Autor Economia
13 Juny 2015 a 12:00

Cerdanyola està per sobre dels 1.000 euros mensuals

Idescat ha publicat l’estadística de pensionistes i pensions

Mapa comarques pensions 2014

Mapa comarques pensions 2014 // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

La pensió contributiva mitjana dels pensionistes residents al Barcelonès, Baix Llobregat, Tarragonès, Garraf i Vallès Oriental supera la del conjunt de Catalunya al 2014, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Terra Alta és la comarca amb les pensions més baixes, seguits pels del Priorat, les Garrigues i el Pallars Sobirà.

Entre els municipis de més de 20.000 habitants, Sant Cugat és on la pensió contributiva mitjana és més elevada, amb 1.132 euros mensuals. 7 municipis estan per sobre dels 1.000 euros: Tarragona, Barcelona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Esplugues de Llobregat, el Prat de Llobregat i Sant Andreu de la Barca. Per altra banda, els municipis amb la pensió mitjana més baixa són Sant Feliu de Guíxols (757 euros mensuals) i Lloret de Mar (759 euros mensuals).

En comparació a l’any anterior totes les comarques han augmentat l’import mitjà de les pensions percebudes, encapçalades per la Val d’Aran, on augmenten un 2,9%.

Per explicar les diferències està el diferents pes que hi tenen les pensions provinents del Règim especial de treballadors autònoms (RETA) degut a que sovint són més baixes que les del Règim general. 980 euros és la pensió mitjana provinent del Règim general per a Catalunya, mentre la pensió mitjana del RETA se situa en 631 euros. Terra Alta té la pensió més baixa amb un 63,8% tres vegades més que la proporció de Catalunya.

La Terra Alta, el Priorat i la Garrotxa són les comarques que tenen proporcions més altes de pensions de jubilació

Al conjunt de Catalunya, el 63,4% de les pensions contributives són per jubilació. Les proporcions més altes estan a les comarques de la Terra Alta, el Priorat i la Garrotxa, mentre les més baixes estan a l’Alta Ribagorça, al Solsonès i al Segrià. Les pensions percebudes per jubilació més elevades són pels pensionistes del Barcelonès, el Tarragonès, el Baix Llobregat, el Garraf, el Vallès Oriental, el Gironès, el Vallès Occidental i l’Alt Penedès que superen els 1.000 euros mensuals. Per altra banda la pensió mitjana per jubilació de la Terra Alta és de 708 euros mensuals.

Pel que respecte a les pensions de viduïtat són del 23,7% del total de les pensions amb un import mitjà de 635 euros mensuals. Les comarques de muntanya tenen una proporció més elevada que la resta de comarques. Per altra banda, les comarques costaneres són les que presenten les pensions contributives mitjanes per viduïtat més elevades.

Switch to mobile version