Autor Política
15 juny 2015 a 11:30

Els discursos dels nous líders municipals al ple d’investidura

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

7 missatges per entendre les claus del mandat a Cerdanyola

Els 25 regidors que configuren el nou consistori

Els 25 regidors que configuren el nou consistori // Foto: Judit Josa

Portaveus dels set nou grups municipals van prendre la paraula en el ple d’investidura. A través dels seus discursos s’endevinen algunes claus que poden marcar la desena legislatura de la democràcia (2015-2019), iniciada dissabte.

PSC: Pactes d’investidura contra la força més votada

Com en nou ocasions anteriors, el 24 M el PSC va ser a Cerdanyola la força més votada. La dada la va recordar l’edil Víctor Francos que, dissabte, en el ple d’investidura, va exercir de portaveu del nou grup municipal.

Amb cinc regidors, el primer grup de l’oposició està format per Carme Carmona, Víctor Francos, Paco Ortíz, Eulalia Mimó i Carlos Cordón. El darrer és l’únic dels socialistes que va prometre l’acta de regidor per primer cop.

Francos va desitjar al nou alcalde “sort i encerts” en uns moments de grans dificultats per la crisi econòmica, va dir, per remarcar la necessitat d’una “gestió responsable”.

El nou equip de govern haurà de passar de “la protesta a la proposta”, segons Francos, que també va posar en relleu la manca de “majories i suports necessaris per tirar endavant l’Ajuntament”.

Compromís no ha tancat de moment cap acord de govern i el regidor socialista no va deixar escapar l’oportunitat per tirar-ho en cara al nou govern i als tres grups que li han donat suport al ple, en especial, a CiU i a ICV-EUiA-MES, que en anteriors legislatures han estat socis de govern del PSC. “Sou corresponsables del nou projecte”, va advertir-los Francos, segons el qual el pacte d’investidura “legítim” és “irresponsable”. “És un pacte que s’ha fet contra la força més votada, no sense el PSC sinó contra el PSC i el matís és important” va dir i va afegir: “avui l’han fet alcalde forces que no comparteixen res amb el seu ideari” en una clara referència a CiU.
El regidor, que va pronunciar el discurs sense “rancúnia ni odi”, va anunciar que el seu grup faria durant el nou mandat una tasca d’oposició “responsable, serena i propositiva”. Francos també va reivindicar els èxits dels governs anteriors en fer de Cerdanyola una “ciutat de primera”, tot i els “errors”.

CxC: capgirar la institució i apoderar la gent

Conxi Haro, com a portaveu del grup de Compromís va agrair la confiança a la ciutadania, a les bases i les persones que havien treballat des de l’anonimat per fer possible el canvi i l’arribada “d’un nou temps a la ciutat”.

Els cinc regidors de CxC, l’alcalde Carles Escolà, Elvi Vila, Maurici Jaumandreu, Ivan González i la mateixa Conxi Haro, seran “cinc veus més a la casa” que continuaran exercint de portaveus de lluites ciutadanes, va dir la regidora que va tenir paraules pels anteriors portaveus de Compromís.

CxC, que afronta de moment un govern en solitari i en minoria, no accedeix al poder “per fer exercicis d’estètica perquè tot segueixi igual”.

El seu compromís és, segons Haro, “capgirar la institució”, “apoderar la gent” i fer entre tothom una Cerdanyola millor. La regidora va demanar la implicació de les diferents forces polítiques.

No serà el mandat de Compromís sinó el de tothom”, va anunciar, ja que dels resultats del 24-M sorgeix un “moment d’entesa i diàleg”. Haro va apel·lar a la “utopia” per fer realitat la “participació, defensa dels serveis públics, mesures de rescat social o transparència”.

ERC: Diversitat no és igual a consistori ingovernable

La “clara voluntat de canvi” que es desprèn de les urnes suposa, a parer d’Helena Solà, un “moment únic per canviar-ho tot”. Solà va dir tenir “il·lusió, ganes i capacitat”. La diversitat “enriqueix” i no té perquè conduir a una situació “ingovernable”, ja que els 25 regidors “són responsables que la ciutat funcioni”.

Tot i això Solà va qualificar la legislatura de “complexa” i entre les dificultats va citar el deute municipal, l’atur, les famílies en situació de vulnerabilitat, els abocadors, el crematori, el cas Guiera, les retallades i el Centre direccional.

El govern sortint ens haurà d’explicar perquè en tos aquests anys només s’ha venut una finca del Direccional, mentre l’Incasol (l’altra propietària pública dels terrenys) n’ha venut més o les qualificacions de terrenys”, va apuntar. Per la portaveu republicana ha arribar l’hora “d’aixecar catifes i fer net”.

La prioritat del grup que representa, format pels regidors Daniel Mallén, Iñigo Garcia de Enterria i Elizabeth Pasamonte, a més de Solà, passa per “deixar enrere les velles formes polítiques”, i incorporar “la transparència en tot el que es fa”. “No n’hi ha prou amb la democràcia representativa” va afirmar.

Tal com ho faria després CIU, la portaveu d’ERC va expressar la confiança en Escolà per liderar el canvi. “Esperem que l’Ajuntament estigui a l’alçada de la ciutat”, va dir al destacar el paper fonamental dels treballadors i reivindicar “un camí recíproc”.

El duscurs va fixar dos eures immediats: posar remei al conveni amb la UAB i aprofitar l’oportunitat per recuperar la gestió directa de les escoles bressol.

Des de fora, s’especula que ERC pugui incorporar-se al govern si les negociacions amb Compromís arriben a bon port. Però d’això, no hi va haver cap menció en el discurs de Solà que va acabar amb un “Visca Cerdanyola, Catalunya lliure

Ciutadan’s: Irrupció al plenari de noves formes

Maria Vallé és portaveu de l’únic grup municipal nou, després d’irrompre al plenari amb tres regidors: la pròpia Vallé, Pau Ortalà (el més jove del consistori) i Sonia Rodríguez. En un discurs íntegrament en castellà i dedicat als seus pares per haver-li inculcat valors com “l’honestedat o la llibertat d’expressió”, espera no decebre, va dir, als més de 3.000 votants ni a la resta de veïns, a qui pensa representar “sense exclusió”.

Quin sentit té que, amb només tres regidors, haguem presentat candidat a l’alcaldia?” Va preguntar-se i va respondre la “coherència”. Ciutadan’s no podia donar suport a Escolà perquè en el seu programa “hi ha punts oposats” (el compromís amb el procés català, podria ser-ne un) al de C’S, ni facilitar la continuïtat del PSC, ja que seria trair “el desig de canvi”.

La població ha demanat “canvi”, però “no ha qualsevol preu” i va afegir que el canvi havia de produir-se des del “seny i la serenor”, allunyat de la corrupció i sense “instrumentalitzar sentiments per dividir la població”. L’important són, segons el nou grup “les persones”.  “Solucionar problemes —va citar la sanitat o la reactivació econòmica— i no crear-ne de nous”, va insistir. Ciutadan’s farà una oposició “exigent en les formes” i s’erigeix com a garant “del respecte a les lleis”.

Vallé va demanar a Compromís que “gestioni amb responsabilitat” i prioritzi “el que ens uneix a tots i no allò que ens separa”.

Durant les votacions, la nova portaveu havia demanat que constés en acta els juraments textuals al càrrec, procés habitual del ple. Caldrà veure en els propers dies si la petició, feta després de denunciar la fórmula dels 14 grups sobiranistes, és producte d’una estratègia política o és una novatada de la regidora i advocada.

PP: Suport a canvi de declarar sol contaminat Can Planas

Amb inici protocol·lari, el discurs del portaveu Manuel Buenaño, que va adreçar-se a les autoritats de la sala i va agrair la tasca a la ja exalcaldessa Carme Carmona i a l’ex regidora popular Mònica Àlvarez, va reconèixer “el mèrit” de Compromís d’haver estat “casi” la primera força política el 24 M. A això, li van seguir les exigències.

El PP, que segons Buenaño ha coincidit amb el grup alternatiu en el 86% de les votacions del passat mandat, va oferir-se a brindar el suport dels seus tres regidors, Buenaño, Rosendo Claret i Flugencio Yeste , perquè l’equip de govern no depengui de “la muleta d’ICV i de CIU”.

Per primer cop, els opositors als abocadors “tenim majoria absoluta”, va dir Buenaño que durant la seva intervenció va exigir l’enfrontament amb “el govern de CiU i el conseller Santi Vila” perquè es declari Can Planas sol contaminat; la dissolució del Consorci del Centre Direccional, la posada en marxa de les comissions d’investigació sobre la Federació Catalana d’Handbol i l’empresa mixta Cerdanyola Aparca i, el més destacat, que l’ajuntament es personi com a acusació particular en la investigació judicial per les concessions de serveis a la Federació Catalana d’Handbol, l’any 2007.

El discurs de Buenaño va resoldre també una de les qüestions que havia quedat pendent en el darrer ple ordinari del mandat. Va ser el PP qui va demanar la dissolució de la comissió d’investigació de Cerdanyola Aparca, segons va admetre el propi Buenaño, malgrat denunciar ahir aportacions extres de 3,5 M d’Euros.

El portaveu popular, que, va dir, té la mania de fotocopiar-ho tot, va reptar a Compromis a posar en pràctica les al·legacions que havia presentat el passat mandat a les ordenances fiscals. “Esperem el seu projecte a principi de setembre” va dir-los.

CIU, “No hem fet el pacte contra ningú, sinó a favor de Cerdanyola”

No hem fet el pacte contra ningú, sinó a favor del que ha decidit la ciutadania i per una Cerdanyola millor”, va replicar Josep Grau, portaveu de CiU, als socialistes.

CiU, partit que va ser decisiu en la investidura i el darrer en anunciar el suport a Carles Escolà — ha va comunicar via twitter dijous nit— va expressar la seva confiança en l’alcalde durant el discurs del seu portaveu . Tot i això, Grau va anunciar que, des de l’oposició, exigiria el compliment de compromisos de la mateixa manera que el seu grup exerciria una oposició responsable.

Explica Grau que no va ser el compromís amb el procés català qui va decantar la seva decisió, perquè els resultats de les urnes ja garantien la majoria pro sobiranista. CiU ha cedit els seus tres vots, són regidors els indepentens Josep Grau i Encarna Linares i, Marc Costa, després de valorar que CxC era qui tenia “més marge per aconseguir un suport ampli i configurar majories” “amb el plus de la il·lusió. “La solitud del PSC no és responsabilitat nostra”, va dir Grau. Tot i admentre la separació” existent amb l’equip de govern “som molt propers en l’àrea de Benestar social”.

En breu faran públics els eixos prioritaris, segons es va comprometre Grau, que va citar com a imprescindible “consensuar un pla de ciutat”. “Cerdanyola ja ha perdut massa oportunitats”, va remarcar.

L’observació però no va ser obstacle per agrair a Carme Carmona la seva dedicació a la ciutat, a l’inici del discurs.

ICV-EUIA-MES, reivindica diàleg i fugir d’actituds partidistes

Per Jordi Miró, portaveu d’ICV-EUIA-MES, la victòria moral d’Escolà és el reflex “dels temps de canvi que vivim”. La coalició d’esquerres va oferir el suport “incondicional” a la investidura dels seus dos regidors: Jordi Miró i Maria Reina per respectar la voluntat de canvi expressada a les urnes.

Segons la lectura de Miró, els resultats electoral mostren també el suport “al dret a l’autodeterminació”.

Miró, el suport del qual a Escolà es cenyeix a la investidura, creu que el fil conductor de la legislatura haurà de ser “el diàleg“, del què la formació en va fer bandera durant la campanya electoral i demana a Compromís, amb qui estar segur de “compartir gran part de les decisions locals”, “capacitat d’escoltar” i que fugi “d’actituds més partidistes”.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×