Autor Cultura
13 Abril 2015 a 13:00

La memòria de Francesc Garriga

Una exposició a l’Ateneu recull objectes personals del poeta bellaterrenc

Objectes exposats a l'Ateneu, el primer i últim llibre de Garriga, el guardó Carles Riba i un dels cartells de la inauguració de la Biblioteca

Objectes exposats a l’Ateneu, el primer i últim llibre de Garriga, el guardó Carles Riba i un dels cartells de la inauguració de la Biblioteca // Foto: Judit Josa

Cerdanyola recupera la memòria d’un dels seus veïns il·lustres, el poeta català Francesc Garriga, mort al febrer, amb l’exposició Francesc Garriga, joventut perenne que obre les portes avui a l’Ateneu de Cerdanyola; l’acte d’homenatge Garriga parla pels seus deixebles, en la inauguració oficial de la mostra, demà; i la dedicatòria de la Marató de lectura de Sant Jordi.

Considerat una de les grans veus de la poesia catalana, l’escriptor bellaterrenc va conquerir el 2012 el Premi Carles Riba de poesia amb el recull de poemes Tornar és lluny. Des d’aleshores, “estava a la llista d’autors de la Marató” expliquen des del Pla director de lectura de l’Ajuntament de Cerdanyola. Garriga (Sabadell, 1932- Sant Cugat, 2015) havia viscut gran part de la seva vida a Bellaterra, era jurat dels premis literaris de Cerdanyola i col·laborava amb assiduïtat amb el grup local de poesia Ramat de Pedres.

Poesia al bar

Reconegut en edat avançada, l’homenatge de Cerdanyola incideix en la relació que el poeta, habitual en recitals en bars, mantenia amb les joves generacions. És “un poeta reivindicat i amb molt bona relació amb el públic jove”, explica Cristina Ruedas, del Pla de director de Lectura. L’exposició que ha produït Cultura i que forma part del programa de Sant Jordi està formada per imatges de Garriga en actes culturals de Cerdanyola, (va presentar llibres o va exercir d’entrevistadors al Cafè amb Lletres en dues ocasions), una selecció de poemes i d’objectes personals, com les pipes o el bastó. El recull i l’homenatge incideixen en l’admiració que sentien per l’escriptor els nous poetes. Garriga desmitificava l’art d’escriure poesia, tant en els recitals com en el seu estil particular d’escriure, amb signes de puntuació escollits lliurement o poemes escrits a mà i sense cap majúscula.

Poesia amb música

Autor de 13 llibres, entre altres va publicar Entre el neguit i el silenci (1959), Foc nostre, somni… (1960), Paraules (1962), Els colors de la nit (1990), Camins de serp (2009) o Ragtime (2011), que va obtenir el premi Cavall Verd al millor llibre de poesia de l’any i que el poeta va recitar al bar Grau acompanyat pels col·legues de Ramat de Pedres i l’editor de LaBreu edicions.

Aquesta mateixa editorial va publicar al febrer el recull Swing, obra pòstuma de Garriga i alhora comiat del poeta. L’editor, poeta i amic de Garriga, Marc Romera, recitarà una selecció de poemes en l’homenatge Garriga parla pels seus deixebles, demà a les 19.30 h a l’Ateneu de Cerdanyola. Acte inaugural de l’exposició, a l’homenatge hi assistiran escriptors i rapsodes de Ramat de Pedra i altres amics. El cantautor cerdanyolenc, Ramon Sauló, que al 20013 va musicar algunes de les peces de Garriga, com ja ha fet amb diversos poetes, interpretarà a Garriga acompanyat pel guitarrista de la banda dels programes d’Andreu Buenafuente, Joan Eloi.

Switch to mobile version