Autor Societat
15 Maig 2015 a 13:30

Més de 7.400 voluntaris recullen 25 tones de deixalles en l’acció “Let’s Clean Up Europe!”

El doble de participació que l’any passat

Voluntaris de la iniciativa "Let's Clean Up Europe!" 2015

Voluntaris de la iniciativa “Let’s Clean Up Europe!” 2015 // Imatge del web de la Generalitat de Catalunya

Entre el 8 i el 10 de maig, 7.445 persones d’arreu de Catalunya, van participar en la iniciativa europea “Let’s Celan Up Europe!”, una acció voluntària destinada a la neteja dels espais naturals com boscos, platges, rius o rieres. Enguany, la xifra dobla la participació de l’any passat, que va ser de 3.600 voluntaris.

Entre les 112 accions que s’han realitzat, s’han aconseguit recollir unes 25 tones de residus, la majoria envasos de plàstic, llaunes i brics (22,5%), i en menor quantitat envasos de cartró i paper (17,8%), envasos de vidre (6,2%) i altres residus (53,5%).

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha estat la responsable de coordinar aquestes accions, promogudes per administracions públiques, de la mà d’associacions del tercer sector ambiental, i centres excursionistes, escoles i instituts, associacions o ciutadans.

Aquestes accions de neteja donen resposta a problemes ambientals que tenen l’origen en els abocaments incontrolats en espais naturals (boscos, rius, platges, rieres…), per tal d’evitar possibles contaminacions, i restaurar-ne l’habitat i el paisatge. L’acció d’enguany també ha tingut un alt potencial de sensibilització per la ciutadania, en ser una bona oportunitat per visualitzar de forma directe l’efecte dels comportaments incívics.

“Let’s Clean Up Europe!” està coordinada per la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, a través del Projecte LIFE+ del qual l’ARC n’és sòcia. Enguany, la Setmana es celebrarà del 21 al 29 de novembre de 2015, dedicant el dia temàtic a la desmaterialització.

Els objectius són: organitzar durant un cap de setmana i arreu d’Europa, accions per donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la UE i dels seus Estats membres en aquesta matèria; fomentar accions sostenibles per reduir els residus; fer públiques les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus; i fer canviar el comportament quotidià dels europeus en àmbits com el consum o la producció.

L’European Clean Up Day ha comptat amb el suport econòmic dels sistemes integrats de gestió ECOEMBES i ECOVIDRIO, de l’Associació Paisaje Limpio i de la Diputació de Barcelona.

Switch to mobile version