Autor Sanitat
31 maig 2015 a 14:00

Salut desmunta cinc mites sobre el tabac per cargolar

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

Les cigarretes fetes a mà no són menys perjudicials, ni més naturals ni són més fàcils de deixar

Presentació ASPCAT // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

Presentació ASPCAT // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), ha desmuntat cinc falsos mites sobre el tabac per cargolar. Segons els criteris científics, aquestes cigarretes no són menys perjudicials, ni més naturals, ni són més fàcils de deixar. Això són algunes de les conclusions aportades en la roda de premsa encapçalada pel secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, orientada a aportar dades sobre prevenció i control de tabaquisme emmarcada en la celebració, aquest diumenge 31 de maig, del Dia Mundial sense Tabac.

En primer lloc, hi ha proves que indiquen que les persones que fumen cigarretes fetes a mà consumeixen dosis superiors de nicotina, i que la presència d’additius és superior en el tabac per cargolar. En tercer lloc, és fals que els seus fumadors sàpiguen que fumen ja que els fabricants no estan obligats a indicar-ne els continguts de nicotina i quitrans. En quart lloc, a més qui fa cigarretes fetes a mà té menys intenció de deixar el tabal. En últim lloc, és fals que a Catalunya el consum del tabac per cargolar sigui minoritari.

Els fumadors de cigarretes a mà ha crescut de forma important. Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) 2014 un 3,4% dels fumadors diaris i ocasionals fumaven cigarretes fetes a mà l’any 2006, un percentatge que va augmentar fins al 24,1%. Aquest augment és major entre les persones més joves, i va passar del 7% al 34,9% en el grup de 15 a 24 anys i del 4,5% al 33,4% en el grup de 25 a 29 anys. Pel que fa els fumadors que consumien cigarretes manufacturades amb filtre va passar d’un 92% el 2006 a un 78,4% al 2014. El seu consum és més elevat en universitaris i classes socials més altes. La cigarreta electrònica es manté a nivells molts baixos.

A Catalunya un total de 67,070 persones ates a centres d’atenció primària de salut van deixar de fumar durant l’any passat. A més, 6,252 persones van seguir tractament per deixar de fumar en algun del centres integrats a la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum. Els diversos col·lectius de professionals de la salut donen suport a les activitats de prevenció i control del tabaquisme. Fa poc el Consell de Col·legis d’Infermers i Infermeres de Catalunya ha fet públic el seu posicionament en suport a les polítiques de tabaquisme. Coincidint amb la celebració del Dia Mundial sense Tabac, el programa Atenció primària sense fum està impulsant el desplegament a Catalunya de la Setmana sense Fum que aquest any arriba a la seva 16a edició. El lema de la setmana és Vols deixar de fumar? Aquí t’ajudem. Pregunta’ns!. Entorn aquesta celebració s’han editat i distribuït xapes que els professionals de salut es posen per informar els usuaris que els poden ajudar a deixar de fumar, un fullet que reprodueix el format d’una recepta amb consells per deixar de fumar i dos cartells informatius.

Més de 10.000 persones moren cada any a Catalunya per malalties directament atribuïdes al consum de tabac, ja sigui de forma activa o passiva, per exposició al fum ambiental del tabac. De fet, és el principal factor de risc de les malalties cròniques com les cardiovasculars, el càncer o les respiratòries.

Més de 10.000 persones moren cada any a Catalunya per malalties directament atribuïbles al consum de tabac, ja sigui de forma activa o passiva, per exposició al fum ambiental del tabac. De fet, és el principal factor de risc de les malalties cròniques, com les cardiovasculars, el càncer o les respiratòries. En aquest sentit, el Pla contra el càncer a Catalunya 2015-2020 té entre els seus objectius més rellevants i prioritaris continuar la lluita contra el tabaquisme d’acord amb les recomanacions del Pla de Salut de Catalunya.

 

Avui 31 de maig es commemora el Dia Mundial sense Tabac 2015 amb què l’Organització Mundial de la Salut demana posar fi al comerç il·legal de productes de tabac en particular pel que fa la salut, el dret i l’economia, la governança i la corrupció.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×