Autor Política
4 Juny 2015 a 11:30

Compromís inicia una segona tanda de negociacions per aconseguir l’alcaldia

Posa sobre la taula un full de ruta pel govern de canvi

D'esquerra a dreta. Maurici Jaumendreu (CUP), Carles Escolà (CxC), Maria Reina i Jordi Miró (ICV), Carmen Rebollo (EUiA) i Jordi Mena (MES), en la taula de negociació, ahir, a la seu de Compromís

D’esquerra a dreta. Maurici Jaumendreu (CUP), Carles Escolà (CxC), Maria Reina i Jordi Miró (ICV), Carmen Rebollo (EUiA) i Jordi Mena (MES), en la taula de negociació, ahir, a la seu de Compromís // Foto: Judit Josa

En la cerca de suports per optar a l’alcaldia, Compromís per Cerdanyola va reunir-se ahir amb la coalició d’ICV-EUIA-MES i avui ho farà amb ERC.

La candidatura alternativa ha obert una segona tanda de negociacions amb les sis forces que han obtingut representació en les eleccions del 24 de maig, després que s’hagi tancat una primera tanda de contactes, fets durant la setmana passada, sense que es concretes cap suport explícit més enllà del d’ICV-EUIA-MES, que en el ple d’investidura els cedirà els seus dos vots, i la predisposició dels republicans de propiciar el canvi, anunciada a les xarxes socials.

El full de ruta de Compromís

L’aspirant a l’alcaldia, Carles Escolà va lliurar ahir a la coalició d’esquerres els eixos prioritaris per a un govern de canvi a Cerdanyola, document que durant el dia d’avui tenen previst enviar a la resta de forces polítiques, després que fos aprovat dissabte passat per l’assemblea de Compromís.

El text base de la negociació fixa com a prioritats un pla de xoc en polítiques socials, la revisió de les finances municipals, la remunicipalització de serveis públics a més d’impulsar polítiques per generar ocupació a partir de l’economia de proximitat, de transparència i noves formes democràtiques i de preservació dels espais naturals.

Concretar un pla d’acció municipal

ICV-EUIA-MES, que situa en dos plans diferents les converses per la investidura i per formar govern, valorarà el document dilluns vinent, en una assemblea amb els militants de la coalició. A grans trets, la coalició compartiria el full de ruta presentat, va dir ahir Jordi Miró. Tanmateix, el possible acord dependrà de com es concretin els punts anunciats.

Estem disposats a parlar i la nostra voluntat es afavorir les condicions de governabilitat” va destacar ahir Miró, que va advertir també que qualsevol acord passaria perquè “es concreti les línies d’actuació del govern en un pla d’actuació municipal”.

La coalició ha decidit de moment lliurar d’entrada els dos vots en el ple d’investidura a Escolà, sense contrapartides a canvi, després d’interpretar els resultats electorals en clau de canvi. “Van guanyar les forces d’esquerra i sobiranistes” va destacar Miró, que també va reconèixer els mals resultats de la seva candidatura. ICV-EUiA ha format part del govern municipal durant aquest mandat.

Escolà però necessitarà el suport de com a mínim ERC i CIU per arrabassar l’alcaldia a Carme Carmona, i les dues forces de moment no han dit “ni si ni no”. El PSC, amb qui també s’ha trobat Compromís, opta segons Escolà, per presentar la seva pròpia candidatura.

Llum i taquígrafs, a la cuina

Compromís va decidir obrir ahir part de la trobada amb els líders d’ICV-EUIA i MES a la premsa local, amb l’objectiu d’aportar certa “llum i taquígrafs” al període de negociacions, malgrat que les converses requereixen temps i cuina en la recambra com va reconèixer el representant de la CUP, Maurici Jaumendreu en el moment en què es va convidar als periodistes a abandonar la taula.

Les negociacions continuaran al llarg d’aquesta setmana i es probable que s’arribi al 13 de juny, dia en què se celebra el ple d’investidura, sense que s’hagi resolt públicament la incògnita del que passarà en la propera legislatura: Canvi radical o continuïtat? Tot depèn de la capacitat negociadora de Compromís i PSC, les dues forces que poden aspirar a l’alcaldia després dels resultats del 24 M.

Ambdues formacions afronten una aritmètica complexa, tant per ser investits alcaldes —en cas que no hi hagués acord automàticament ostentaria la vara de batlle Carme Carmona, candidata de la llista més votada— com sobretot, per formar un govern estable. Els dos aspirants requereixen de com a mínim el suport, estable o puntual, de tres grups municipals més. La legislatura s’endevina d’alta complexitat, i la possible convocatòria d’autonòmiques el 27 S encara ho podria dificultar més.

Switch to mobile version