Autor Economia
10 Maig 2015 a 16:30

El Govern impulsarà 7 àmbits industrials estratègics

La Generalitat els ha definit a partir de 158 actuacions concretes

Els 7 àmbits industrials estratègics // Imatge del web gencat.cat

Els 7 àmbits industrials estratègics // Imatge del web gencat.cat

La Generalitat ha presentat les 158 actuacions concretes que s’han definit per impulsar la indústria a Catalunya, recollides en els 7 plans d’actuació de l’estratègia industrial catalana. Aquests contribuiran a continuar avançant amb l’objectiu de recuperar l’activitat industrial fins assolir, l’any 2020, el 25% del PIB. La presentació va ser el passat 29 d’abril en un acte davant de 1.000 empresaris al Centre de Convencions Internacional de Barcelona.

Durant la presentació, Felip Puig, conseller d’Empresa i Ocupació, va explicar que la definició de les actuacions “ha estat fruit d’un procés de concertació i diàleg entre el món empresarial i el Govern de Catalunya”. En total, han estat més de 300 les empreses catalanes que han participat activament en el disseny de les 158 actuacions concretes, algunes de les quals ja estan en marxa.

L’estratègia industrial ha prioritzat actuacions que s’emmarquen en l’impuls a la internacionalització, la innovació i la col·laboració empresarial per guanyar en dimensió, totes elles adaptades a les característiques de cada un dels 7 àmbits. Aquesta estratègia és una aposta per fer de Catalunya un país capdavanter a Europa a partir d’una tradició i base industrial sòlides. És una iniciativa d’impuls públic i lideratge privat, focalitzada en les petites i mitjanes empreses catalanes.

Els 7 àmbits industrials definits seran:

1. Indústries alimentàries: el sector suma 2.500 empreses a Catalunya que facturen conjuntament 24.000 milions d’euros. En el marc de les actuacions de les indústries agroalimentàries, enguany es crearà la plataforma Catalonia Food Network per cohesionar el sector i impulsar la promoció internacional. També es potenciarà l’oferta turística vinculada a l’alimentació fent ús de les oficines de turisme de la Generalitat.

2. Indústries de la química, l’energia i els recursos: agrupa la química, l’energia, l’aigua i els materials, i suma 27.000 milions d’euros de facturació. Una de les actuacions principals d’aquest àmbit, que ocupa 40.000 persones, és posicionar Catalunya com a pol químic del sud d’Europa, intensificant l’atracció d’inversió estrangera. També s’impulsarà l’economia verda i circular al sector, i s’avaluarà la viabilitat d’una planta pilot de biorefineria.

3. Sistemes industrials: agrupa les empreses que són proveïdores dels processos productius d’altres empreses manufactureres: components, sistemes i béns d’equip. Suma prop de 70.000 treballadors i 10.000 milions d’euros de facturació. Les actuacions inclouen l’impuls de la internacionalització del sector a través d’ACCIÓ i la creació del Clúster de Manufactura Avançada.

4. Indústries del disseny: comprèn els sectors de la moda i l’hàbitat, amb més de 6.500 empreses que facturen 17.800 milions d’euros. S’impulsarà la creació de la plataforma BCN Style Network, que donarà a conèixer les capacitats productives de la moda catalana per impulsar la relocalització a Catalunya de sèrie curtes. Es buscarà impulsar la formació professional dual perquè els perfils laborals s’adaptin a les necessitats de les empreses.

5. Indústries de la mobilitat sostenible: suma 42.000 milions d’euros de facturació i 188.000 treballadors. Les actuacions més immediates contemplen treballar per tal de crear un consorci per a la fabricació de la moto elèctrica a Catalunya i l’impuls del transport ferroviari dels productes del sector.

6. Indústries de la salut i ciències de la vida: representa prop de 80.000 treballadors i un volum de negoci de 20.000 milions d’euros. Es contempla donar suport a la creació d’una plataforma de bioinformàtica per al tractament de grans volums de dades, i es posarà en marxa un segell de reconeixement de l’activitat innovadora de les pimes catalanes i s’impulsarà la creació d’una plataforma d’assaigs clínics sota la marca Barcelona Clinical Trials Platform per captar projectes de recerca de primer nivell internacional.

7. Indústries culturals i basades en l’experiència: agrupa tota l’activitat econòmica al voltant de la cultura, la comunicació, el turisme, l’esport i la creativitat funcional. Suma el 9,6% del PIB i el 14% dels ocupats a Catalunya. Com a actuació immediata es destaca la creació de la xarxa The Experience Network, que impulsarà la col·laboració entre les empreses dels quatre subsectors per posar en marxa projectes conjunts i oferir esdeveniments integrats. També es dissenyarà la targeta T-Experiències, un carnet que sumarà activitats culturals, turístiques i esportives.

Switch to mobile version