Autor Noticies
31 maig 2015 a 14:30

Mireu, aquesta és la nostra obra

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

L’Artista al Carrer arriba a la catorzena edició

Un grup de vianants contempla les obres exposades ahir en l'Artista al carrer

Un grup de vianants contempla les obres exposades ahir en l’Artista al carrer // Fotos: Judit Josa

No és el públic qui entra al museu o a la galeria d’art sinó l’artista el que surt al carrer. Això passa a Cerdanyola un cop a l’any, des del 2001, amb la celebració de l’Artista al carrer, el darrer lustre davant del Museu d’Art de Cerdanyola.

L’associació d’Artistes Plàstics va celebrar ahir la catorzena edició de la festa amb l’exposició durant tot el dia de quadres, fotografies, escultures o mosaics creats per l’ocasió. Enguany el punt de partida ha estat el cos humà i el nu, i algunes de les obres exposades ahir per primer cop eren certament explicites.

L’Art ocupa el carrer

Durant la inauguració, en la que hi no van participar els representants polítics per respecte al període de transició entre el govern sortint i l’entrant, la cap de cultura, Jordina Puntí, va subratllar la subversió de capgirar l’ordre establert. A l’abandonar museus i galeries, “l’obra i l’artista interpel·len al públic i arriben a més gent”, opina Puntí.

Els vianants en la zona de passeig del carrer de Sant Martí, s’acostaven ahir a les obres, alguns amb admiració, d’altres amb incredulitat. Qui volia podia parlar directament amb els seus creadors i preguntar-li detalls sobre la tècnica —moltes diferents representades— o sobre el motiu de l’obra.

L’essència de l’Artista al carrer, que en 14 anys ha variat el seu format, radica en mostrar la capacitat creativa de cerdanyolencs als seus veïns, i exposar-ho a l’espai públic, si bé en la seva organització hi col·labora el Museu d’Art de Cerdanyola des de l’obertura del centre de Can Domènech. “Un dels pilars fonamentals és la creació local, ja sigui professional o amateur i el museu li dona suport”, explica el director del MAC, Txema Romero.

A les portes del museu, al carrer de Sant Martí, és on s’exposen les obres durant un dia; el patí, on té lloc la inauguració, amenitzada els darrers anys per músics locals, i l’interior acull actes formatius previs, com la conferència aquest any de la historiadora de l’art i professora de la UAB.

La representació del nu, tema polèmic

El museu ha arribat enguany ha ajustar la seva programació estable perquè el visitant tingues oportunitat de relacionar el tema de l’artista al carrer –el cos humà i el nu en l’art— amb les propostes temporals explica el director del MAC.

Romero, que en el parlament va recordar el pas de l’Artista al Carrer per les places d’Abat Oliba i Enric Granados i les revisions de l’obra d’artistes com Josep Guinovart o Antoni Gaudi, abans que la creació es cenyís a un tema, com s’ha fet en les últimes edicions, qualifica de “sorprenent” que la representació artística del cos humà generi polèmica en ple segle XXI.

La cita anual proposa als artistes crear a partir d’un tema tancat; en aquesta edició ha estat el nu després que s’hagués de retirar al desembre un quadre, un tors masculí, que ahir sí va exposar-se, d’un dels espais municipals que fins a finals d’any acollien mostres artístiques.

Falta d’espais on exposar

Amb el trasllat de l’artista al carrer l’any 2004 de la plaça d’Abat Oliba a Enric Granados, la cita va redescobrir un espai públic poc utilitzat. Enguany, ha posat en evidència la pèrdua d’espais expositius, ja que la nova sala Enric Granados de la Biblioteca no compleix els requisits.

L’exposició de les creacions en sales d’art, habitual després de mostrar-les al carrer, haurà d’esperar al setembre quan es confia que s’hagi pogut adaptar un espai per a exposicions a la Biblioteca Central.

En l’Artista al carrer va debutar la nova presidenta de l’Associació d’Artistes Plàstics, Toñi Jiménez, que va valorar positivament la cita així com la possibilitat de fer difusió de l’entitat i d’aproximar l’art als cerdanyolencs.

La nova presidenta vol impulsar la tècnica dels mosaics, del que els artistes ja impartien tallers, així com obrir-se més a joves creadors, amb independència de la disciplina artística en les que inclou els graffitis. “Podem donar-los projecció”, va oferir ahir Jiménez.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×