Autor Noticies
30 maig 2015 a 12:00

Fotografies de finals de segle

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

El MAC exposa les fotos recuperades del pintor Gili Roig

Visita guiada a l'exposició de fotografia de Gil Roig, ahir // Fotos: Judit Josa

Visita guiada a l’exposició de fotografia de Gil Roig, ahir

La inauguració ahir al Museu d’Art de Cerdanyola de l’exposició Baldomer Gili Roig i la fotografia enceta una temporada en què el museu cerdanyolenc es rendeix a l’art de la documentació.

Les fotografies de Baldomer Gili Roig testimonien com era el món artístic català a finals de segle, els personatges populars de l’època i paratges desapareguts, si bé, i això és més singular, documenten el procés creatiu dels artistes. Sobre aquest tema versarà la conferència El procés com a obra del fotògraf cerdanyolenc Jordi Puig.

La rendició del museu a la fotografia es trasllueix en els stage d’art, les activitats creatives per a joves que el centre ofereix el mes de juliol, i en què Lluís Clotet impartirà tutories fotogràfiques a estudiants d’institut.

Per últim i a mitjans d’estiu, l’espai arc acollirà una mostra sobre higiene femenina, a partir de fotografies publicitàries i retrats publicats en revistes. “Encetem tres mesos en què la fotografia estarà molt present”, va anunciar ahir el director del Museu d’Art de Cerdanyola, Txema Romero.

Un passeig pels rerefons de la creació artística

L’exposició que s’inaugurava ahir permet al visitant aproximar-se al procés de creació de finals de segle.

Explica Oriol Bosch, comissari de la mostra, que la majoria de pintors de l’època com ara Picasso o el mateix Baldomer Gili Roig feien fotografies per utilitzar-les d’apunt per les seves obres, en el cas de Gili Roig, quadres, cartells o il·lustracions.

Si Gili Roig estigues aquí, es posaria les mans al cap i no entendria perquè exposem les seves fotos enlloc dels quadres”, va bromejar Bosch, segons el qual “les fotos eren la recambra, la cuina de la creació”.

Aquí resideix la singularitat. La majoria d’arxius fotogràfics dels pintors s’han perdut; i només la casualitat va fer que el Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, propietari de la col·lecció que exposa el MAC, recuperes l’arxiu de Baldomer Gili Roig (1873-1926) l’any 2008, a partir de la revisió de la seva obra. Són 1.200 plaques de vidre cedides per la família del pintor, de les quals s’exposa al MAC els positius d’una acurada selecció d’instantànies, segons el director del museu de Lleida, Jesús Navarro.

El visitant podrà contrastar l’obra de Gili Roig amb els seus esbossos (les fotografies d’estudi) en un vídeo que completa la mostra.

El món artístic de final de segle

La selecció també permet descobrir com eren els espais creatius de l’època — hi han imatges per exemple d’inauguracions d’exposicions a la Sala Parés, de reunions d’artistes al Cercle artístic Casa Lleó Morera o autoretrats del pintor pel seu periple a Itàlia que al moment en què es van fer servien al seu autor per justificar les beques d’institucions i ara són documents del moment de creació.

El pintor lleidatà té una trajectòria diferent a la resta dels seus coetanis, si bé està dins del corrent dels modernistes, la seva formació al País Basc, a Madrid, Munich i Roma, va fer d’ell “un artista deslligat de les escoles catalanes més genuïnes”. Entre les imatges curioses, s’exposa una fotografia de la Sagrada Família a finals del segle XIX, perquè el pintor va ser també pioner en l’afició a la càmera.

La col·lecció a la xarxa

Els retrats d’estudi conviuen en la mostra amb retrats familiars, i de personatges populars dels llocs que visitava com la Calella de Plafrugell preturística, o el Montseny, o bé els moments d’oci de les famílies burgeses. Els documents d’un món desaparegut es poden visitar al MAC fins el 31 d’agost de dimarts a dissabte de 17 a 20 h i diumenges i festius d’11 a 14 h.

Per qui no en tingui prou, la col·lecció sencera de plaques de vidre que va llegar la família del pintor modernista està penjada al flicker. El museu Jaume Morera ha iniciat un projecte col·laboratiu per identificar personatges i escenaris de les imatges de Gil Roig. De moment, ja n’han aconseguit més de 200 col·laboracions.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×