Autor Política
6 Juny 2015 a 13:30

Absolt l’exregidor d’Unió acusat al 2005 de tràfic d’influències

Diego Del Àguila fa pública la sentència absolutòria dictada 10 anys després

 

L'exregidor Diego Del Àguila fa pública la sentència

L’exregidor Diego Del Àguila fa pública la sentència // Foto: Judit Josa

 

Ha calgut que passes una dècada perquè un jutjat absolgués Diego del Àguila, el regidor d’Unió Democràtica (UCD) cessat al 2005 dels seus càrrecs després de ser acusat de tràfic d’influències i d’un delicte d’amenaces quan ocupava un alt càrrec en el Departament de Treball de la Generalitat.

En el moment de l’acusació, Del Àguila era regidor de Promoció Econòmica de Cerdanyola en el govern d’ICV-EUiA, CiU i ERC que liderava l’alcalde Toni Morral i fins el 2004 havia estat subdirector del Programa d’Autoempresa de la Generalitat.

El cas va tenir “molta repercussió mediàtica”, recorda l’exregidor, i els diaris nacionals van fer-se ressò de la denuncia, que també va comportar l’expulsió d’Unió de Del Àguila, i l’obertura d’un expedient informatiu del Departament de Treball i Indústria.

L’expedient es va tancar sense que es trobes res en la gestió del programa d’autoempresa, segons explica l’exregidor.

 

Una dècada d’incertesa

La sentència absolutòria, que ha estat dictada pel jutjat penal de Sabadell número 3 i és una resolució ferma contra la que no es pot interposar recurs, “no compensa el que va passar ” assegura l’exregidor, perquè entre altres coses, han transcorregut 10 anys. La sentència arriba després que l’acusació particular, l’empresari que l’havia denunciat, retires l’acusació.

Estava convençut que quedaria en res”, diu Del Àguila, que sempre va defensar la seva innocència, “però preocupa perquè al final tot depèn del jutge, les circumstàncies...”.

Una dècada d’incertesa de la que destaca el suport de companys, molts d’ells exmilitants d’Unió, apunta, que durant els 10 anys ha fet pinya al seu voltant i de la seva família.

Fa un parell d’anys, va córrer el rumor, en “cercles propers a CiU”, que havia estat condemnat, explica. Aquest és un dels motius perquè l’exregidor ha volgut fer públic ara, quan al febrer d’enguany s’ha dictat una resolució en ferm, la sentència.

L’altre es haver llegit als diaris noticies sobre la desimputació dels alcaldes en el cas de la Federació de Municipis, entre aquests Toni Morral, cosa que l’ha “inspirat”.

 

La política s’ha embrutat

És just que s’expliqui”, sosté al referir-se a la sentència i nega tenir ànims de revenja ni tampoc ganes de retornar a la política. Només voluntat d’informar. Si bé ha considerat sospitós que se l’acuses en moments en què ocupava “una posició favorable”, Del Àguila diu que no ha fet ni farà conjuntures dels interessos polítics que podia haver darrera l’acusació.

Era foc amic de dins la coalició, o dels adversaris? No ho sé. No ho he investigat ni m’interessa”, afirma.

Al març del 2005, el regidor va denunciar que era objecte “d’una persecució” i que s’organitzaven “campanyes de descrèdit” com a “forma de configurar governs”.

Només cal veure els mitjans per adonar-se que es fan servir aquestes coses per enfonsar i debilitar l’adversari, massa sovint de forma injusta”, respon quan se li pregunta pels casos de corrupció en la política.

Ha canviat moltíssim (la política), no m’hi tornaria a dedicar (a la política) perquè la forma de fer s’ha embrutat molt”, conclou.

Switch to mobile version