Autor Política
16 maig 2015 a 10:30

Valle promet un canvi “sensat i eficient” en la lectura del programa

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

La candidata de C’S rendirà comptes al tercer any de legislatura

La candidata a l'alcaldia de Cerdanyola Maria Valle i, al fons, Antonio Espinosa en la presentació ahir, a la sala Enric Granados del programa de Ciutadans

La candidata a l’alcaldia de Cerdanyola Maria Valle i, al fons, Antonio Espinosa en la presentació ahir, a la sala Enric Granados del programa de Ciutadans // Foto: Judit Josa

María Valle, candidadata per Ciutadans (C’S) va anunciar que presentaria el programa electoral en campanya i ahir va llegir el seu contingut a la Biblioteca. L’acompanyava el portaveu a l’Agrupació de la Catalunya Central i candidat de la formació a Manresa, Antonio Espinosa.

Amb un discurs íntegrament en castellà i més accelerat al final —quan va sonar l’enregistrament de la biblioteca anunciant el seu tancament— l’advocada i candidata a l’alcaldia va prometre un canvi “sensat i eficient”.

Establint un paral·lelisme amb la seva presència al carrer el darrer any, en carpes, va matisar, la candidata també va dir que la seva formació faria “política de la forma més simple i alhora difícil”, que és “escoltant” a les persones.

Per complir amb les dues promeses, plantegen un programa estructurat en quatre punts: Claredat i honestedat, Cerdanyola ciutat universitària, polítiques socials i comerç i empresa.

Els comptes clars

C’s fa gala de ser un partit net, sense corrupció i que, per això pot regenerar la política — “quan deixem de ser oberts a les idees externes i ens convertim en un partit endogàmic com els altres haurem deixat de ser útils” havia advertit Antonio Espinosa —, i ahir Valle va explicar des del sistema interns d’elecció dels candidats en llistes obertes, a la signatura de cada un d’ells d’una carta ètica que els compromet a ser honestos i en què se’ls adverteix de la seva expulsió de facto si són imputats. A més demana que partits siguin responsables subsidiaris dels possibles casos de corrupció a les respectives files.

La candidata pretén traslladar fórmules similars a la política municipal amb l’objectiu de “recuperar la confiança” de l’elector. Així, va anunciar que els càrrecs electes de C’s faran públic abans i després de la legislatura el seu patrimoni i que si ocupen més d’una responsabilitat pública únicament podran cobrar un sou i les dietes pertinents. Al tercer any de legislatura C’S analitzarà en audiència pública el compliment del programa.

Pel que fa a l’Ajuntament, Valle va prometre una auditoria externa dels comptes municipals. “Ara no sabem si tenim superàvit o dèficit, perquè hem escoltat les dues coses”, va apuntar. Totes les dades, en especial les referides a adjudicacions i contractes, seran públiques perquè “és un dret del ciutadà saber on, com i quan gastem”.

Els pressupostos es confeccionaran a més amb la participació de veïns, a partir de reunions periòdiques amb associacions veïnals i la creació d’una oficina d’atenció on els edils atenguin durant 2 h setmanals les peticions ciutadanes.

Entre altres, Valle advoca per suprimir la “despesa innecessària”, “racionalitzar” les subvencions i “neutralitat” a l’espai públic.

L’idioma de l’administració “serà de lliure elecció”, un punt que l’advocada va considerar “evident, tot i que ara no ho és” i que vol dir que la resposta es donarà en català o castellà en funció de l’idioma en què es planteja la pregunta.

Respecte a la constitució i a les llengües i símbols oficials

En el seu discurs, íntegrament en castellà, Valle va enumerar les propostes en política social, com pressionar a la Generalitat perquè mantingui “les ajudes a les guarderies”, crear partides per emergències socials, prioritzar la salut per davant dels interessos de companyies —en referència al repetidor de Vodafone i els veïns de Serraparera—, crear servei de menjador a domicili i una xarxa d’habitatge assistit per a la gent gran en risc de vulnerabilitat o una xarxa de voluntariat.

La candidata es va referir també a l’educació, a la integració de persones amb discapacitat funcional per a qui proposa el teletreball, al lloguer social, al transport i a la seguretat i civisme.

En el camp d’universitat i empresa, figura la proposta de crear un ens mediador entre propietaris de pisos i estudiants que vulguin llogar el seu habitatge i la bonificació impositiva de dos anys a Pymes i autònoms.

L’Ajuntament serà respectuós amb la constitució i amb la llengua i els símbols oficials” va proclamar en la recta final del discurs, tant accelerat per l’horari de la biblioteca que van saltar-se el vídeo d’Albert Rivera, en què demanava el vot per la seva formació.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×