Autor Política
14 juny 2015 a 10:00

Carles Escolà es compromet a retornar el poder al poble

4 Flares 4 Flares ×
Escoltar

És escollit per majoria gràcies el suport d’ERC, CiU i ICV-EUIA-MES

Carles Escolà rep la vara d'alcalde i la mostra després d’haver fet un simbòlic gest d’acotar el cap en senyal d’estar al servei del poble

Carles Escolà rep la vara d’alcalde i la mostra després d’haver fet un simbòlic gest d’acotar el cap en senyal d’estar al servei del poble // Foto: Judit Josa

Carles Escolà, de 36 anys, va convertir-se ahir en l’alcalde de Cerdanyola més jove de la democràcia i el primer de la història de Cerdanyola amb pírcings.

El líder de la candidatura alternativa de Compromís per Cerdanyola (CxC i la CUP) va ser proclamat en el ple d’investidura per majoria absoluta gràcies al suport de la resta de forces sobiranistes: ERC, CiU i ICV-EUiA-MES.

La sala de plens va acollir la cerimònia malgrat que CxC havia demanat el seu trasllat a un espai amb més capacitat en el darrer ple de mandat. Una majoria de ciutadans va haver de seguir-la a la plaça de Francesc Layret, a través de megafonia, entre aplaudiments i crits “d’inde, independència” o “lluitar, crear, govern popular”.

Només haver saludat a la ciutadania i als alcaldes que l’havien precedit i que van assistir al ple, Toni Morral i Cristina Real; Escolà va adreçar-se a la munió de la plaça. “Us escolto i puc notar la vostra presència. Vosaltres desmentiu als que diuen que a la gent no li interessa la política” van ser les primeres paraules del nou alcalde, que va recordar que “l’Ajuntament és del poble”.

Escolà es va comprometre a “retornar les institucions als veïns i veïnes” i que aquests fossin “protagonistes” del nou rumb, després de recordar que la ciutat, igual que altres municipis vallesans, havia optat pel “canvi”.

L’apel·lació a la participació i a “teixir complicitats” va tenir pes al llarg de tota la intervenció. Escolà va demanar als grups que li han donat suport “la mateixa actitud generosa que han tingut per la investidura” i va dirigir-se amb èmfasi als treballadors municipals perquè “sou l’element imprescindible de tot aquest engranatge que és l’Ajuntament” i els va demanar que fessin seu “l’anhel de canvi”.

Sol no puc fer res, el meu govern sol tampoc pot, entre tots i totes ho podem fer tot” va admetre al final del discurs.

El nou alcalde va fixar com a primera prioritat del nou consistori “millorar les condicions de vida de les persones en temps difícils”, va qualificar Cerdanyola de “solidaria” i va assenyalar com a segon repte tenir un “ajuntament actiu en el procés” català perquè el “poble pugui decidir lliurement el seu futur”.

L’alcalde que va dir que assumia “la responsabilitat de treballar per tots i pel bé comú” va prometre el càrrec per “imperatiu legal”, ser actiu en la defensa dels drets de la ciutadania i en la creació “d’un marc polític de llibertat, plena sobirania i justícia social pel poble”.

Els juraments, primer apunt de com serà la legislatura

Durant la cerimònia, que va mantenir el caràcter protocol·lari malgrat que les bandes de regidors es van quedar sobre la taula, 14 dels 25 regidors van afegir a la seva promesa la cua de “per imperatiu legal” i reivindicacions diverses, la majoria de les quals referides al procés català i al benestar social.

Ho van fer els cinc regidors de CXC. Els quatre d’ERC van “prometre treballar per la gent de Cerdanyola” i per “abolir la monarquia” i assolir “la independència”, els regidors de CiU i d’ICV-EUiA-MES, van posar-se a disposició del nou parlament que sorgeixi el 27-S per “proclamar l’estat català” els tres convergents i per “l’exercici de l’autodeterminació del poble”, els dos de la coalició d’esquerres.

La regidora de Ciutadans Maria Vallé va denunciar la formula utilitzada pels 14 i va demanar que es reproduís íntegra a l’acta. Els tres regidors de Ciutadans i dos dels tres del PP van jurar el càrrec en castellà. Els cinc del PSC es van limitar a prometre’l.

Regidors i públic de la sala de plens aplaudeixen al nou alcalde, de peu els que li han donat suport i asseguts la resta. La imatge és molt diferent del 2007

Regidors i públic de la sala de plens aplaudeixen al nou alcalde, de peu els que li han donat suport i asseguts la resta. La imatge és molt diferent del 2007 // Foto: Judit Josa

Renovació radical del ple: nous grups, nova disposició

El plenari renova 14 dels 25 regidors, i la disposició, per ordre de força, varia substancialment respecte l’anterior mandat. Víctor Francos (PSC, 5 regidors), Conxi Haro (CxC, 5 regidors), Helena Solà (ERC, 4 regidors), Maria Vallé ( Ciutadans, 3 regidors), Manuel Buenaño (PP, 3 regidors), Josep Grau (CiU, 3 regidors) i Jordi Miró (ICV-EUiA-MES, 2 regidors) van exercir ahir de portaveus dels seus respectius grups.

Francos, que va prendre la paraula enlloc de la ja exalcaldessa Carme Carmona, va assegurar que el PSC farà una oposició “responsable, serena, positiva i contundent” per reptes de la ciutat, entre els que va citar com a exemple el Riu Sec. Malgrat reconèixer la “legilitimitat” dels acords que han apartat els socialistes per tercera vegada de l’alcaldia (2003/ 2007 i 2015), Francos va titllar-los “d’irresponsables”. A CxC va indicar-li la dificultat de passar de “la protesta a la proposta”, i als grups que li han donat suport, que eren “corresponsables” de la seva decisió.

Els diferents portaveus van explicar el sentit del seu vot (PSC, C’S i PP van votar pel candidat respectiu i la resta va renunciar a favor d’Escolà), els objectius del mandat i els compromisos del grup.

L’ambient va ser de fet molt diferent al del 2007, quan el conflicte al plenari va traslladar-se a la plaça i alguns dels regidors van haver de sortir per la porta del darrera per evitar la crispació. Ahir, es van escoltar aplaudiments per a tots.

CxC no ha tancat cap aliança estable, motiu pel qual Escolà governarà amb cinc regidors si bé les converses amb ERC continuen obertes. Pel ple d’investidura sí ha aconseguit els nou vots de les forces sobiranistes, necessàries per ser proclamat alcalde, les negociacions per les quals van tancar-se dijous al vespre.

4 Flares Twitter 0 Facebook 4 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 4 Flares ×