Autor Societat
30 abril 2015 a 17:00

Ruta pel Roser: comença la gresca

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

El grup local Opatov, seleccionat pel Primavera Sound, prologa les festes

Castellers i gegants al Roser de l'any passat. En Bernat, al fons, i la Victòria compleixen 25 anys

Castellers i gegants al Roser de l’any passat. En Bernat, al fons, i la Victòria compleixen 25 anys //

A partir de demà, s’inicia a Cerdanyola el parèntesi del Roser de Maig. Tot està preparat per gaudir de quatre dies complerts de gresca, perquè el pont de l’1 de maig ens ha obsequiat amb un dia més. El programa recull més de 80 activitats per a tots els públics i de gustos diferents. Hem seleccionat algunes de les propostes i us presentem un recorregut no cronològic per poder exprimir al màxim els quatre dies festius i cadascuna de les històries que amaga el Roser. Us hi apunteu?

Descobrir la Cerdanyola modernista

De ben segur que a la majoria dels cerdanyolencs que aquest de setmana ompliran places i carrers els sembla que el Roser s’ha celebrat tota la vida. Ja fa més de tres dècades i mitja que els primers ajuntaments democràtics van recuperar la festa tradicional, si bé el cert és que el Roser, com tota festa viva, encara cerca el seu tret diferencial.

Enguany sembla que es consolida l’aposta pel modernisme de fa un parell d’edicions. Cerdanyola fa gala aquests dies de la seva història d’estiuejants i treu a lluir el patrimoni de l’època. El principal atractiu: el mercat modernista que se celebra divendres, dissabte i diumenge, d’11 a 23 hores.

El mercat farà d’eix connector entre Abat Oliba i el Parc del Turonet, que són l’epicentre de la festa, i proposa a més un extens programa d’activitats propi entre cercaviles, exposicions i espectacles en homenatge al club dels estiuejants. El músic Enric Granados, l’arquitecte Eduard Maria Balcells, l’enginyer Carles Buïges i personatges de llegendes locals com el Xinet, en són els protagonistes.

El programa d’espectacles del mercat Modernista s’inaugura demà, divendres, a les 12 h, amb l’espectacle de Les Dames de Cerdanyola a la plaça de Francesc Layret (Ajuntament)

Ruta a peu per la Cerdanyola modernista

Per qui vulgui aprofundir en el patrimoni històric, el Museu d’Art de Cerdanyola (MAC)  proposa una ruta a peu que permetrà contemplar obres dels artistes i arquitectes modernistes Gaietà Buïgas, Eduard Maria Balcells o Ramon Puig Gairalt.

L’itinerari s’inicia a les 12 h de diumenge a l’antic casino de Can Domènech, seu del MAC, i continuarà pel carrer de Sant Ramon cap al Barri de Dalt. Durant el trajecte, que estarà guiat, es farà parada a la Torre Vermellla, a Can Llopis, a la cooperativa la Constància i a la torre Vinyals. En edificis de titularitat privada, com el de Can Llopis, es podrà visitar durant la ruta els jardins.

Altres cases d’interès, situades en la mateixa zona i recopilades en La Guia de la Cerdanyola Modernista i Noucentista, són Ca n’Ortadó, les cases Josep Riera, Arcadio Soto, Armstrong i la Vila Celina. El recorregut també passarà per la plaça de Sant Ramon i les escoles antigues, que obren portes dissabte, diumenge i dilluns.

Amb nens: Jocs a les antigues escoles públiques

En aquest espai històric es posa en marxa a partir d’aquest cap de setmana un nou espai infantil municipal. Dissabte, diumenge i dilluns, coincidint amb el Roser, hi trobareu una proposta de festa familiar. La Gresca, entitat que gestiona l’espai, organitza recorreguts, tastets d’activitats i tallers per a tota la família que permetran descobrir tant l’oferta lúdica i educativa de l’espai infantil com l’edifici modernista que l’alberga.

Les antigues escoles es van construir entre l’any 1912 i 1914 seguint un projecte de l’arquitecte Eduard Maria Balcells. Si aprofiteu les jornades de portes obertes per visitar l’espai no deixeu d’observar les decoracions inspirades en motius vegetals del reixat, ni les decoracions esgrafiades de la façana de l’edifici principal.

Cada un dels medallons esgrafiats simbolitza algunes de les matèries que s’impartien a les primeres escoles públiques de Cerdanyola. L’ornament ha inspirat el logotip de l’espai infantil, un projecte de lleure adreçat a infants d’entre 3 i 11 anys.

Tot pels nens: festivals i festes d’arreu del món

Dilluns, darrer dia de festa i en què molts pares tornen a treballar, el Roser se centra en infants i en els avis, que probablement, seran els que se’n facin càrrec. El Parc del Turonet acull el festival de la infància, perquè la Plaça d’Abat Oliba, on se celebrava fins ara, s’ha quedat petita. La proposta inclou activitats educatives com un torneig d’escacs entre avis i nets.

Per compartir amb els pares, hi ha propostes a partir d’aquest mateix divendres, com el que us ofereix a les 18.45 h l’espectacle del grup Ambaukatunabia. Cançons, jocs i danses per a tots els públics és el que prometen quatres músics sobre l’escenari i una animadora. Quatre espectacles més, programats en col·laboració amb Bambalina, i tallers a l’Ateneu i el de Fotogràfia d’Afocer, completen la proposta.

Les famílies que vulguin descobrir món no es poden perdre la festa Holi Roser que organitza dissabte l’esplai del Roser al Parc de Xarau (11 h). Importada de l’Índia, és una celebració que aquest any triomfa arreu de Catalunya. Cada any, els nens i els enamorats hindús es cobreixen els uns als altres amb pólvores de colors brillants i fan lluites d’aigua de colors en honor al deu Krixna i la seva estimada Radha. L’esdeveniment creat a facebook ha aconseguit més de 3.000 confirmats.

El Roser tradicional: 25 anys dels gegants Bernat i la Victòria

Els actes de cultura popular seran com cada any nombrosos amb la representació de totes les entitats d’arrel en els cercaviles d’inici de Festa Major i Lo Cerdanyola, la tarda de divendres i de dissabte, respectivament i en el correfoc de dissabte nit.

En tots aquests actes hi participen els diables a qui els hi ha anat de ben poc per poder estrenar la nova bèstia de foc. Al final, no ha pogut ser, si bé el caliu i el foc de les colles està assegurat. L’ajuntament ha editat un ban amb consells de protecció pels veïns que es pot consultar en aquest enllaç.

Per reprendre el fil es podria dir que el matí de diumenge, és el gran dia de la tradició amb la trobada de puntaires, el ball de la Polca, la diada castellera, les sardanes i la cercavila i el ball de Gegants.

Els geganters faran festa grossa perquè celebren el 25 aniversari del Bernat i la Victòria. Amb prop de 4 metres d’alçada, els dos gegants van ser construïts al taller de Can Boter l’any 1990 i van prendre el relleu a la parella que fan els vells Martí i la Roser. En la trobada de gegants d’arreu de Catalunya i d’altres comunitats, els acompanyen els gegantons Dolça i el Mir. Durant el ball, hi haurà jocs pels infants.

Per anar ben preparats a la cercavila de gegants, us proposem l’activitat de contes que organitza patrimoni als Jardins de Ca n’Ortadó i en què les històries de gegants i gegantons seran dissabte, a les 12.45 h, els protagonistes.

La novetat: 100 ampolles de placa de cava numerades

Col·leccionistes, prepareu-vos! La principal innovació, pel que fa a la incorporació de noves activitats, és la trobada de col·leccionistes de plaques de caves que se celebra dissabte, de 9 a 15 h, al Parc del Turonet. L’organització assegura que aquesta activitat mou centenars de persones. L’Ajuntament ha editat plaques commemoratives de les festes amb la imatge del Roser, 100 d’aquestes, en una edició especial numerades i en plata amb les que s’espera atreure a cercadors de petits tressors.

La Festa de la Música

En una festa que pregona la tarda de divendres el grup de rock Opatov, no hi podien faltar els concerts de música en directe. El quartet de música cerdanyolenc ha estat finalista en els concursos Bala Perduda i Proyecto Demo que els portarà a actuar al Primavera Sound i al Festival de Benicassen. Demà pronuncien el pregó a les 19.30 h.

L’orquestra Plateria, que va actuar en el primer Roser de Maig i que enguany fa una gira de comiat a un trajectòria de quatre dècades, retorna a Cerdanyola, amb un concert al Parc del Turonet que promet ser emotiu. Actuaran també aquests dies La Local Histeria, Santa Machango o la fundació Tony Manero. En les Festes alternatives— divendres i dissabte, a la plaça de Sant Ramon— també hi haurà concerts.

De festa i sense cuinar!

Els amants de la gastronomia tindran el seu lloc en la mostra de cuina mediterrània amb degustacions que ofereixen restaurants de Cerdanyola, al Parc del Turonet, dissabte i diumenge, i que permeten celebrar la festa sense passar pels fogons. Bona Festa Major.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×