Autor Política
8 Maig 2015 a 12:30

Arrenca la carrera electoral amb l’enganxada de cartells

10 candidatures afronten dues setmanes crucials en una campanya incerta

[wzslider autoplay=”true”]

Des de les 00.00 hores d’ahir i fins al 22 de maig els candidats poden demanar obertament el vot per les seves respectives formacions. La carrera electoral va iniciar-se ahir a la nit amb l’enganxada de cartells: de les 10 forces polítiques que opten a l’alcaldia de Cerdanyola, només el Penn va saltar-se el ritual.

La majoria dels candidats considera que la campanya té un pes relatiu; creuen més en la feina feta durant la legislatura, diuen, o en l’esforç anterior a l’obertura de la veda electoral, si bé els darrers dies de la cursa podrien ser més crucials en aquesta ocasió que en anteriors comicis.

A jutjar pel que van explicar ahir els alcaldables, en la sortida de la cursa, no abundaran aquests 15 dies grans mítings ni actes multitudinaris, la consigna és trepitjar carrer i garantir la presència en debats electorals organitzats per entitats. A l’espera del que pugui passar el 24 M, la irrupció de noves forces polítiques, la pèrdua de pes dels partits tradicionals a escala estatal o el procés sobiranista afegeixen incògnites noves a una campanya que es presenta més incerta i sembla més austera que mai.

El PSC es proposa revalidar l’alcaldia que li disputen tots els partits que han tingut representació aquesta legislatura PP, ICV-EUIA, CiU, CXC i ERC. En un escenari que tothom intueix fragmentat es dona per fet la fi la predominança d’una gran majoria, que tampoc ha existit aquest mandat,  i cinc regidors, apunten des del PP, podrien ser suficients per accedir a l’alcaldia.

Ciutadans, Bloc municipalista (Si, Som Cerdanyola i independents) i Penn competeixen per obtenir representació. Per Cerdanyola també es presenta l’actual president de l’EMD de Bellaterra, Ramon Andreu.

La candidatura de Gent per Bellaterra, que ahir va donar sortida a la campanya a la plaça del Pi de Bellaterra, completa les 10 llistes confrontades.

Descoberta de lemes

Dels lemes presentats, la meitat s’han utilitzat ja en precampanya. És el cas del “Amb tu, amb Cerdanyola” del PSC, el “Reacciona” del PP, l’ “Ara és l’hora” d’ERC o el “Davant del soroll, diàleg” d’ICV-EUIA-MES. L’eslògan oficial de campanya de CxC és “Decidim Cerdanyola. Hi tens molt a dir”, tot i que la candidatura alternativa també reparteix sabons artesanals amb les paraules impreses “fem net”. CiU s’ha decantat per “Amb tu fem, camí” i el “Josep Grau alcalde per Cerdanyola”. El de Bloc Municipal és “Cerdanyola, sí. Construïm la Cerdanyola del futur” i el de Ciutadans fa valer-se com a força emergent amb “Cerdanyola Pide Cambio”.

Les diferències no radiquen només en el lema de campanya. Compromís aposta per un cartell coral i Solidaritat n’ha editat dos, un amb el candidat a l’alcaldia i l’altre del grup que encapçala la llista. ICV-EUIA-MES va desterrar els cartells de l’acte litúrgic i els va substituir per pancartes. Els únics que en van enganxar davant de la premsa, van ser Ciutadans i ho van fer al sistema tradicional: la cola i el pinzell. El partit d’Albert Ribera i, en principi, Gent per Bellaterra també van ser els únics en esperar que toquessin les 12 en punt.

PSC, PP, CiU, ERC i Bloc Municipal van escollir les seves seus com a escenari de la posada en marxa de la maquinaria de campanya. ICV-EUIA-MES i CxC es van fotografiar davant l’Ajuntament i Ciutadans va optar pel pirulí que hi ha davant de la comissaria de la policia local.

PSC: “preparats per continuar governant”

La candidatura que encapçala Carme Carmona surt a guanyar. En campanya planteja posar en valor la tasca feta i l’obra de govern. “ Som el que fem”, va apuntar ahir l’alcaldable. Un dels missatges centrals serà que estan “preparats per continuar governant”, i pel que fa a la candidatura, en destaca l’experiència “ de gent treballadora, que ha sortit de les associacions veïnals, de lluites socials” i la presència de joves i estudiants.

El PSC centrarà el debat en Cerdanyola. “Ara toca Cerdanyola”, sostenen, i en un any electoral — les municipals són la primera crida a les urnes de tot el cicle— volen aparcar el debat nacional per quan es convoqui les autonòmiques. Amb Carmona va rebutjar explicar les propostes electorals a l’espera de presentar les prioritats que han triat durant la precampanya els veïns. S’ha sotmès a votació un centenar d’accions, com un pla contra la pobresa infantil o la definició d’un protocol per evitar desnonaments.

PP: Objectiu, guanyar per primer cop unes municipals a Cerdanyola

De les files populars, no es trauran “cap conill del barret“, va advertir ahir l’alcaldable Manuel Buenaño, que va presentar en precampanya els compromisos que implantarà els primers dies de legislatura. El candidat aspira per segon cop a l’alcaldia i es proposa com a objectiu “clar”, que el PP guanyi les eleccions per primer cop a Cerdanyola. El lema de campanya Reacciona ho diu tot: prou a 36 anys del mateix color “per una Cerdanyola millor”.

En el sopar previ a l’inici de campanya, celebrat ahir a la seu del carrer Pintor Togores, Buenaño va demanar als seus un darrer esforç per encartellar Cerdanyola. El local, tot s’ha de dir, estava ple.

Entre les mesures que s’ofereixen a impulsar destaca la construcció d’un centre social per a gent gran a Ca n’Altimira, l’antiga seu de la biblioteca, la reducció de l’IBI en un 3,5% anual o la publicació de les despeses de l’Ajuntament en un portal de transparència .Ma dura contra l’incivisme, amb l’aprovació d’una ordenança els primers dies de govern, és una altra les ofertes.

Buenaño, a qui no li “pesen les sigles”, diu, encapçala una llista continuista en els tres primers llocs — tres dels quatre regidors actuals— i què incorpora entre els 10 candidats a persones procedents del moviment veïnal i l’empresariat, com Teresa Utrera o Fulgencio Yeste. Exceptuant aquest últim, la mitjana d’edat de la llista ronda els 40 anys, destaca. La formació va ser la segona força al 2011.

ICV-EUIA-MES: Diàleg i confluència

Diàleg i confluència són les grans bases que exhibeix el partit roig verd en coalició en aquesta cita electoral amb el moviment de socialistes sobiranistes (MES). Segurs que la tasca que han fet des del govern, esperen recollir-ne els fruits i ser, diuen, la força més votada. Dissabte al matí celebren al Bosc Tancat l’inici de campanya i exposen el resultat de les votacions obertes als veïns per triar les prioritats de govern.

Miró encapçala una llista de “gent honrada, que recull molt bé la diversitat de la ciutat, amb candidats procedents de diferents barris” i l’esforç per la “confluència” de la que ICV-EUiA n’ha fet bandera molt abans d’iniciar-se el cicle electoral.

Davant d’un escenari fragmentat, fan gala de la disposició pel diàleg amb l’objectiu, explica Miró, de dibuixar un model de ciutat el màxim consensuat possible. Ofereixen maneres de governar diferents, que passen per l’ètica i la transparència. Si al 2011 ja van sotmetre a primàries obertes la llista electoral, enguany el sistema es va fer servir per triar el candidat i les 10 prioritats.

En les municipals del 2015 influènciaran tres eixos: el de ciutat, el nacional i l’ideològic, a parer de Miró.

CIU: Obertura a la ciutat

De totes les llistes i candidatures, CiU és la més renovada. La lidera l’independent Josep Grau i gran part dels candidats són independents com el mateix alcaldable. Grau en destaca la “transversalitat” i l’aposta del partit cap a “l’obertura a gent nova”. “Hem anat a buscar persones que aportin valor”, diu.

El partit va iniciar la campanya a la seu del carrer Sant Ramon, malgrat haver obert una seu electoral per a les municipals a la plaça Estatut de Les Fontetes. Part de la campanya es farà en aquest barri, on CiU ha reforçat la presència amb carpes al mercat de Les Fontetes. També instal·la carpa a les places d’Abat Oliba i a Viladomat. Com la resta de candidatures, la campanya aposta per actes de proximitat més que grans debats. Amb tot, es faran monogràfics per explicar les propostes sectorials del programa.

CiU encara la cita electoral amb totes les expectatives obertes i amb l’aspiració d’incrementar el nombre de vots respecte el 2011. Centren aquesta en la situació incerta dels comicis, la crisi que “ha colpit la política tradicional” i el mateix projecte de ciutat. En la seva concreció s’hi ha sumat persones externes en un moment que la ciutadania reclama “obertura”, explica Grau. Els eixos en que es basa el projecte convergent són”transparència, participació” i en especial “aproximar l’Ajuntament al ciutadà”; a més de resoldre els problemes d’excusió social; i promocionar un model de ciutat que permiti a Cerdanyola recuperar la seva centralitat i esdevenir un referent. La recepta: recuperar els actius de Cerdanyola.

CxC: Transformar la ciutat amb la gent

Compromís per Cerdanyola, que es presenta com a candidatura rupturista amb les polítiques del passat, aspira recollir les aspiracions de canvi i la indignació amb la política tradicional. “La nostra és una aposta clara per transformar la ciutat amb la gent, volem que la ciutadania tingui un paper protagonista a partir del 24 de maig”, va dir ahir el candidat a l’alcaldia, Carles Escolà. La voluntat passa per aplicar al màxim el programa rupturista, amb mesures de participació real, transparència i de justícia social.

Per imposar-se a les eleccions, l’objectiu que s’han fixat, confien en la tasca d’oposició de quatre anys i la coherència en els seus plantejaments. Durant la legislatura han defensat la remunicipalització dels serveis, i en precampanya van presentar un pla per fer-lo efectiu. L’alcaldable presumeix de tenir la millor llista, amb “un equip potent i preparat” — la majoria són activistes del moviment associatiu i social—  per “trencar amb 36 anys de les mateixes polítiques.

ERC: No als qui han impedit el dret democràtic al vot

Quan la legislatura passada, la formació republicana va tornar a l’Ajuntament, els va sorprendre que tots els possibles pactes es travessin sobre el cartipàs, les dietes o el nombre de càrrecs de confiança, explica l’alcaldable Helena Solà. Amb l’experiència de guanyar a Cerdanyola les últimes eleccions europees, la candidatura per les municipals té com a horitzó fer-se amb l’alcaldia. Si calen pactes, “estaran condicionats pel programa”, respon Solà.

És de moment l’única força que ha avançat amb qui no pactarà post 24 M: ni amb PSC, ni amb PP ni amb Ciutadans. “Ens han negat a exercir un dret democràtic com és votar el futur del país” argumenta Solà, i en el cas del PSC afegeix que tampoc poden plantejar-se pactes amb qui , en 36 anys, “ha portat la ciutat on és ara”. “És l’hora del canvi, de l’esquerra”.

Els republicans concorren a les eleccions amb un programa electoral que inclou més de 200 mesures “justificades i argumentades”. La campanya els servirà per explicar la “Cerdanyola que volem, el projecte”, diu Solà i considera que la feina feta els avala, tant com el fet d’haver atès durant tota la legislatura a la ciutadania, constestant sempre les peticions d’informació. Més inversió en educació, la lluita per l’hospital Ernest Lluch o la millora de la qualitat de vida, amb la construcció d’un centre de dia per a gent gran són algunes de les propostes en el bloc adreçat a les persones. Pel que fa al model de ciutat, que volen neta i amable, s’oposen als abocadors i al Centre Direccional no només pels habitatges previstos, sinó també per les infraestructures que comporta.

El dia 16 fan l’acte central de Campanya als Jardins de Ca n’Ortadó.

Ciutadans: “Aportarem claredat, transparència i sentit comú”

Maria Vallé, que va ser candidata al 2007, lidera la llista del partit d’Albert Ribera, després d’un parèntesi de quatre anys allunyada de la primera línia política. Amb el lema Cerdanyola pide el cambio, Ciutadans aspira recollir també la demanda de regeneració política. “Aportarem claredat, transparència, sentit comú i valors”, diu Vallé. Tenen la mira posada a aconseguir representació per fer “el canvi que necessitem” afegeix la candidata i advocada, després “de més 30 anys de les mateixes polítiques”. L’honestitat, la innovació i l’esforç defineixen a parer de Vallé la llista que encapçala. L’objectiu és apropar l’ajuntament al ciutadà i per això, subratlla entre les propostes electorals, la creació d’un departament perquè almenys un dia a la setmana els regidors atenguin els ciutadans. Dignificar els barris, unificar els comercianst o acostar la UAB són més propestes del programa.

Bloc Municipal: “amb els de sempre tindrem els de sempre”

Tot i no tenir representació, el candidat a l’alcaldia pel Bloc, Guillem Ortega, ha fet tasca d’oposició des de Solidaritat Catalana. Confien en que aquesta els valgui per obtenir representació a l’Ajuntament. La candidatura està formada per militants de Si, l’agrupació de ciutadans Som Cerdanyola i independents. “Honestos, i compromesos”, resumeix Ortega. Adquireixen el compromís de treballar per “una Cerdanyola que exploti el seu potencial econòmic i social i que esdevingui un referent”. Volen implantar els pressupostos participatius, mesura que han defensat amb mocions, un consell de ciutat o dotar als consells municipals actuals de poder decisori. “Durant 4 anys hem aportat maneres de fer diferents”, diu Ortega. El segon eslògan de campanya, “amb els de sempre tindrem els de sempre” reforça el missatge.

En les municipals també concorre el Penn, que encapçala la regidora no adscrita, procedent de les files populars, Manoli Ortuño. Tot i no participar en l’enganxada dels cartells, la candidata del Partido de los Emprendedores, acompanyada pel seu marit i president del Penn, Francisco Carmona, sí va sortir al carrer. La candidatura de l’actual president de l’EMD, Ramon Andreu va escollir Bellaterra per iniciar la campanya.

Switch to mobile version