris de seguiment de dispositius: 2 helicòpters i 1 avió bimotor
  • 7 tècnics de gestió de trànsit CIVICAT
  • 4 tripulants de vol, operadors i tècnics de gestió de trànsit

A més, un total de 1.673 agents dels Mossos d’Esquadra també vetllaran per garantir la seguretat viària i la mobilitat a la xarxa viària de Catalunya. Aquests efectius s’encarregaran de la vigilància i regulació del trànsit, informant de les incidències que hi pugui haver, atenent-ne aquelles que dificultin la mobilitat, i prevenir accidents i infraccions mitjançant la seva presència continuada a la xarxa viària catalana. També s’intensificarà la presència a les vies principals, així com a les àrees de servei i descans.

Hi haurà controls i vigilància específica a les vies secundàries ja que és on es produeixen la majoria d’accidents de trànsit. Els mossos preveuen establir, en les vies de màxima mobilitat i secundàries, un total de 1.270 controls:

  • 371 controls d’alcoholèmia i drogues
  • 176 controls de distraccions
  • 341 controls per revisar les mesures de seguretat passiva
  • 186 controls en relació amb transports
  • 196 controls de velocitat excessiva o inadequada

Pel què fa a les vies i els trams que podran concentrar més mobilitat, i per tant generar algunes retencions, l’SCT preveu problemes sobretot en aquelles vies que concentren desplaçaments cap a les zones de costa, tant a Tarragona com a Girona. Així els problemes principals es poden concentrar a l’AP-7 sud i a l’N-340, a més de la C-31 Costa Brava.

Sortida
AP-7 Mollet del Vallès – La Roca del Vallès, Castellbisbal
C-31 Platja d’Aro – Palamós
C-58 Barcelona – Ripollet
N-340 El Vendrell
Retorn
A-2 El Bruc – Esparraguera
AP-7 Sant Celoni – La Roca del Vallès, Vilafranca del Penedès – Martorell
C-31 / C-65 Platja d’Aro – Santa Cristina – Llagostera
C-32 Sitges i Sant Boi de Llobregat
N-340 El Vendrell – Torredembarra

Pel què fa a les franges horàries en les quals es pot concentrar el volum més important de mobilitat:

Sortida
Dijous 30 d’abril, de les 17 a les 21
Divendres 1 de maig, de les 10.30 a les 15.30
Retorn
Diumenge 3 de maig, de les 17 a les 22.30

També cal tenir en compte que hi ha punts de la xarxa viària catalana en els quals s’estan fent obres. Malgrat que els treballs s’aturen en període festiu, no s’ha d’oblidar que les vies següents tindran diverses afectacions, com pot ser l’ampla de la plataforma, amb carrils més estrets i revolts en què quedarà limitada la velocitat i que, per tant poden comportar trams de circulació amb retencions. Destaquen les següents:

                                DEMARCACIÓ                                       OBRES
Barcelona C-32 / B-20 / C-245: prolongació de l’autovia del Baix Llobregat a Sant Boi de Llobregat

N-340: prolongació de la B-24 (variant de Vallirana)

C-17: Restriccions a l’enllaç amb la BV-1432

C-55 (variant de Manresa)

Girona No hi ha obres destacades que afectin el trànsit
Lleida No hi ha obres destacades que afectin el trànsit
Tarragona No hi ha obres destacades que afectin el trànsit

Per tal de reduir les congestions i millorar al màxim la circulació als eixos que registraran més volum de circulació, s’han establert mesures especials d’ordenació i regulació del trànsit en els eixos variats i trams i vies que consten a continuació:

          DIA DEMARCACIÓ      VIA  SENTIT                     TRAM     TIPUS DE          MESURA
Divendres 01/05/2015 Girona GI-662 Est S’Agaró – Castell Platja d’Aro Inversió de prioritats en rotondes
Divendres 01/05/2015 Barcelona C-58CC Nord Barcelona – Ripollet Obert per a tots els vehicles
Diumenge 03/05/2015 Barcelona C-32 Nord Castelldefels – Cornellà de Llobregat Carril en sentit contrari a l’habitual
C-32 Sud Vilassar de Mar – Montgat Carril en sentit contrari a l’habitual
AP-7 Sud Sant Celoni – La Roca Carril en sentit contrari a l’habitual
AP-7 Nord Santa Margarida i els Monjos – Martorell Carril en sentit contrari a l’habitual
Girona C-31 Sud Rotonda de la Nàutica Inversió de prioritats en rotondes
C-65 Nord Variant de Cassà de la Selva Inversió de prioritats

A més, per tal de garantir la mobilitat general de la circulació, d’augmentar la fluïdesa a la xarxa viària, i millorar la seguretat a la carretera, durant tota aquesta setmana hi haurà restriccions a la circulació per a tot tipus de vehicles o conjunts de vehicles de més de 7.500 Kg d’MMA. Aquestes restriccions es difondran a través dels panells de missatgeria variable.

Les restriccions als vehicles pesants estaran vigents en les vies i els horaris detallats al següent document: Restriccions de circulació.

Els consells són tant per abans, com durant el viatge

Els consells són tant per abans, com durant el viatge // Imatge del web de la Generalitat

Cal destacar també en aquest sentit, la restricció de pas de camions de quatre o més eixos a la N-II en el tram comprès entre la Jonquera i Fornells de la Selva.

En la línia de mantenir la seguretat viària per l’usuari, l’SCT difondrà al llarg d’aquest període festiu, a través dels panells de missatgeria variable disposats en el conjunt de carreteres catalanes, informació de les restriccions de circulació per als vehicles pesants i de la situació viària, així com consells de seguretat viària. A més, els usuaris podran informar-se de l’estat del trànsit a través del 012, del Twitter de l’SCT @transit, del web del SCT, i a través de les cròniques radiofòniques i televisives de diversos mitjans de comunicació.

L’SCT remarca la necessitat de no abaixar la guàrdia en cap moment durant la conducció per tal d’evitar accidents, i a més recorda la importància d’emprar elements de seguretat passiva; de no manipular el telèfon ni altres dispositius electrònics; de respectar els límits de velocitat, i de no combinar l’alcohol i la conducció. Insisteix també en la necessitat de revisar el vehicle abans de sortir a la carretera, ja que amb un bon manteniment s’eviten incidències durant la circulació.

2 Flares Twitter 1 Facebook 1 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 2 Flares ×