Autor Cultura
8 Maig 2015 a 15:00

Els autors recullen els Premis Literaris 2015 Cerdanyola UAB

La gala va comptar amb un espectacle en homenatge a Ovidi Montllor

La guanyadora del premi de novel·la, Sònia Parella i la regidora de Cultura, Montse Montiel, en la gala d'ahir

La guanyadora del premi de novel·la, Sònia Parella i la regidora de Cultura, Montse Montiel, en la gala d’ahir // Foto: Judit Josa

La professora de sociologia de la Universitat Autònoma, Sònia Parella, va recollir ahir al vespre el 21è premi de novel·la Valldaura-Memorial Pere Calders, un dels guardons més emblemàtics dels Premis Literaris Cerdanyola-UAB. En l’apart de narrativa, també va resultar guanyadora del VI premi de narrativa breu Caterina Albert la jove escriptora Azucena Moya.

En el de poesia, el palentí Francisco Javier Castrillo va merèixer el primer premi de poesia Divendres Culturals — el guardó més veterà, en la seva 32a edició— i Gloria Coll el 20è Miquel Martí i Pol.

La primera part de la cerimònia dels premis s’ha celebrat per primer cop a la Sala Enric Granados i ha comptat amb un espectacle musical i literari que ha homenatjat al cantautor valencià i artista global, Ovidi Montllor, en el 20è aniversari de la seva mort.

D’aquí uns mesos, se celebrarà la segona part de la gala, amb la presentació dels llibres guanyadors Baraka, la força d’un destí; L’home del barret; Desescombro i Territori inhabitable editats. Per tots els autors premiats ahir, excepte Gloria Coll, que ja té un llibre al carrer, el premi suposa l’oportunitat de tenir una primera obra publicada i un “impuls” a la seva trajectòria d’escriptors i poetes.

La història d’amor entre Cerdanyola i la UAB

Les cerimònies dels premis literaris, que convoquen conjuntament Cerdanyola i l’Autònoma, acostumen a ser un bon lloc per calibrar les seves relacions. Potser influïts per l’espectacle Amants com nosaltres, que va representar l’aula de teatre universitària i el quartet de corda de la UAB en record de Montllor, els parlaments de la regidora de Cultura, Montse Montiel i del vicerector de la UAB, Manuel Sabés, va donar peu a narrar les relacions entre les dues institucions com una “història d’amor”.

Els premis literaris són “els fills d’una parella nascuts en un dels moments d’esplendor”, va dir Sabés, i que, com en tota parella de fet, té topades, si bé els fills uneixen”. La signatura d’un conveni ha resolt part del conflicte històric, i les “bones relacions”, permeten fer moltes coses, havia apuntat en l’obertura de l’acte, l’alcaldessa.

La intervenció de Carme Carmona va subratllar també la decisió de mantenir els premis literaris tot i els moments de dificultat econòmica. “La cultura no és un luxe, invertir-hi es apostar per una ciutat més cohesionada i més igualitària”, va proclamar.

Històries de valors amb premi

Parella s’ha endut el Valldaura-Memòrial Pere Calders per una novel·la que comparteix valors similars. Baraka, la força d’un destí és el relat de la vida d’un menor marroquí que va emigrar a Catalunya. L’autora ha volgut trencar la imatge estereotipada dels menors immigrants, i mostrar la riquesa i pluralitat del Marroc, amb qui històricament “estem units”.

De L’home del barret, obra d’Azucena Moya, el jurat del premi més jove en va destacar la qualitat literària, l’originalitat de l’argument i la sensibilitat i tendresa. Francisco Javier Castillo, autor de Desescombros, va agrair el premi perquè el reafirmava com a poeta així com “l’equanimitat” d’un jurat que va premiar una obra escrita en castellà. “Em feia por no jugar a casa, però veig que a Cerdanyola la única bandera que oneja és la de la poesia”, va dir el palentí, que va concloure amb una cita del poeta català Salvat Papasseit: “Visca l’amor, visca la poesia”.

Els jurats, del que fins l’any passat formava part el poeta bellaterrenc Francesc Garriga, van rebre l’elogi compartit per la seva tasca a l’ombra. Entre tots i en total, s’han llegit prop de 286 originals, 18 obres candidates al Valldaura-Memorial Pere Calders, 53 al Caterina Albert per a autors joves, 139 als Divendres Culturals i 76 al Miquel Martí i Pol. La regidora de Cultura els va augurar una llarga trajectòria per davant: “les coses ben fetes superen les persones”, va dir Montiel, una de les edils que no opta a la reelecció.

Switch to mobile version