Autor Societat
5 Maig 2015 a 10:30

L’Ateneu acull l’exposició “El tabac al descobert”

La primera de les activitats del Dia Mundial Sense Tabac de la ciutat

 

Exposició sobre el tabac // Foto: Judit Josa

Exposició sobre el tabac // Foto: Judit Josa

L’exposició “El tabac al descobert” és la primera de les activitats commemoratives a Cerdanyola del Dia Mundial sense Tabac, que es commemora mundialment el 31 de maig. Amb aquesta mostra, es pretén informar als joves d’entre 12 i 14 anys sobre els perjudicis del tabaquisme, i alhora refermar la postura dels joves que no han fumat mai.

Com que aquesta és una franja immediatament anterior al moment de màxim risc de començar a fumar – l’edat mitjana d’inici del consum a Catalunya se situa als voltants dels 13,5 sense diferències entre nois i noies – l’Ajuntament de Cerdanyola ha posat en marxa aquesta mostra per reflexionar sobre la importància de reduir el consum de tabac.

El tabac és una substància altament addictiva que causa problemes de salut tant a curt com a llarg termini. Moltes persones comencen a fumar perquè els altres ho fan sense parar-se a pensar en les conseqüències que els pot comportar. Per això, l’objectiu principal de la mostra, és “generar actituds contràries al tabac i al seu consum, i refermar en les persones que no hagin fumat mai, la seva posició per tal d’evitar (o si més no retardar) l’experimentació amb el tabac”, segons destaques els organitzadors.

Al llarg de tota l’exposició, es busca estimular la rebel·lia dels visitants i orientar-la cap a les pràctiques poc ètiques que es fan servir per animar a consumir i vendre tabac. Un plantejament preventiu que resulta molt adequat per incidir sobre els adolescents. L’exposició s’acaba amb un joc multimèdia de preguntes i respostes de veritat i mentida, on els participants podran consolidar tot el que han après durant la visita.

A més, la delegació local de l’Associació Espanyola de lluita contra el Càncer (AECC) ha dissenyat uns plafons que faciliten informació sobre què és el tabac, les bases de l’addició, els efectes positius de deixar de fumar, i finalment recursos que poden ajudar a prendre la decisió. Aquesta informació estarà situada al vestíbul per complementar l’exposició.

Maria Reina, regidora de Salut Pública, convida a tothom a visitar la mostra a l’Ateneu per “conèixer millor tot el que envolta l’addicció al tabac”, però molt especialment a què pares i mares acompanyin als seus fills i així puguin comentar-la conjuntament.

Switch to mobile version