Autor Societat
17 Maig 2015 a 14:30

La Generalitat fa balanç de la calorada de maig

Moltes estaciones han superat la seva temperatura màxima absoluta

Mapa de tempartura del 13 de maig // Imatge del web Gencat.cat

Mapa de tempartura del 13 de maig // Imatge del web Gencat.cat

La Generalitat ha fet balanç de la calorada ocorreguda durant el mes de maig, produïda per una massa d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica que va provocar temperatures de ple estiu a bona part del país entre dimecres 13 i dijous 14 de maig, amb màximes que es van situar entre els 30 i els 35 ºC, amb l’excepció de la franja litoral, on molts valors van quedar per sota dels 25 ºC.

La massa d’aire càlid provinent del sud-oest va abraçar pràcticament tota la península Ibèrica durant la nit de dimecres a dijous, amb valors de temperatura a 1.500m al voltant dels 25 ºC sobre la vertical del litoral mediterrani. Es tracta de valors molt elevats, que només s’observen durant les calorades més importants de l’estiu, i no cada any. Concretament, feia gairebé 3 anys, des de l’agost de 2012, que no hi havia una massa d’aire tan càlid sobre Catalunya.

Divendres a la matinada, els vents del nord-oest van desplaçar la massa d’aire càlid cap al Mediterrani, amb la conseqüent baixada de la temperatura arreu del país. Al Pirineu, la temperatura a 850 hPa va ser inferior al 5 ºC, essent fins a 20 ºC més baixa que 24 hores abans.

Dimecres, els valors més elevats es van assolir a les comarques de l’interior i del Prepirineu, amb màximes puntualment superiors als 35 ºC. En canvi, al litoral els valors van ser molt més baixos, amb bancs de boira que van afectar punts de la Costa Brava. Al llarg de dijous, el vent de component oest va provocar que les màximes més altes es produïssin en alguns sectors del prelitoral Central i Sud, amb valors puntualment superiors als 35 ºC.

Entre dimecres i dijous, un terç de les estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades (43 de les 129 estacions) van superar la seva màxima absoluta de maig. A més, 2 terços de les estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades van registrar la temperatura màxima més alta de la seva sèrie en una primera quinzena de maig. La temperatura màxima de dimecres o dijous ha estat més alta que la màxima dels estius de 2013 i 2014 a 27 de les 160 estacions de la XEMA operatives al llarg d’aquests últims anys.

Respecte a la temperatura nocturna, la nit de dimecres a dijous va ser excepcionalment càlida a zones enlairades del país, tant de l’interior, com del prelitoral, com del Pirineu i Prepirineu. Arran de mar i a les fondalades de l’interior la temperatura va ser més baixa, però la inversió tèrmica va fer que els valors més elevats s’assolissin a les zones enlairades. Per tant, la primera nit tropical de la temporada (temperatura mínima superior als 20 ºC) es va registrar a zones enlairades, fet que resulta completament excepcional en un mes de maig.

Finalment, l’estació de radiosondatge de Barcelona, gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya des de 1997, va mesurar dijous a les 00h UTC una temperatura de 24,6ºC a 850 hPa (1.580 m d’altura), nou rècord de la sèrie en un mes de maig, superant els 23,8ºC del 18 de maig de 2006 i els 23,0 ºC del 22 de maig de 2009. Feia gairebé 3 anys, des de l’agost de 2012 (27,4ºC el dia 12), que no s’enregistrava una temperatura tan alta a 850 hPa sobre la vertical de Barcelona.

Per als pròxims dies, la predicció meteorològica indica que la temperatura es situarà en valors més propis per l’època de l’any, tot i que durant es tornarà a patir un lleuger ascens. Les màximes es situaran entre 12 i 17 ºC al Pirineu, més baixes al vessant nord, entre 15 i 20 ºC al Prepirineu, entre 19 i 24 ºC a la Depressió Central i entre 21 i 26 ºC a la resta. Predominarà l’ambient assolellat en general, tot i que al vessant nord del Pirineu encara es preveuen algunes precipitacions febles fins a les primeres hores de dissabte, amb una cota de neu que pujarà dels 1.600 als 2.000 metres. La tramuntana també alterarà l’estat de la mar al nord de la costa Brava, pel que s’han emès avisos de Situació Meteorològica de Perill per vent i onatge. A partir de dilluns continuarà l’estabilitat atmosfèrica i no es preveu el pas de cap pertorbació fins a mitjans de setmana.

Switch to mobile version