Autor Societat
19 Abril 2015 a 15:00

L’ONCE transcriu en Braille els darrers contes de la col•lecció “La Xarxa i el Pau”

De la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona

Ramon Minoves, coordinador d'Espais naturals i Medi Ambient, de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona; Reca Vidiella, coordinador de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona i Manel Eiximeno, director CRE ONCE Barcelona

Ramon Minoves, coordinador d’Espais naturals i Medi Ambient, de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona; Reca Vidiella, coordinador de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona i Manel Eiximeno, director CRE ONCE Barcelona // Imatge del web de la Generalitat de Catalunya

El programa cultural “Viu el Parc”, que es realitza des de fa 23 anys, disposa d’un programa escolar específic destinat als alumnes de cinquè de primària de les escoles dels municipis que tenen el seu àmbit dins la Xarxa de Parcs Naturals.

Anualment hi participen anualment uns 6.000 infants que pertanyen a 150 escoles situades a 76 municipis de 10 parcs naturals. Aquests alumnes reben, a banda de la participació en les activitats específiques a l’aula i al parc, un conte sobre el territori explicat per la Xara i en Pau.  El text ha estat creat per Gonçal Luna, i els dibuixos per Susanna Campillo.

Entre els alumnes que participen en el programa “Viu el parc”, n’hi ha que tenen alguna dificultat física o sensorial. A Catalunya hi ha 1.500 nens invidents i deficients visuals escolaritzats, per aquest motiu, l’ONCE i la Diputació de Barcelona treballen colze a colze per tal d’atendre’ls amb el préstec de materials i eines adequades perquè puguin desenvolupar les activitats que es duen a terme.

Els contes transcrits en Braille per l’ONCE es donaran a tots aquelles alumnes invidents que participin en el programa. L’Editorial Mediterrània ha editat llibres corresponents als parcs del Foix, Collserola i Baix Llobregat, i a hores d’ara ja existeixen en versió Braille els contes dels parcs del Garraf, Montseny, Montesquiu, Olèrdola, Marina, Montnegre i el Corredor, Guilleries-Savassona, Litoral i Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

Cal destacar també que a les oficines dels parcs naturals es disposarà d’un exemplar d’aquets contes en Braille per tenir-los a disposició del públic el demani en préstec. A més, l’ONCE, s’ha ofert a imprimir nous exemplars quan l’Àrea d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona li ho sol·liciti.

Els contes que ara es publiquen en Braille són:

  • El Parc Agrari del Baix Llobregat – “La Xara i el Pau i la gent del fang”
  • Parc del Foix – “La Xara i el Pau i la maledicció de la maruga”
  • Parc de Collserola – “La Xara i el Pau i el rapte de l’astor”

I els títols que ja existeixen són:

  • Parc d’Olèrdola – “La Xara i el Pau i l’illa dels Albats”
  • Parc de la Serralada de Marina – “La Xara i el Pau i la noia de la fona”
  • Parc del Castell de Montesquiu – “La Xara i el Pau i el castell màgic”
  • Parc del Garraf – “La Xara i el Pau i l’àliga perdiguera”
  • Parc del Montnegre i el Corredor – “La Xara i el Pau i la guerra dels banyarriquers”
  • Parc Natural del Montseny – “La Xara i el Pau i la dona d’aigua”
Switch to mobile version