Autor Política
6 Juny 2015 a 12:00

Carme Carmona optarà a l’alcaldia el dissabte 13

El PSC adverteix que cal un govern capaç d’impulsar l’estratègic Centre Direccional

Els regidors Eulàlia Mimó, Paco Ortíz, Carme Carmona i Victor Francos, ahir, a la seu del PSC

Els regidors Eulàlia Mimó, Paco Ortíz, Carme Carmona i Victor Francos, ahir, a la seu del PSC // Foto: Judit Josa

Com a força més votada el 24-M, el PSC se sent amb la responsabilitat i l’obligació d’intentar bastir una majoria per assegurar la governabilitat de la ciutat. A més del PSC, que ahir va confirmar públicament la seva intenció de liderar el proper govern, també aspira a l’alcaldia Compromís per Cerdanyola (CxC). Les dues forces disposen de cinc regidors cadascuna.

Amb prop de 60.000 habitants, Cerdanyola és una de les ciutats amb pes de l’àrea metropolitana de Barcelona i la única que té en marxa un “projecte estratègic de país” va recordar ahir l’alcaldessa en funcions i candidata a la reelecció, Carme Carmona, motiu pel que considera que la ciutat no pet quedar a la “bali bala”.

Cal un govern “amb una fulla de ruta claríssima”, va insistir Carmona durant una compareixença dels regidors del PSC.

La formació va confirmar ahir, després d’una reunió del Comité executiu del partit i de la valoració interna dels resultats electorals, que proposarà a Carme Carmona com a alcaldessa el 13 de juny, dia en què els càrrecs electes sorgits de les urnes escullen al ple l’alcalde o alcaldessa.

Ho han dit després de tancar-se una primera tanda de negociacions, durant la qual han tingut contactes amb les altres sis forces amb representació al ple.

Sense cap acord de moment sobre la taula, els socialistes esperen mantenir les converses obertes durant la setmana vinent.

Ple divers i fragmentat igual a pacte

El resultat de les urnes amb un empat en cinc regidors de les dues primeres forces obliguen a pactar. La majoria del plenari està en 13 regidors. Carme Camona o Carles Escolà, de CXC, necessiten com a mínim el suport de tres forces més per ser investits alcaldes en la primera votació.

ERC es decanta per cedir els seus quatre regidors a Escolà i ICV-EUiA, actual soci de govern del PSC, ja ha anunciat que cedirà els seus dos vots al candidat de Compromís.

La resta de forces no s’ha pronunciat, si bé la pressió es cenyeix en CiU, que amb tres regidors, decantaria la balança. CiU va ser un dels partits que en campanya van signar el document de l’ANC, Ajuntaments compromesos amb la independència, junt amb CxC, ERC, ICV-EUiA i Gent per Bellaterra.

En cas que cap dels dos candidats aconseguís sumar el suport de 8 regidors d’altres grups, seria designada en segona volta Carmona com a candidata de la llista més votada.

“Parlem de Cerdanyola”

Passat el ple d’investidura, sigui qui sigui l’escollit, haurà de formar govern. De les converses que ha mantingut fins ara el PSC, es dedueix que cap dels dos candidats podria formar a posteriori un govern de majoria (13 regidors), segons va destacar l’edil Víctor Francos.

No estem parlant només de qui ocupa l’alcaldia sinó de programes i propostes perquè Cerdanyola continuï sent una ciutat capdavantera a la comarca” va dir Carmona, per qui l’acord s’ha de fonamentar en “les qüestions estratègiques”.

El desenvolupament urbanístic del Centre Direccional, que el PSC considera un “puntal per incentivar l’economia local i millorar l’ocupació”, n’és un.

El projecte, al que s’oposa CxC, va ser citat de forma recurrent durant la intervenció. Per contra, Carmona va eludir respostes directes a les preguntes sobre sobiranisme.

És una pedra a la sabata el pacte de l’ANC per arribar a acords amb CiU? “Parlem del programa de ciutat i del futur govern de Cerdanyola en clau de ciutat”, es va limitar a senyalar l’edil.

Cultura del pacte

Els regidors socialistes —havia excusat la seva presència per motius laborals el regidor Carlos Cordón— van parlar també de la necessitat d’assolir un govern “amb bases sòlides per assegurar la governabilitat”; de les noticies publicades aquell mateix dia sobre una entesa entre Iceta i Mas per respectar la llista més votada menys en casos excepcionals, excepcionalitat que, a parer de l’edil Paco Ortíz,  no es dona a Cerdanyola.

El PSC—que ha governat amb diferents socis des del 1999 i que va estar a l’oposició del 2003 al 2009, van recordar— va fer gala de la seva experiència en consensuar i pactar. Van dir “respectar” la decisió “sobirana” d’ICV-EUiA de cedir els vots al contrincant, tot i advertir que tots els grups haurien de ser conseqüents l’endemà amb el seu vot d’investidura per afavorir la governabilitat.

A Cerdanyola tenim la cultura del consens instal·lada des del 2003, com a mínim”, va afirmar Carmona, per a qui els prop de 60.000 habitants “volen tenir una ciutat endreçada”. Les negociacions continuen, no sense dificultats.

Switch to mobile version