Autor Política
15 Maig 2015 a 11:00

Sense combats en el primer i únic debat amb 6 candidats

Els empresaris seuen els alcaldables que van obtenir representació al 2011

Els candidats el PP, CiU, PSC, ICV-EUiA-MES i ERC amb el president de Cerdanyola empresarial, Lluís Sisquella, ahir al PTV

Els candidats el PP, CiU, PSC, ICV-EUiA-MES i ERC amb el president de Cerdanyola empresarial, Lluís Sisquella, ahir al PTV // Foto: Judit Josa

Ja sigui per la demanda de transversalitat en les mesures de foment de l’ocupació que planteja Cerdanyola Empresarial, organitzadors del primer i únic debat amb participació dels sis alcaldables de les forces que al 2011 van obtenir representació, ja sigui per l’acotació del tema en l’economia o pel format concís; el debat electoral d’ahir al Parc Tecnològic del Vallès (PTV) va ser més una exposició ordenada d’idees que una confrontació.

Un dels moments amb més punta es va produir quan la candidata d’ERC va enlletgir la tasca de grups amb responsabilitats de govern per promeses no complertes. “Coincidim en què cal aprofitar les potencialitats del territori, en la finestreta única per tràmits, en millorar els polígons industrials i el transport. La diferència entre ells i nosaltres, és que nosaltres ho farem” va assegurar l’alcaldable republicana Helena Solà, després de valorar que les intervencions que l’havien precedit contenien les mateixes promeses que al 2007 i al 2011.

La rèplica la va donar l’alcaldessa, Carme Carmona, encara que va entomar l’atac republicà de refiló: “Estem parlant de molts temes com si fossin projectes i insisteixo, en gran part són realitat”, va dir l’alcaldessa i candidata a la reelecció. Segons Carmona, en els últims anys “s’han creat 1.000 llocs nous de feina” en l’eixample del Direccional i Parc Tecnològic i en “un futur” s’arribarà als 20.000 llocs estimats inicialment.

El debat, conduït pel periodista Pitu Castells i retransmès en directe per Cerdanyola Ràdio, havia començat amb l’exposició de Carmona (PSC) i continuat amb la de Manuel Buenaño (PP), Jordi Miró (ICV-EUIA-MES), Josep Grau (CiU), Carles Escolà (CxC) i Solà (ERC). Cinc minuts per cada candidat, asseguts per ordre de vots al 2011, assignats en dos torns de paraules.

Generació d’ocupació

L’atur, un dels temes que més preocupen des de l’administració local, va sorgir en el minut zero. Al començament del mandat més de 5.000 cerdanyolencs engruixien les llistes de l’atur, quatre anys després “no arriben als 4.000 i això no és casualitat” va sostenir Carmona que ho va atribuir en part a la tasca feta des del govern en col·laboració amb el teixit empresarial. Des de les files republicanes, novament, es va posar en dubte la dada ja que segons Solà la nova normativa del PP, en què s’exclou de les llistes els aturats que fan formació, no permetia establir comparatives.

Buenaño, en la seva intervenció final, va agrair als empresaris, “que aixequen cada matí la persiana” l’esforç. Segons el candidat popular, és la petita i mitjana empresa qui crea ocupació i no l’administració pública, que el que ha de fer, va destacar, és brindar “facilitats”. El PP premiarà en l’adjudicació de serveis a empreses externes a aquelles que contractin personal empadronat a Cerdanyola, va anunciar.

Des dels ecosocialistes, Miró, que havia assenyalat la necessitat “d’una aposta política decidida” perquè l’etiqueta de ciutat tecnològica esdevingui realitat, va obrir el debat sobre les indústries tradicionals en zones com la Clota i el Polizur. “Cal oferir un entorn de qualitat als treballadors i treballadores” va dir i va recordar que “els llocs de feina també es generen en l’oferta hostelera i comercial” al voltant de la indústria. Per això proposen mesures de foment del transport públic i privat entre els espais industrials i la ciutat.

Per Grau, el cap de llista de CiU, el problema de l’atur radica en què “no es van fer els deures abans del 2008, (a l’inici de la crisi), ni les inversions” que haurien permès a les empreses aguantar el cop. “Està molt bé l’R+D (recerca i desenvolupament) però qui genera ocupació és la indústria tradicional”, va argumentar en línia amb el debat introduit per Miró.

Segons l’alcaldable convergent, que advoca primer de tot per “endreçar el parc industrial” existent, la indústria tradicional ha estat “l’oblidada” , com ho proven els dos polígons “en precari”. Grau proposa incloure en el pla estratègic, una “tercera línia adreçada a Pymes”.

Escolà, de CxC, va explicar que la seva formació aposta per l’economia “productiva i de proximitat” per crear “llocs efectius de treball i no sobre paper, que després són fum”. A més de l’atur, el candidat va ser l’únic en parlar de pobresa. El model que defensen passa per atreure empreses —sense bonificar, sistema que si van defensar PSC i, molt explícitament, ICV-EUIA-MES— “que s’impliquin en el teixit social i ajudin a superar grans reptes de ciutat com l’abocador de Can Planas”. Qualsevol bonificació, estaria condicionada hauria d’estar condicionada “a contraprestacions“.

Entre les 220 mesures del seu programa, Solà va destacar la dignificació dels polígons industrials existents amb instal·lació, entre altres, de la fibra òptica, auditar el viver d’empreses per fer més eficaç la gestió i posar “el comerç a la mateixa alçada que el Sant Cugat o Rubí”. Tant Solà com Buenaño proposen revisar la taxa de residus comercials, perquè sigui més equitativa.

Parc de l’Alba

És en el Parc de l’Alba, o Centre Direccional com encara és conegut el darrer gran projecte de desenvolupament urbanístic i econòmic de l’Àrea Metropolitana i en grans consorcis de desenvolupament com el triangle d’innovació que formen Rubí, Sant Cugat i Cerdanyola, on més clarament es deixen veure diferències inconciliables entre candidatures. Compromís x Cerdanyola, que qualifica de “projecte especulatiu” i ERC s’hi oposen i ahir, van denunciar el deute que arrossegaran les finances municipals a costa de la inversió. El PP només vol que es desenvolupi la zona econòmica i no la residencial.

Carmona va posar en valor “la seguretat jurídica” que s’ha dotat la zona “era un futurible i ara és realitat”, va insistir, alhora que reivindicava a la Generalitat inversió en el PTV. El tecnològic, que ahir acollia l’acte i que data dels anys 80, encara no ha estat recepcionat per l’Ajuntament, segons va denunciar Buenaño i Grau. Ambos candidats., com ja ho havia fet l’alcaldessa, van reclamar incloure la seva veu, ja sigui en el consorci del Direccional o amb la creació d’un “ens que gestioni (els dos espais empresarials, colindants) en igualtat de condicions”, en paraules de Carmona.

Els nous ens però generen al·lèrgia a Compromís i, en especial a ERC, que ahir en van denunciar el cost que suposen i la manca de coneixement de la seva tasca.

La relació amb la universitat.

La relació amb la UAB, les dificultats d’entesa amb l’ajuntament s’han solucionat a parer de l’alcaldable Carmona, van ser un altre dels temes abordats. ICV-EUIA_MES vol atreure la universitat cap a la ciutat amb la creació per exemple, d’’apartaments-hotel per a estudiants i professors. Igualment CiU planteja establir infraestructures universitàries al centre ciutat. Crítica va ser Solà amb el conveni, “és una relació de vassallatge”, va apuntar.

Altres temes sorgits a partir de preguntes del públic van ser la participació del teixit econòmic i per extensió de la ciutadania en les polítiques municipals , el crematori o el centre comercial al planejament urbanístic.

Van coincidir la majoria de candidats en la creació de la finestreta única per simplificar els tràmits administratius, un dels punts que figuren entre les línies de promoció econòmica que Cerdanyola empresarial considera irrenunciables. El president de l’entitat, Lluís Sisquella, va llegir un manifest amb 10 punts irrenunciables i en què, demanen, sobre tot consens.

Els cerdanyolencs han pogut contrarestar fins ara les propostes electorals en dos únics debats, si bé en cap dels dos han estat presents les 10 candidatures. Sumate va limitar el primer fòrum a les forces sobiranistes —ICV-EUiA-MES, CiU, Compromís per Cerdanyola, ERC i el Bloc—, mentre que l’associació Cerdanyola Empresarial va cenyir la convocatòria d’ahir als que ja tenen representació al plenari.

Switch to mobile version