Autor Cultura
22 maig 2015 a 12:07

Aproximació al budisme a la llibreria

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

L’expert Àngel Solà teoritza sobre les avantatges de viure el moment conscients

Sessió de budisme i Mindfuldness, ahir, a la llibreria L'Aranya amb Angel Solà

Sessió de budisme i Mindfuldness, ahir, a la llibreria L’Aranya amb Angel Solà // Foto: Judit Josa

En un racó de la llibreria L’Aranya, una quinzena de cerdanyolencs practicaven l’art de la concentració ahir, en els darrers minuts de la tercera xerrada de l’expert en budisme i mindfuldness (consciència plena), Àngel Solà. Com tants altres comerços locals en els últims anys, la llibreria L’Aranya ja fa temps que enriqueix la seva oferta comercial amb activitats i experiències. A les tertúlies literàries dels Dimarts negres o els tallers de contacontes hi ha afegit els darrers mesos un cicle de xerrades d’introducció al budisme i al mindfuldness.

Solà va impartir ahir la nova sessió i al juny tindrà lloc la darrera de les xerrades programades. Part dels assistents eren “reincidents”, com els va saludar Solà, si bé la majoria hi participaven per primera vegada, atrets alguns per aproximar-se a les bases del budisme i d’altres, per conèixer el concepte de mindfulness.

Basat en pràctiques budistes de més de 2.500 anys d’antiguitat, el mindfulness o consciència plena va desenvolupar-se fa trenta anys a Estats Units per tractar problemes associats al dolor en malalts crònics i darrerament ha sorgit amb força a Occident i s’aplica en països com Anglaterra en gairebé tots els camps, com l’educació i l’ensenyament, va explicar el conferenciant.

Amb la pràctica diària —uns dos mesos d’aprenentatge són suficients, segons Solà— s’aconsegueix reduir l’estrès i la falta d’atenció i al capdavall tenir una vida més feliç, va indicar. Estudis científics han demostrat que monjos tibetans dedicats a la meditació tenien àrees del cervell més desenvolupades, i que aquestes es corresponien segons el relat de Solà a l’estima, l’empatia, la tolerància o la compassió i la comprensió.

Va explicar Solà, col·laborador ocasional de l’Associació de Practicants de Ioga de Cerdanyola (Apic), que el budisme tenia l’origen en la inquietud del mestre espiritual Siddharta Gautama (el Buda històric) per eliminar el patiment entès aquest en tota l’amplitud de la paraula i no només com a dolor. Cap al 450 a.c, Sidharta va condensar les seves ensenyances en el sermó de les quatre veritats. Més de 2.000 anys més tard, el professor de medicina de la universitat de Massachusetts John Kabat, va utilitzar algunes de les pràctiques budistes per combatre el sofriment en malalts crònics. Amb drogues només es podia controlar el dolor, però no el patiment. Sobre aquestes bases es sustenta el mindfulness, que ve a ser una adaptació per a Occident de coneixements orientals mil·lenaris.

Sense distraccions

Mindfulness significa l’aquí i l’ara, o dit d’altra forma, viure el moment amb consciència plena, cosa complicada en uns temps d’interrupcions constants i si és te en compte que la ment genera milers de pensaments. La proposta passa per aprendre a acceptar els fets o les emocions sense judicis i evitar la reacció, abans de fer una pausa reflexiva. ˝Hi ha situacions injustes que no poden ser acceptades˝, va qüestionar-se un dels alumnes, i Solà va replicar que acceptar no volia dir en cap cas no actuar.

L’atenció, com si fos un muscle, es pot exercitar i es pot fer fins i tot al Metro. Els assistents a la xerrada introductòria van poder practicar ahir un dels exercicis per treballar la consciència del moment: respiració pausada i conscient, ulls tancat i, amb una pedra a la mà, parar atenció a les característiques d’aquesta: el tacte, la diferència de temperatura amb el cos o la forma per evocar finalment el que aquesta pedra suggeria a cadascun dels participants. La sessió tindrà continuïtat el 18 de juny, amb una nova xerrada introductòria.

La llibreria, que manté una programa estable d’activitats culturals, ofereix aquest dissabte, a les 12 h, una sessió de “El Conta Contes de la Núria”, per als lectors més petits.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×