Dades i reflexions sobre emprenedoria
La situació de l’emprenedoria
El passat mes d’abril es va publicar l’InformeGlobal Entrepreneurship Monitor (GEM) Espanya 2014. Aquest informe es basa en dades obtingudes de més de 25.000 enquestes fetes a experts i a població en general irecull les principals característiques de l’activitat emprenedora a Espanya durant l’any 2014. D’aquest estudi se’n desprenen les següents dades i les respectives reflexions:
Taxa d’estabilitat emprenedora: 5.5% amb un creixement del 3.8% respecte de l’any 2013. Aquesta taxa mesura les iniciatives emprenedores de menys de tres anys i mig de vida en el mercat entre la població de 18 a 64 anys. En els últims anys, aquesta taxa s’ha mantingut estable al voltant del 5%, però lluny del 7% que teníem abans de l’inici de la crisi econòmica, entre els anys 2006 i 2008. Tot i així, la taxa està per sota de la mitjana Europea, però per sobre de països de l’entorn més proper, com Alemanya, Itàlia, França i Bèlgica.
Qualitat de les noves empreses: més del 65% de les iniciatives emprenedores corresponen a emprenedors per oportunitat (els que identifiquen una necessitat de mercat i veuen una oportunitat de negoci). Aquests han tingut una davallada de 15 punts respecte de les dades del 2009. Al voltant del 30% corresponen a iniciatives d’emprenedors per necessitat, percentatge molt per sobre de la mitjana dels països més innovadors. La majoria d’aquests són persones en situació d’atur i amb moltes dificultats per incorporar-se al món laboral. Destaca un alt percentatge de desaparició d’aquests projectes emprenedors, que generalment no superen els 5 d’activitat. L’efecte de la crisi econòmica ha fet que els emprenedors per necessitat s’hagin incrementat considerablement. L’any 2009 suposaven un 15% de les activitats emprenedores.
Perfil dels nous negocis: empreses de reduïda dimensió que presten serveis a consumidors locals i sense una intenció ferma per créixer. El 70% es concentren en el sector serveis, el 50% del negoci correspon a autoocupació sense contractació de personal, el 60% dels negocis no tenen cap orientació a la innovació i el 70% no tenen vocació internacional en els seus primers 3-4 anys d’existència.
En conclusió, l’activitat emprenedora de l’any 2014 ha millorat respecte les dades del 2011, però encara hi ha molta feina pendent per millorar la taxa emprenedora i la seva qualitat: contrarestar el deteriorament de la imatge de l’emprenedor i de l’empresari en general, reforçar els valors i aptituds de la població a l’activitat emprenedora, millorar l’educació en emprenedoria (educació primària, secundària obligatòria, batxillerat, formació professional i formació universitària) i que l’administracióafronti una política fiscal i laboral d’incentivació detreballadors autònoms i de creació de PiMES. Quina seria la taxa d’activitat emprenedora si tinguéssim un regim de seguretat social i fiscal que beneficiés més els treballadors autònoms? L’estimat 20% d’economia submergida es veuria dràsticament reduït?
A la web www.gem-spain.com es pot trobar l’informe complert sobre l’activitat emprenedora.
Jordi Conca Matias
Director i professor dels Estudis d’Empresa del Campus Manresa de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVIC-UCC)