Autor Economia
17 Maig 2015 a 09:30

L’afiliació al RETA augmenta a Catalunya

El règim ja compta amb 537.566 persones

PIMEC // Imatge cedida per pimec

PIMEC // Imatge cedida per pimec

L’afiliació al règim d’autònoms (RETA) a Catalunya s’ha situat a l’abril en 537.566 persones i ha augmentat en un 2,18% en relació al mateix mes de l’any anterior. Pel que fa al conjunt de l’Estat, aquesta xifra s’ha situat en 3.155.832 persones, un +2,25%. Per províncies, la variació ha estat d’un 2,6% a la de Barcelona, un +1,51% a la de Girona, un +0,18% a Lleida i un +1,55% a Tarragona.

Les dades mostren un significatiu augment de l’afiliació al règim d’autònoms respecte al mes de març de 2015, d’un +0,58%. Per províncies, aquesta variació ha estat d’un +0,43% a Barcelona, un +1,55% a la de Girona, un -0,16% a Lleida i un +1,15% a Tarragona. Respecte al conjunt de l’Estat, l’afiliació al règim d’autònoms s’ha situat a l’abril en 3.155.832 persones, i ha augmentat en relació al mes anterior en un +0,65%. Aquesta dada implicaria un augment de l’afiliació al règim d’autònoms d’un +2,25% respecte al mateix mes de l’any 2014.

Autònoms PIMEC ha valorat positivament l’evolució en l’afiliació al RETA dels darrers mesos, però ha demanat mesures per tal d’impulsar al màxim les potencialitats del col·lectiu. En aquest sentit, PIMEC creu que la reforma de la Llei de l’Estatut del Treball Autònoms (LETA), enviada el passat dijous a les Corts pel seu tràmit parlamentari, va en la bona direcció. La iniciativa, aprovada pel Consell de Ministres amb algunes millores tècniques després del seu pas pel Consell Econòmic i Social (CES), conté mesures positives com la possibilitat de compatibilitzar de manera generalitzada el cobrament de la prestació per atur amb estar donat d’alta com autònom durant nou mesos, la possibilitat de capitalitzar l’atur independentment de l’edat de l’autònom o permetre la represa del cobrament de la prestació per desocupació fins a cinc anys després d’haver iniciat una activitat per compte propi.

D’altra banda, altres qüestions com l’ampliació dels incentius per persones amb discapacitats, així com per als familiars col·laboradors i l’impuls de la protecció dels autònoms TRADE són mesures que ajudaran a impulsar el col·lectiu d’autònoms. La correcció del que, per a PIMEC, van ser mesures poc encertades en el seu moment, permetran ara que els autònoms acollits a la tarifa plana puguin contractar sense perdre els incentius en les seves quotes a la seguretat social. Tot i així, PIMEC pensa que cal seguir urgint a les administracions públiques un major esforç respecte als autònoms.

Switch to mobile version